Ο μητροπολίτης πρ. Κιέβου Φιλάρετος

Την άρση κάθε δικαιώματος να ποιμαίνει στην επαρχία του Κιέβου αποφάσισε σήμερα η Σύνοδος της Εκκλησίας της Ουκρανίας για τον πρώην «Πατριάρχη» Φιλάρετο. Λίγες μόλις ημέρες μετά τις προσπάθειες του να προχωρήσει σε ανασύσταση του λεγόμενου «Πατριαρχείου Κιέβου» η Σύνοδος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας υπό τον Μητροπολίτη Επιφάνιο αποφάσισε να του αφαιρέσει κάθε δικαίωμα ποιμαντορίας στην ουκρανική πρωτεύουσα κάτι το οποίο του είχε παραχωρηθεί τιμητικά.

Το τελευταίο διάστημα ο Φιλάρετος είχε προσπαθήσει να επαναφέρει σε ισχύ το μόρφωμα που αποκαλούσε «Πατριαρχείο» αμφισβητώντας ουσιαστικά την ύπαρξη του τόμου της Αυτοκεφαλίας.

Οι ενέργειες του αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του ίδιου του Οικουμενικού Πατριάρχη ο οποίος δήλωσε πως ουδέποτε υπήρξε «πατριαρχείο Κιέβου» και φυσικά ούτε ο αντίστοιχος «Πατριάρχης».

Ο μητροπολίτης πρώην Κιέβου Φιλάρετος όπως είναι ο κανονικός του τίτλος ήταν ο άνθρωπος που προκάλεσε την ενεργοποίηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την παραχώρηση της αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία αλλά κι αυτός που προσπάθησε στη συνέχεια να την υποσκάψει όταν αντιλήφθηκε πως δεν θα μπορεί να ελέγξει την κατάσταση.

Tagged: