Με λαμπρότητα και μεγάλη προσέλευση πιστών εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος και Ιαματικού Παντελεήμονος στον ομώνυμο Ναό του Χαλανδρίου.

Στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελήμων, πλαισιωμένος από τους Ιερείς του Ναού και άλλους προσκυνητές Ιερείς.

Μετά την ακολουθια της Λιτής και την Αρτοκλασία, που έγινε προ του Ναού λόγω του πλήθους των πιστών που είχε συγκεντρωθεί, ο Μητροπολίτης Κορωνείας απηύθυνε λίγες σκέψεις στους πιστούς.

Στον Άγιο Παντελεήμονα, είπε, αποδίδομε, όπως ακούσαμε στο Απολυτικιό Του, τρία επίθετα. “Αθλοφόρε, Άγιε και Ιαματικέ Παντελεήμων” ψάλλομε. Είναι αθλοφόρος γιατί έφερε με καρτερία το μαρτύριο. Είναι Αγιος γιατί ήταν η ζωή Του δοσμένη στο Θεό. Και ιαματικός γιατι ήταν γιατρός.

Από αυτές τις ιδιότητες εμείς, είπε ο Σεβασμιωτατος, καλούμεθα να επιδιώξουμε την μία. Την αγιότητα. Αυτή να είναι η κύρια επιδίωξη της ζωής μας. Όλες οι άλλες επί μέρους επιδιώξεις να φωτίζονται από αυτήν και να οδηγούν σ’ αυτήν. Αυτό είναι το μήνυμα του Αγίου. Και για να το επιτύχουμε αυτό, πρέπει να μένουμε συνειδητά και οργανικά ενωμένοι με την Εκκλησία, που είναι “ο Χριστός παρατεινόμενος εις τους αιώνας”. Και με τη ζωή μας να ακτινοβολούμε το φως του Χριστού γύρω μας. Ένα φως που θερμαίνει, φωτίζει, ζωογονεί. Θερμαίνει με την αγάπη. Φωτίζει διαλύοντας τα σκοτάδια μέσα μας και γύρω μας. Ζωογονεί τονώνοντας “τας παρειμένας χείρας και τα παραλελυμένα γόνατα” (Έβρ. ιβ, 12).

Αλλιώς, έστω και αν επιτύχουμε πολλά, αν αποτύχουμε σ’ αυτό το ένα, στον “αγιασμόν ημών” (Α’ Θεσ. δ, 3), χάσαμε τα πάντα. Είναι σαν να πελαγοδρομούμε μέσα σε ασέληνη και θυελλώδη νύχτα. Δεν το βλέπουμε αυτό στην εποχή μας; Επιτύχαμε πολλά, αδιαφορήσαμε για το “ένα”. Αυτό που μας θυμίζει σήμερα ο Άγιος Παντελεήμων. Και φθάσαμε εκεί που βρισκόμαστε σήμερα.

Εγερτήριο, λοιπόν, για την αγιότητα είναι η μνήμη του Αγίου Παντελεήμονος, είπε τελειώνοντας ο Μητροπολιτης Κορωνείας.

Ακολούθησε η Λιτάνευση της Ι. Εικόνος του Αγίου και προ της απολύσεως ο Αρχιμ. Χρυσόστομος Λεβογιάννης ευχαρίστησε τους συνεργάτες του και όλους τους συμμετασχόντας και ευχήθηκε τα δέοντα στον εορτάζοντα Άγιο Κορωνείας.

Tagged: