ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Μονεμβασία – Σπύρος Παπαγεωργίου

Με πανηγυρικό τρόπο ολοκληρώθηκαν οι ετήσιες εορταστικές εκδηλώσεις στο κάστρο της Μονεμβασιάς, προς τιμήν της Παναγίας της επονομαζομένης Χρυσαφίτισσας όπου τιμάται η ανάμνηση ευρέσεως της θαυματουργής Της εικόνας.

Στη φετινή πανήγυρη συμμετείχε προσκεκλημένος ο Επίσκοπος Σαλώνων κ. Αντώνιος ο οποίος προεξήρχε στον πανηγυρικό εσπερινό που τελέστηκε στο ναό της Παναγίας με την συμμετοχή πλήθους κλήρου και πιστών της μητροπόλεως.

Σήμερα ανήμερα της πανηγύρεως τελέστηκε αρχιερατικό συλλείτουργο όπου προεξήρχε ο οικείος Μητροπολίτης Σπάρτης κ. Ευστάθιος, ενώ τον θείο λόγο κήρυξε ο Επίσκοπος Σαλώνων, αναφερόμενος στο Μυστήριο της ενανθρωπήσεως του Θεού και Σωτήρος Ιησού Χριστού, το οποίο έλαβε σάρκα και οστά στην μήτρα της αειπαρθένου Κόρης και αποτέλεσε την απαρχή της Σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά “η Παναγία Μητέρα μας από αγάπη και ταπείνωση στην προαιώνια θεία βούληση, έγινε σκεύος εκλογής και ουσιαστικά είναι υπεύθυνη της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους. Ο Χριστός με την ενανθρώπισή Του, την Στάυρωση και την Ανάσταση αποκαθιστά την σχέση και επικοινωνία του ανθρώπου με τον Θεό και ανοίγει την πάλι την αγκαλιά να δεχθεί ο Θεός τον παραπεσόντα άνθρωπο”.

Ο κ. Αντώνιος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Μητροπολίτη Σπάρτης κ. Ευστάθιο για την εξαιρετικά τιμητική πρόσκληση, ενώ κάλεσε το ποίμνιο της Μητροπόλεως να προσεύχεται στην Παναγία για τον ποιμενάρχη τους καθώς όπως είπε “ο Δεσπότης σας είναι παιδί που αγαπά την Παναγία”.

Εν συνεχεία και με την συμμετοχή εκπροσώπων της Τοπικής αυτοδιοίκησης του Λιμενικού της Αστυνομίας και της Κοινότητας, έγινε η λιτανεία της εικόνας της Παναγίας της Χρυσαφίτισσας στα στενά του κάστρου της Μονεμβασίας με τους κατοίκους να ραίνουν με ροδοπέταλα την εικόνας Της κατά το πέρασμά,  ενώ κατά την έξοδο της πομπής από το κάστρο τα καΐκια και οι βάρκες απέδιδαν φόρο τιμής με τις κόρνες των πλωτών.

Την φροντίδα και διοργάνωση της όλης πανηγύρεως είχε πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Κρυπωτός, ενώ στις ιερές ακολουθίες έψαλλε η χορωδία του Πρωτοψάλτη και χοράρχη κ. Δημητρίου Καλομοίρη.

Ετικέτες: