Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023 | 8:16

Με επίκαιρα μηνύματα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της σύναξης των ιεραρχών του Οικουμενικού θρόνου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι οι εργασίες της σύναξης των ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά από το περασμένο Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη, στον ναό της Αγίας Τριάδας στο Πέραν.

Στη σύναξη συμμετείχαν, μετά από πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη, όλοι οι μητροπολίτες που υπάγονται διοικητικά ή πνευματικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Πρόκειται για 136 ιεράρχες, μεταξύ αυτών και οι 36 μητροπολίτες των Νέων Χωρών.

Μετά τα ζητήματα βιοηθικής που απασχόλησαν χθες τους ιεράρχες που συμμετέχουν στη σύναξη, στις σημερινές εισηγήσεις συζητήθηκαν φλέγοντα κοινωνικά και ποιμαντικά θέματα της επικαιρότητας που αφορούν στην μετανάστευση, την οικολογία, το περιβάλλον και τη σχέση του με τη θρησκεία.

Είναι ευρύτερα γνωστές οι ευαισθησίες του Οικουμενικού Πατριάρχη σε ζητήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον και την προστασία του. Το κίνητρο της ενασχόλησης του κ. Βαρθολομαίου με την οικολογία είναι βαθύτερο κι έχει πνευματικές και θεολογικές διαστάσεις.

Στις εισηγήσεις σχετικά με το περιβάλλον υποστηρίχθηκε ότι η προστασία του είναι προστασία των ίδιων των ανθρώπων. Ακόμη, οι ομιλητές προέτρεψαν τους μητροπολίτες, οι οποίοι με τη σειρά τους θα μεταφέρουν όσα άκουσαν στους ιερείς τους, να μεταδίδουν μέσω των κηρυγμάτων τους, τόσο οι ίδιοι όσο και οι ιεροκήρυκες, και οικολογικά μηνύματα στους πιστούς και να καλλιεργήσουν τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες τους.

Επίσης, μια ενδιαφέρουσα ιδέα που παρουσιάστηκε στη σύναξη, προκειμένου να καλλιεργηθεί το ποίμνιο της Εκκλησίας και σε οικολογικά θέματα, είναι η δημιουργία περιβαλλοντικών ομάδων στα κατηχητικά σχολεία των ενοριών, μέσω των οποίων τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα από μικρά να μάθουν να αγαπούν και να προστατεύουν το περιβάλλον.

Όσον αφορά στο ευαίσθητο ζήτημα της μετανάστευσης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τόνισε ότι πρόκειται για ένα “πανανθρώπινο ζήτημα, από το οποίο κρίνεται η ανθρωπιά των ανθρώπων του 21ου αιώνα”.

Ο κ. Βαρθολομαίος δεν παρέλειψε στον λόγο του, κατά το κλείσιμο της σύναξης, να εκφράσει “την εκτίμηση που τρέφουμε στο Πατριαρχείο για το κοινωνικό έργο που κάνει η αδελφή Εκκλησία της Ελλάδος και ο Μακαριώτατος κ. Ιερώνυμος στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και οι μητροπολίτες στις επαρχίες τους”.

Η πρώτη σύναξη του συνόλου σχεδόν των ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου ολοκληρώθηκε με ευχαριστήρια δέηση. Το επίσημο κλείσιμό της θα γίνει το βράδυ, με κρουαζιέρα στον Βόσπορο και δείπνο εν πλω, ως αντίδωρο του Οικουμενικού Πατριάρχη στους ιεράρχες που συμμετείχαν σε όλες τις εργασίες της σύναξης και του κόπου στον οποίο υποβλήθησαν. Κατά το αποχαιρετιστήριο δείπνο, θα αναγνωσθεί και το μήνυμα που έχει προκύψει από τη σύναξη αυτή.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ