Προβλήματα και διαφωνίες που χρονίζουν αλλά και τεχνικά ζητήματα γύρω από την Πανορθόδοξη Σύνοδο απασχόλησαν την Σύναξη των Ορθοδόξων Προκαθημένων που ξεκίνησε χθες στην Ελβετία.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης ο Ρώσος Πατριάρχης έδειξε ενοχλημένος για κάποιες ενέργειες του μητροπολίτη Γέροντος Περγάμου κ. Ιωάννη, στον οποίο απέδωσε ευθύνες για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της προετοιμασίας.
Ο κ. Κύριλλος επεσήμανε πως αν δεν υπάρξουν εκτενή και εμπεριστατωμένα κείμενα με τα οποία να συμφωνούν όλες οι Εκκλησίες, δεν θα πρέπει να συνέλθει η Πανορθόδοξη επαναφέροντας παράλληλα επιφυλάξεις για τον Ιερό Ναό της Αγίας Ειρήνης στην Κωνσταντινούπολη όπου έχει προγραμματιστεί να συνέλθει η Μεγάλη Σύνοδος των Ορθοδόξων.
Καλά πληροφορημένες πηγές του orthodoxia.info σημείωσαν πως ο κ. Κύριλλος έκανε αναφορές σε αραβικές επιγραφές που υπάρχουν στον Ι.Ν. της Αγίας Ειρήνης, από την εποχή του Πορθητή στις οποίες αναγράφεται η δύναμη του Αλλάχ έναντι των χριστιανών.
Ταυτόχρονα οι πολιτικές εξελίξεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας προβληματίζουν την Εκκλησία της Ρωσίας που πρότεινε ως τόπο διεξαγωγής της Συνόδου το Άγιον Όρος.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης απάντησε πως η Κωνσταντινούπολη πρέπει να είναι ο τόπος όπου θα συνέλθει αυτή η Σύνοδος, τονίζοντας πως εκτός των άλλων, το Άγιον Όρος δεν έχει την κατάλληλη υποδομή.
Με αυτήν την άποψη του Πατριάρχη συμφώνησαν άμεσα οι Εκκλησίες Σερβίας και Κύπρου.
Η μόνη εναλλακτική που για την ώρα τουλάχιστον συζητά το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι η Κρήτη.
ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του orthodoxia.info ο Ρώσος Πατριάρχης είπε στον Οικουμενικό Πατριάρχη πως η σχισματική Εκκλησία στην Ουκρανία και ο «Πατριάρχης» κ. Φιλάρετος επικαλούνται την στήριξη του κ. Βαρθολομαίου στις ενέργειες τους κατά της Εκκλησίας της Ρωσίας.
Ο Πατριάρχης κ. Κύριλλος τόνισε πως η μη διάψευση από πλευράς του Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου δημιουργεί εντυπώσεις για να λάβει την απάντηση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη πως δεν υπάρχει καμία στήριξη από πλευράς του στο λεγόμενο «Πατριαρχείο του Κιέβου» και πως δεν είναι δυνατόν να προβαίνει σε διαψεύσεις κάθε φορά που κάποιος επικαλείται το όνομα του.
Η συνεδρίαση είναι σε εξέλιξη και σήμερα δεύτερη μέρα των εργασιών.