Την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου τιμά πανηγυρικά από χθες η ιστορική μονή της Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας στην Ξάνθη.

Την παραμονή της εορτής, τελέστηκε μέγας αρχιερατικός εσπερινός κατά το μοναστηριακό τυπικό, στον οποίο χοροστάτησε ο μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων. Ο σύνδεσμος ιεροψαλτών Ξάνθης “Γρηγόριος ο Πρωτοψάλτης” με χοράρχη τον κ. Ιωάννη Κατσούλη έψαλλε αργά μαθήματα κατά την αγιορείτικη τάξη, όπως τα Μέγιστα Ανοιξαντάρια του Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος, το Κεκραγάριο του Ιωάννη του Δαμασκηνού και το οκτάηχο ‘Θεοτόκε Παρθένε’ του Πέτρου Μπερεκέτη, συμβάλλοντας στην κατανυκτική ατμόσφαιρα του εσπερινού.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο αρχιμανδρίτης π. Σεβαστιανός Τοπάλης, αρχιερατικός επίτροπος Αμύνταιου της μητρόπολης Φλωρίνης, ο οποίος ανέλυσε την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου κατά τη διδασκαλία του Ιωάννη του Χρυσοστόμου.

Ανήμερα της εορτής, τελέστηκε πανηγυρική αρχιερατική θεία λειτουργία στην οποία προεξήρχε ο μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων. Κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας, ο κ. Παντελεήμων τέλεσε το μυστήριο της εις διάκονον χειροτονίας του αδελφού της μονής μοναχού π. Σεβαστιανού Χατζημιχαήλ, ο οποίος είναι πνευματικό τέκνο του π. Σεβαστιανού Τοπάλη.

Στην ομιλία του, ο μητροπολίτης Ξάνθης αναφέρθηκε στα Εισόδια της Θεοτόκου, στην είσοδό μας στην εορτή των Χριστουγέννων, καθώς σήμερα ξεκινούν να ψάλλονται στον όρθρο οι καταβασίες των Χριστουγέννων, αλλά και στην είσοδο του πατρός Σεβαστιανού στην ιερωσύνη.

Ο κ. Παντελεήμων κάλεσε τον νεοχειροτονηθέντα σήμερα που εισοδεύει στα Άγια των Αγίων ως διάκονος να διακονήσει τον Κύριο και τον λαό Του.

Η Σοφία Καρεκλά έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ. Εργάζεται σε τηλεοπτικά κι έντυπα Μέσα, από το 2006.

Ετικέτες: