Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022 | 3:51

Μητροπολίτης Καλαμαριάς στο νέο του ποίμνιο: “Είμαστε αδελφοί στο πνεύμα και το αίμα”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

Διαποτισμένος από τα ελληνορθόδοξα ιδανικά που αποτελούν “καύχημά” του, όπως είπε, ήταν ο ενθρονιστήριος λόγος του νέου μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου.

“Είμαστε Ορθόδοξοι, είμαστε Μακεδόνες, είμαστε Ρωμηοί, είμαστε Έλληνες, είμαστε αδελφοί στο πνεύμα και το αίμα. Ανήκω σε εσάς, είμαι ένας από εσάς”, επεσήμανε προς το νέο του ποίμνιο.

Αναφωνώντας πολλές φορές “άξιος”, οι κάτοικοι της Καλαμαριάς υποδέχθηκαν θερμά τον νέο τους μητροπολίτη κ. Ιουστίνο, κατά την τελετή της ενθρόνισής του στον ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Καλαμαριά, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.

Ο κ. Ιουστίνος, στην αρχή της ομιλίας του είπε ότι “πάντοτε αισθανόμουν πολύ λίγος μπροστά στο βάρος της αποστολής και του λειτουργήματός μου. Ωστόσο, έχοντας πλήρη γνώση της δικής μου αδυναμίας και της πλήρους δύναμης του Θεού, καλούμαι και σήμερα να ανανεώσω το μεγάλο ναι στην απόφαση της Ιεραρχίας να με στείλει να ποιμάνω την μητρόπολη της Καλαμαριάς”.

Ο νέος μητροπολίτης δήλωσε ότι “δεν θα εξαγγείλω το πρόγραμμά μου ούτε θα πρωτοτυπήσω γιατί στην Εκκλησία δεν πρωτοτυπούμε, ερχόμαστε ως ακόλουθοι των πατέρων μας”.

Αναφερόμενος στον ρόλο του επισκόπου, τόνισε ότι “είναι να ανάβει κεριά μέσα στο σκοτάδι των ψυχών, να φανερώνει στους ανθρώπους το αληθινό φως, να μπολιάζει τον κόσμο με το φως της Αναστάσεως. Έτσι κι εγώ, εις τύπον και εις τόπον Χριστού, αναλαμβάνω ως άλλος Χριστός να διακονήσω τον λαό της Καλαμαριάς”.

Ακόμη, υπογράμμισε το φωτεινό παράδειγμα πολλών επισκόπων, ένας εκ των οποίων ήταν και ο προκάτοχός του, όπως είπε. “Δοξάζω τον Θεό που μέχρι τώρα έζησα κοντά σε αγίους επισκόπους, που δεν διαθέτουν προσωπική περιουσία, που με τα χρήματά τους σπουδάζουν νέους, που λιτανεύουν τον Χριστό στις μητροπόλεις τους. Δεν είναι λίγοι αυτοί οι επίσκοποι αλλά δεν φαίνονται στον σύγχρονο κόσμο της πολύβουης προβολής. Όλοι αυτοί οι επίσκοποι αποτελούν το μέτρο της δικής μου προσφοράς. Ένας τέτοιος επίσκοπος ήταν κι ο μακαριστός προκάτοχός μου Προκόπιος”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ιουστίνος.

“Καυχόμαι για την καταγωγή μου”

Όταν μίλησε για τους γονείς και την καταγωγή του, δεν μπορέσε να κρύψει τη συγκίνησή του η οποία τον έκανε, μάλιστα, να σταματήσει για λίγο τον λόγο του. “Καυχόμαι για την καταγωγή μου, στη Φλώρινα χτυπά δυνατά η καρδιά της πονεμένης Ρωμηοσύνης, καυχόμαι που προέρχομαι από προγόνους που μαρτύρησαν για την πατρίδα, που ανατράφηκα από φτωχούς μα τίμιους γονείς, που μαθήτευσα κοντά σε άξιους επισκόπους”, τόνισε, με δάκρυα στα μάτια.

Υπογράμμισε ο κ. Ιουστίνος στο νέο του ποίμνιο ότι “δεν έρχομαι ως ξένος αλλά ως πνευματικός σας πατέρας. Δεν ζητώ τον πλούτο σας αλλά μέρος στην καρδιά σας. Μπορεί να μη συναντήθηκαν μέχρι τώρα να βήματά μας, αλλά συναντήθηκαμε στο κοινό Ποτήριο, στον κοινό πόνο των εθνικών τραγωδιών. Στις φλέβες μου κυλά το δικό σας αίμα”.

Αφού ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών για την εμπιστοσύνη του, απευθυνόμενος προς αυτόν είπε ότι “η Εκκλησία μας έχει ανάγκη τη σεμνή παρουσία σας, τον σεμνό λόγο σας. Είστε ο κατάλληλος ιεράρχης στον κατάλληλο χρόνο”.

Τέλος, ο κ. Ιουστίνος δεν παρέλειψε, να μνημονεύσει τον μακαριστό μητροπολίτη Κεφαλληνίας κυρό Γεράσιμο και να εκφράσει τη θλίψη του για την πρόωρη εκδημία του.

Πριν τον ενθρονιστήριο λόγο του νέου μητροπολίτη Καλαμαριάς μίλησαν ο μητροπολίτης Φλωρίνης κ. Θεόκλητος ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, ως Τοποτηρητής, εκπρόσωποι των ιερέων της μητρόπολης Καλαμαριάς και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η προσφώνηση του “πατέρα”

Ο μητροπολίτης Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, ιδιαίτερα συγκινημένος γιατί “το εκλεκτότατο πνευματικό μου τέκνο αναλαμβάνει το μέγα υπούργημα της επισκοπικής διακονίας”, όπως είπε χαρακτηριστικά, τόνισε στην προσφώνησή του ότι “όσο κι αν λυπούμαι ως άνθρωπος γιατί αποχωρίζομαι τον αφοσιωμένο πρωτοσύγκελό μου, χαίρομαι γιατί χαρίζω άνδρα μεστόν, υπερασπιστή των εθνικών δικαίων, φιλόστοργον πνευματικό πατέρα, νουνεχή θεολόγο στην μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς”.

“Όλα για την Ορθοδοξία, όλα για την Ελλάδα”

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, τοποτηρητής μέχρι πρότινος της μητρόπολης Καλαμαριάς, στην προσφώνησή του προς τον νέο μητροπολίτη Καλαμαριάς κ. Ιουστίνο, αναφέρθηκε τόσο στον μακαριστό μητροπολίτη Φλωρίνης κυρό Αυγουστίνο όσο και στον τωρινό μητροπολίτη Φλωρίνης κ. Θεόκλητο, κοντά στους οποίους γαλουχήθηκε πνευματικά ο κ. Ιουστίνος.

Από την προσφώνησή του δεν έλειψαν οι αναφορές στα εθνικά ζητήματα της χώρας μας για τα οποία αγωνίζεται τόσο ο ίδιος όσο και ο νέος ποιμενάρχης της Καλαμαριάς. “Η χώρα μας δεν διεκδικεί τίποτα εις βάρος των γειτονικών της χωρών, αλλά αντίθετα, αντιμετωπίζει την εχθρικότητά τους”, ανέφερε. Βροντοφώναξε, μάλιστα, το σύνθημα “Όλα για την Ορθοδοξία, όλα για την Ελλάδα”.

Ο κ. Άνθιμος μίλησε ακόμη και για τον προκάτοχο του νέου μητροπολίτη Καλαμαριάς, τον μακαριστό Προκόπιο, ο οποίος “κατάφερε να συγκροτήσει και να αναδείξει την μητρόπολη”, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Μία Κόλλια- Τσαρούχα, ξεκίνησε την ομιλία της αναφερόμενη στην εκδημία του μητροπολίτη Κεφαλληνίας και τη θλίψη που προκάλεσε η οποία επισκιάζει τη χαρά της ενθρόνισης του νέου μητροπολίτη της Καλαμαριάς.

Η υφυπουργός έκανε ιστορική αναδρομή στο τελετουργικό της ενθρόνισης του μητροπολίτη. Είπε ότι η τελετή έχει αρχαιοελληνικές ρίζες, γινόταν προς τα εξέχοντα πρόσωπα για να αναδείξει τις αρετές του ενώ τελούνταν και στο Βυζάντιο, θέλοντας να τονίσει τη σημασία της ελληνορθόδοξης παράδοσης.

Αναφέρθηκε ακόμη και στον μακαριστό μητρόπολίτη Φλωρίνης κυρό Αυγουστίνο ο οποίος έχει εμπνεύσει με το έργο και τα κηρύγματά του τον κ. Ιουστίνο.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας εξέφρασε τη χαρά του για την εκλογή του κ. Ιουστίνου στον θρόνο της Καλαμαριάς και, απευθυνόμενος προς αυτόν, δήλωσε ότι “οι πύλες της περιφέρειάς μας είναι ανοιχτές για εσάς. Θα είμαι πάντα στη διάθεσή σας”.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΕΡΔΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ