ORTHODOXIA.INFO | Ανδρέας Λουδάρος Μαθήματα Ιστορίας παρέδωσαν σήμερα στις νεότερες Ορθόδοξες Εκκλησίες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, μέσω του επιτρόπου του, Αρχιεπισκόπου Ανθηδώνος Νεκτάριου, κατά τον εορτασμό της θρονικής εορτής του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στο Μετόχιο του Παναγίου Τάφου στην Κωνσταντινούπολη.
Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού στον οποίο χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος παρέδωσε στον κ. Βαρθολομαίο επιστολή του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεοφίλου δια της οποίας η Εκκλησία των Ιεροσολύμων αιτείται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο την αποστολή Αγίου Μύρου για τις ανάγκες της.
Πρόκειται για μια κίνηση με ισχυρή σημειολογία αφού μετά το κοινό Ποτήριο, το Άγιο Μύρο θεωρείται ο υπέρτατος συνδετικός δεσμός μεταξύ των Ορθοδόξων . Το σήμα που έδωσαν οι δυο αρχαίες αυτές Εκκλησίες μέσω της επικοινωνίας τους αυτής ήταν ξεκάθαρο.
Η κίνηση αυτή του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, της τέταρτης Εκκλησίας ανάμεσα στους Πρεσβυγενείς Θρόνους αλλά της πρώτης στην ιστορία του Χριστιανισμού πέραν από τους σαφείς συμβολισμούς ήταν και απόλυτα ξεκάθαρη ως προς τη θέση της ανάμεσα στα γεγονότα.
Άλλωστε ο Αρχιεπίσκοπος Νεκτάριος που προσφώνησε εκ μέρους του Πατριάρχη Ιεροσολύμων τον Οικουμενικό Πατριάρχη δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας.
«Παρήλθαν όμως οι χρόνοι εκείνοι κατά τους οποίους οι Πατριάρχαι της Ανατολής ηναγκάζοντο διά το δύσκολον των καιρών πλάνητες να περιφέρονται εις τα τέσσερα του ορίζοντος σημεία δια μικράν οικονομικήν ανάπαυσιν των Εκκλησιών αυτών λειτουργούντες πολλάκις προς τούτο τρόπω συγκαταβατικώ και οικονομικώς» είπε με νόημα ο αγιοταφίτης αρχιερέας.
Ο κ. Νεκτάριος χαιρετίζοντας την σημερινή 27η επέτειο από της εκλογής του Πατριάρχη Βαρθολομαίου τον χαρακτήρισε «κυματοθράυστη» ο οποίος αντιστέκεται «… εις τα άγρια κύματα θαλάσσης τα επαφρίζοντα τας εαυτών αισχύνας όλως ιδιαιτέρως κατά τους παρόντας καιρούς, τα οποία και πάλιν εισορμούν εκ των Βοσπορινών υδάτων θεωρούντα ότι δύνανται να προκαλέσουν ελαχίστην ζημίαν εις το απήνεμον λιμένα της μεγάλης του Χριστού Μητρός Εκκλησίας».
ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ Η ΙΣΧΥΣ
Όμως και ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους αρχαίους δεσμούς που ενώνουν τις δυο Εκκλησίες αναφέροντας πως όταν οι συνθήκες το απαιτούσαν Πατριάρχες Ιεροσολύμων συμμετείχαν στην λήψη σημαντικών αποφάσεων στην Πόλη για το μέλλον της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Ο Πατριάρχης επεσήμανε ότι η παρουσία του στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου, «δίδει εις όλους ημάς την ευκαιρίαν να βιώσωμεν, διά μίαν εισέτι φοράν, το Μυστήριον της Εκκλησίας, ότι δηλαδή “εν σώμα οι πολλοί εσμεν”. Αληθώς, “εν τη ενώσει η ισχύς”».
.