Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 | 11:27

Μητροπολίτης Λαγκαδά: Μόνο με την αγάπη ο άνθρωπος μπορεί να νικήσει τη φθορά της αμαρτίας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με κατάνυξη και ευλάβεια εορτάστηκε εις την Ιεράν Μητρόπολιν Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, η μεγάλη Δεσποτική εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου μας.

Την παραμονή της εορτής, το εσπέρας της 13ης του μηνός Σεπτεμβρίου ε.έ., ετελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός εις το Ιερόν Ησυχαστήριον της Αγ. Κυράννης Γαλήνης, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, ο οποίος και ομίλησε επικαίρως αναφερόμενος στη μεγάλη αυτή εορτή.

Την κυριώνυμον ημέραν της μεγάλης για την Ορθοδοξία μας εορτή της Υψώσεως του Σταυρού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης χοροστάτησε εις τον Όρθρον και προεξήρχε της Τελετής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας εις τον Ιερόν Ναόν της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού της ενορίας του Λοφίσκου.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ετελέσθη υπό του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας και η εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Ιερολογιωτάτου Διακόνου π. Μάριου Μπουζατέλου, πτυχιούχου της Θεολογικής Σχολής Βουκουρεστίου και κατόχου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

Στην ομιλία του προς το παραστάμενο εκκλησίασμα, που με συγκίνηση, κατάνυξη και ευλάβεια προσήλθε για να προσκυνήσει και να λάβει την χάριν και την ευλογίαν του Σταυρού του Κυρίου μας και εν μέσῳ αυτου παρέστησαν και εκπρόσωποι της Δημοτικής και Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης ανεφέρθη εκτενώς στην ιστορική πορεία του Τιμίου Σταυρού και στις προτυπώσεις Του εις την Παλαιάν Διαθήκην τονίζοντας ότι από καταραμένο ξύλο που θεωρούταν, έγινε σύμβολο ειρήνης, καταλλαγής και αγάπης, έχοντας τη δύναμη να νικάει τον διάβολο και την αμαρτία και να μας περνάει από το θάνατο στην Ανάσταση. Μονό με την αγάπη ο άνθρωπος μπορεί να υπερβεί και να ξεπεράσει όλα εκείνα που απεργάζεται η φθορά της αμαρτίας

Ο Λόγος του Σταυρού είναι μήνυμα ζωής το οποίο, όταν ο καθένας μας καταφέρνει να το κάνει τρόπο ζωής, τότε από τη μία πλευρά συσταυρώνει τον εαυτό του με τον Κύριο και από την άλλη πλευρά παίρνει τη δύναμη της Σωτηρίας. Και για εμάς που πιστεύουμε στον Χριστό, ο Λόγος περί του Σταυρού μας δίδει δύναμη η οποία είναι ακατάληπτος.

Απευθυνόμενος στον π. Μάριο, ο Σεβασμιώτατος του τόνισε ότι καλείται σήμερα να υπηρετήσει ως Πρεσβύτερος τον κόσμο που είναι και κοντά αλλά και μακριά από τον Θεόν. Υποχρέωσή του είναι να μεταφέρει συνεχώς το μήνυμα και τον λόγο του Σταυρού και αυτοί που έχουν μέσα τους διάθεση για σωτηρία θα παίρνουν δύναμη. Οι υπόλοιποι ίσως να χλευάζουν. Αυτός, όμως, οφείλει να γνωρίζει πάντοτε ότι ο Σταυρός, που ιδιαιτέρως προσκυνούμε σήμερα, θα εμφανιστεί την εσχάτη ημέρα και θα προπορεύεται του Αναστάντος Κυρίου, για να αναγγείλει ότι Αυτός που έρχεται και είναι αθάνατος πέρασε πάνω από το Ξύλο του Σταυρού και νέκρωσε με τον δικό Του θάνατο το θάνατο. Η ζωή του, λοιπόν, πρέπει να είναι ζωή Σταυρού, ζωή θυσίας και αγάπης για να είναι παράλληλα με Εκείνον που συνέτριψε το κράτος του διαβόλου.

Προ της απολύσεως της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος επέδωσε το οφφίκιον του Πρωτοπρεσβυτέρου εις τον Ιερατικόν Προϊστάμενον του ενοριακού Ναού του Λοφίσκου π. Χρήστον Τσέλιον καθώς και το οφφίκιον του Οικονόμου στον νέο Πρεσβύτερο της Ιεράς μας Μητροπόλεως π. Μάριο Μπουζατέλου, ενώ ετέθη προς προσκύνηση και ευλογία προς το παριστάμενο εκκλησίασμα ο Τίμιος Σταυρός της παλαιάς Επισκοπής Λητής και Ρεντίνης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ