Τροπολογία η οποία επαναφέρει την τάξη και την παράδοση χαρακτήρισαν χθες οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ορισμένοι εκ των οποίων δεν δίστασαν να κάνουν λόγο για την χαμένη συνοδικότητα της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Λίγο μετά τη μια μετά τα μεσάνυχτα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού υπερψήφισαν την τροπολογία με αριθμό 1500 η οποία αφαιρεί το δικαίωμα ψήφου από τον εκάστοτε μητροπολίτη Σύρου στην κρίσιμη ψηφοφορία κατά την οποία η διοικούσα επιτροπή του Πανελλήνιου ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου συνέρχεται σε σώμα επαναφέροντας παράλληλα στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, την εξαίρεση του ΠΙΙΕΤ από τις ρυθμίσεις περί προσκυνημάτων.

Πλέον μετά την ψήφιση της τροπολογίας η σημερινή Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος θα αντικατασταθεί από νέα ύστερα από εκλογές που θα γίνουν στο τέλος της χρονιάς. Αυτή τη φορά ο μητροπολίτης Σύρου αν και πρόεδρος του Ιδρύματος δεν θα μπορεί ξανά να συμμετάσχει στην εκλογή Αντιπροέδρου, Γενικού Γραμματέα κτλ.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΥΝΟΔΙΚΟΤΗΤΑΣ

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ και εκ των υπογραφόντων την Τροπολογίας κ. Νίκου Ξυδάκη ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ είπε στην Ιερά Σύνοδο πως έχει χάσει τον δρόμο της.

«Υπό μια άλλη άποψη, αυτή η επαναφορά σε αυτή τη δημοκρατική παράδοση συνύπαρξης κλήρου και λαού, μας επαναφέρει και σε μια χαμένη παράδοση της Εκκλησίας μας, της Εκκλησίας της Ελλάδος: Τη Συνοδικότητα» είπε ο κ. Ξυδάκης ο οποίος θέλησε να υπενθυμίσει πως «Έως το 1940 οι πρεσβύτεροι, οι ιερείς, εκλέγοντο με την ψήφο του λαού και του κλήρου. Πριν από δυο γενιές μόλις, πριν από μιάμιση γενιά. Οι πατεράδες μας το είχαν προλάβει και οι παππούδες μας των νεότερων εξ ημών. Χάθηκε αυτή η παράδοση. Τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια στις ενορίες διορίζονται από το Μητροπολιτικό Συμβούλιο. Το Μητροπολιτικό Συμβούλιο διορίζεται από τον Δεσπότη. Δεν υπάρχει πουθενά αυτή η δημιουργική μίξη κλήρου και λαού. Υπήρχε επί δύο αιώνες και θα υπάρξει ξανά στο Πανελλήνιο Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας της Τήνου. Αυτό επαναφέρουμε, την αρμονική συνύπαρξη και τον σεβασμό στην παράδοση».

Σε άλλο μέρος της ομιλίας του ο κ. Ξυδάκης υποστήριξε πως «Ακόμα και στην εκλογή του Επισκόπου προεξάρχει η γνώμη του κλήρου, το «consilium», αλλά απαιτείται και η συμφωνία του λαού, το «consensus». Εδώ παραβιάστηκε το «consensus» του λαού» τονίζοντας λίγο αργότερα πως «Εκκλησία –το έχω ξαναπεί από αυτό το Βήμα- δεν είναι η ιεραρχία. Όλα τα ιερά κείμενα και οι ιεροί κανόνες λένε ότι Εκκλησία είναι πάντες οι βαπτισθέντες, πάντες οι εκκλησιαζόμενοι και πάντες οι κοινωνούντες. Σ’ αυτήν την Αίθουσα όλοι έχουμε μια από αυτές τις ιδιότητες. Έχουμε δικαίωμα, λοιπόν, με τη σύμφωνη γνώμη τη δική μας να επαναφέρουμε την τάξη του Ιδρύματος εκεί που ήταν και τον Καταστατικό Χάρτη εκεί που έγινε με τις μεγάλες πολιτικές συναινέσεις και τις μεγάλες πολιτικές συμφωνίες από τη Μεταπολίτευση».

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΧΕΡΙ ΣΤΟ ΠΑΓΚΑΡΙ

Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του κ. Ξυδάκη στα παγκάρια των προσκυνημάτων. «Δεν θέλει κανείς να βάλει χέρι στο παγκάρι των προσκυνημάτων. Αφήστε τι λένε. Άλλοι τα θέλουν αυτά. Θέλει περισσότερα η Εκκλησία από τα προσκυνήματα; Να τα πάρει. Να κάνουμε μια συμφωνία κυρίων να πάρει αυτό που δικαιούται, ό,τι θέλει να πάρει, αλλά η συνδιοίκηση πρέπει να είναι λαός και κλήρος, ειδικά σε αυτό το ίδρυμα, όπως ήταν επί δύο αιώνες» για να συμπληρώσε πως δεν καταλαβαίνει «τον ριζοσπαστισμό και την καινοτομία ενίων αρχιερέων, ενώ εμείς οι πολιτικοί είμαστε πολύ πιο συντηρητικοί, πάμε κατά παράδοση».

ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ ΠΡΟΣ ΔΙΣ: ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΙΟ ΜΕΤΡΗΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ΣΑΣ

Ο υπουργός Παιδείας που έκανε δεκτή την τροπολογία παρά την έντονη αντίδραση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, δεν έκρυψε την ενόχληση του για την επιστολή που είχε λάβει νωρίτερα σημειώνοντας « Είναι μια επιστολή, που εμένα προσωπικά αλλά νομίζω και την Κυβέρνηση, μας έχει βάλει σε πάρα πολύ σοβαρές σκέψεις».

Ο υπουργός που διάβασε αποσπάσματα της επιστολής που αναφέρονται στην «ωμή παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας και της αρχής της αυτοδιοικήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος» αλλά και σε μονομερείς νομοθετικές πρωτοβουλίες που «επιστρέφουν την πολιτική και θρησκευτική ζωή της Πατρίδας σε παλαιές και επώδυνες περιόδους πραξικοπηματικών επεμβάσεων της Πολιτείας σε εσωτερικά ζητήματα της Εκκλησίας της Ελλάδος.», σήκωσε το γάντι λέγοντας:

«Αλήθεια; Το 2018; Ξεχνάμε το 1969; Ξεχνάμε ποιοι αυτά τα χρόνια ήταν συνεπείς, ως προς τους διακριτούς ρόλους, και ποιοι δεν ήταν, έως πρόσφατα; Θα παρακαλούσα, με κάθε σεβασμό κι εγώ, να πω στην Ιερά Σύνοδο ότι θα πρέπει να είναι πιο μετρημένη στα λόγια της. Διότι εάν μιλάμε για δημοκρατία, η δημοκρατία είναι για όλους, δεν είναι για κάποιους μόνον».

Μάλιστα κλείνοντας την ομιλία του, ζήτησε συγνώμη για τον τόνο της φωνής του, διότι «είναι μια επιστολή, η οποία δεν νομίζω να είναι από τις λαμπρές στιγμές, ενώ υπάρχουν τόσες».

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αντίδραση από την πλευρά της Εκκλησίας.

Υπενθυμίζεται πως το θέμα αποκάλυψε το orthodoxia.info.

Ο Ανδρέας Λουδάρος έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στην Αθήνα. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Εργάζεται ως εκκλησιαστικός συντάκτης από το 1999

Ετικέτες: