Με την υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας και την έγκριση από το Συμβούλιο της Επικρατείας, η Κατεύθυνση Μουσουλμανικών Σπουδών αποτελεί πλέον μια επιλογή σπουδών στο Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμ. 45 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 19 Απριλίου, ιδρύεται Εισαγωγική Κατεύθυνση Μουσουλμανικών Σπουδών στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ, η οποία αρχίζει τη λειτουργία της από το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017.
Το Προεδρικό Διάταγμα κρίθηκε νόμιμο από το Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ’ αριθμ. 85/2016 γνωμοδότησή του. Σε αυτήν, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η ίδρυση της Κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών «συναρτάται με τη διευκόλυνση των αποφοίτων των μουσουλμανικών ιεροσπουδαστηρίων της Θράκης να ολοκληρώσουν τις θεολογικές σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και με την ανάγκη ενός διαθρησκευτικού διαλόγου».
Παρά τις επιθέσεις και την κριτική που δέχθηκε το τελευταίο διάστημα το Τμήμα Θεολογίας σχετικά με την υπό ίδρυση κατεύθυνση Μουσουλμανικών Σπουδών, η λειτουργία της βρίσκεται πια στην τελική ευθεία, μιας και από το επόμενο εξάμηνο θα δεχθεί τους πρώτους φοιτητές.
Στην ανακοίνωση- παρέμβαση που εξέδωσε το Τμήμα Θεολογίας για τη δριμεία κριτική και πολεμική που δέχεται εδώ και μήνες για την κατεύθυνση Μουσουλμανικών Σπουδών αλλά και για διάφορες άλλες διοικητικές αποφάσεις του, εξηγείται ότι:
“Η Ελληνική Πολιτεία, ως αρμόδια για την θρησκευτική εκπαίδευση όλων ανεξαρτήτως των πολιτών της, εμπιστεύθηκε τη λειτουργία κατεύθυνσης προγράμματος Mουσουλμανικών σπουδών στο Τμήμα μας, διότι αυτό διαθέτει εμπειρία, εξειδικευμένο προσωπικό, πληροί τα απαραίτητα ποιοτικά ακαδημαϊκά κριτήρια και γι΄ αυτό είναι σε θέση να αναλάβει οποιοδήποτε ερευνητικό και διδακτικό έργο κριθεί σκόπιμο με επιστημονικά κριτήρια.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ωστόσο, εκτός των αμιγώς επιστημονικών και ακαδημαϊκών κριτηρίων είναι προφανής και η κοινωνική και διαπολιτισμική αναγκαιότητα για τη θεραπεία του σχετικού γνωστικού αντικειμένου, το οποίο θα προσφέρει τη δυνατότητα αφενός σε όσους Mουσουλμάνους συμπολίτες μας το επιθυμούν να σπουδάσουν σε ακαδημαϊκό επίπεδο τη θρησκεία τους στην κοινή μας πατρίδα, και αφετέρου σε οποιονδήποτε άλλο να γνωρίσει το Ισλάμ, γεγονός που θα προαγάγει τον ιδιαίτερα χρήσιμο σήμερα διαπολιτισμικό διάλογο”.