Η μνήμη του ιαματικού Παντελεήμονος εορτάστηκς στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα στην Πεύκη.

Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Μιχαλουπόλεως & Κασσοβίας κ. Γεώργιος, από την Εκκλησία της Τσεχίας, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο.

Όπως τόνισε στο κήρυγμά του “Ο Θεός είναι παντοδύναμος. Μόνο σε μία περίπτωση όμως εκούσια αποβάλλει την παντοδυναμία του και αυτή είναι η ελευθερία του ανθρώπου. Είμαστε ελεύθεροι ως φίλοι του Θεού και όχι ως δούλοι να αποφασίσουμε, αν θέλουμε να είμαστε με Αυτον. Να ξεπεράσουμε τον πόνο, τον φόβο, τον ίδιο τον θάνατο και να μπούμε στο φως κοντά στην ύπαρξη του, ή να Τον αρνηθούμε και να μένουμε μέσα στο σκοτάδι, μέσα στις φοβίες μας, μέσα στον πόνο μας, μέσα στον ίδιο τον θάνατο. Εκεί ο Θέος σηκώνει τα χέρια ψηλά. Επιθυμεί την σωτηρία μας, ομως σέβεται την απόφαση μας”.

Σε άλλο σημείο ο κ. Γεώργιος τόνισε πως “Ο Θεός σιωπά μπροστά στον πόνο των άνθρωπων, ο οποίος έρχεται ως αποτέλεσμα των δικών τους πράξεων. Ένα τέτοιο γεγονός είναι και το μαρτύριο του Αγίου Παντελεήμονα. Πολλές φορές εμείς οι ίδιοι προξενουμε τον πόνο στον εαυτό μας και στους συνανθρώπους μας. Εκείνη τη στιγμή που οι άνθρωποι πάσχουν και ο Θεός φαίνεται να είναι μακριά, δεν είναι μακριά,  μας κρατάει στα χέρια του, μας έχει στην αγκαλιά του απλώς δεν ακούγεται η φωνή του. Οι άνθρωποι έχουμε μεγάλη δύναμη και μέσα από αυτήν μοιάζούμε στο Θεό, που την δύναμη του δημιουργεί και του καταστρέφει.

Σχολιάζοντας τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών είπε πως “Ένας άνθρωπος που έχει επιλέξει να μοιάζει στο Θεό, δεν μπορεί να σκορπίζει πόνο και σκοτάδι στον εαυτό του και στους γύρω του. Βλέπουμε διάφορα κακά όπως αυτό που είδαμε αυτές τις ημέρες και διαπιστώνουμε πως είναι συνέπεια της κακής διαχείρισης της ελευθερίας. Ποιος βάζει φωτιές; Ποιος άνθρωπος μπορεί να κάνει τόσα κακά πράγματα;. Ο Θεός φαίνεται πως σιωπά, είναι όμως κοντά γιατί είναι δίκαιος και έρχεται η στιγμή που αυτός που έπραξε το κακό όσο και να προσπαθήσω να κρύψει τις φωνή της συνειδήσεως του έρχεται η ώρα που μένει μόνος του και γεύεται την έγκριση της συνειδήσεως τελικά είναι ίδια την κρίση του Θεού”.

Αναφερόμενος στον Άγιο Παντελεήμονα τόνισε πως “Στα μαρτυρία των Αγίων βλέπουμε το μίσος των ανθρώπων, Και αυτά δεν ήταν στο χθες, βλέπετε και σήμερα πως δεινοπαθούν χριστιανοί στη Μέση Ανατολή και σε διάφορα σημεία του κόσμου. Ο Θεός σε όλα αυτά τα μαρτυρία της κάθε εποχής, φαίνεται να σιωπά όμως είναι κοντά, η πίστη μας δε λέει πως με μαγικό τρόπο θα λυθούν τα προβλήματα της ζωής οι συμφορές και ο πόνος . Ο Χριστός μας λέει πως δε μας απαλλάσσει από το κακό. Το προκαλούμε εμείς οι άλλοι άνθρωποι ή διαφορά φαινόμενα μέσα στον κόσμο”.

Τέλος “βλέπουμε πως υπάρχουν ακόμα χριστιανοί που δίνουν μαρτυρία στη μέση Ανατολή, ενώ ακόμα λειτουργούν οι εκκλησίες στο Σουδαν. Κατά ένα παράξενο τρόπο ο Θεός δίνει σημασία ακόμα και σε φρικτά γεγονότα καθώς μέσα από αυτά και μέσα ακόμα και από τον ίδιο το θάνατο μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο προς τη ζωή.

Ευχήθηκε τέλος “να βρούμε κι εμείς μέσα από την ελπίδα της πίστεως, προοπτική στα προβλήματα”.

Το απόγευμα θα τελεστεί ο μεθέορτος εσπερινός και η λιτάνευση της εικόνας.
Ετικέτες: