Ολοκληρώθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία οι εργασίες της θεολογικής ημερίδας με τίτλο: «Τα προσωπεία του προσώπου – Κριτικές θεολογικές τοποθετήσεις στην οντολογία του προσώπου» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Οκτωβρίου, από τον νεοσύστατο Σύλλογο Θεολόγων «Μέθεξις» στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Την ημερίδα χαιρέτησαν, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, Επίσκοπος Ανδρούσης κ. Κωστάντιος, ενώ απέστειλε χαιρετισμό και ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμανδρίτης Εφραίμ.

Για το καίριο αυτό θεολογικό ζήτημα εισηγήθηκαν οι: Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ο πρωτοπρεσβύτερος και καθηγητής της Α.Ε.Α.Θ π. Νικόλαος Λουδοβίκος, ο αναπληρωτής καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ . Κωνσταντίνος Κορναράκης, ο αναπληρωτής καθηγητής της Α.Ε.Α Βελλάς Ιωαννίνων κ. Γεώργιος Παναγόπουλος, ο επίκουρος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Νικόλαος Ξιώνης και ο διδάκτορας θεολογίας κ. Γεώργιος Σίσκος.

Η ημερίδα εκδηλώθηκε μέσα από δύο συνεδρίες στις οποίες προήδρευσαν ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Απόστολος Νικολαΐδης και ο επίκουρος καθηγητής της Α.Ε.Α.Α. π. Δημήτριος Κουτσούρης αντίστοιχα.

Μέσα από τις εργασίες της ημερίδας επιχειρήθηκε να διαφωτιστεί και να διακριθεί το γενικότερο θεολογικό και φιλοσοφικό πλαίσιο του όρου «πρόσωπο», και κυρίως οι προϋποθέσεις ανάγνωσης και ερμηνείας της κειμενικής παράδοσης. Ταυτόχρονα φανερώθηκε ο χαρακτήρας και η μορφή των σύγχρονων προκλήσεων και τάσεων, ώστε να αναδειχθεί η ουσιαστική δυνατότητα σχέσης αυτών με την ορθόδοξη θεολογία.

Κείμενα από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info.

Ετικέτες: