Το μείζον θέμα του μεταναστευτικού και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει οι Εκκλησίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μέλη της Αντιπροσωπείας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (Π.Σ.Ε.) με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο, ιεράρχες, αλλά και στελέχη της Εκκλησίας της Ελλάδος που ασχολούνται με τα συγκεκριμένα ζητήματα.

Το πρωί της Πέμπτης η αντιπροσωπεία που αποτελούνταν από τους Rev. Dr Olav Fykse Tveit, Γενικό Γραμματέα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, Σεβ. Μητροπολίτη Σασίμων κ. Γεννάδιο, Αντιπρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών και κυρία Marianne Ejdersten, Διευθύντρια Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να βρουν τρόπους περαιτέρω συνεργασίας των δύο πλευρών με την Εκκλησία της Ελλάδος.

Την Εκκλησία της Ελλάδος εκπροσώπησαν στις συζητήσεις ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών – Οικουμενικού Προγράμματος Προσφύγων, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης, Αρχιγραμματέας της Ι.Σ. της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Αρχιμ. Χρυσόστομος Συμεωνίδης, Διευθυντής του Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών – Οικουμενικού Προγράμματος Προσφύγων και Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής των Οικονομικών της ΙΣΕΕ, ο Αρχιμ. Ιγνάτιος Σωτηριάδης, Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, ο Αρχιμ. Μάξιμος Παφίλης, συνεργάτης της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων και η κυρία Ευαγγελία Δουρίδα, Γραμματέας της Ειδικής Σ.Ε. Μεταναστών Προσφύγων και Παλιννοστούντων, επιστημονική συνεργάτης του Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών – Οικουμενικού Προγράμματος Προσφύγων.

Στο πλαίσιο της συνάντησης υπήρξαν εκτενείς αναφορές στα προβλήματα που έχουν προκύψει από το μεταναστευτικό στην Ευρώπη και την ανθρωπιστική κρίση που προκαλείται από τις τεράστιες μετακινήσεις των πληθυσμών, κυρίως από τις περιοχές της Συρίας και μέσω της Τουρκίας και της Ελλάδας στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο Θεοφ. Επίσκοπος Μεθώνης αναφέρθηκε αρχικά στο έργο των Συνοδικών Υπηρεσιών και, αναλυτικότερα, στις δράσεις του Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Γεννάδιος επισήμανε τη θέση του Π.Σ.Ε. και των άλλων Εκκλησιών και υπογράμμισε τις πρωτοβουλίες που μπορούν να αναληφθούν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του προβλήματος. Σημείωσε πως, σύμφωνα με τις τελευταίες καταγραφές, υπάρχει η τάση οι χριστιανοί να εγκαθίστανται στις νότιες περιοχές της Ευρώπης, ενώ οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί συσσωρεύονται κυρίως σε Γαλλία και Γερμανία, όπου ήδη ο αριθμός των μουσουλμάνων έχει ξεπεράσει τα 5 και 6 εκατομμύρια αντίστοιχα.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Αθηναγόρας, Πρόεδρος του Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλλινοστούντων και Μεταναστών, αναφέρθηκε στην κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα. Ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Συμεωνίδης, Διευθυντής του Κέντρου, αναφέρθηκε στις ειδικότερες και επιμέρους δράσεις του Κέντρου και τις συνεργασίες που έχει αναπτύξει με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, το Υπουργείο Εργασίας, το Υπουργείο Υγείας και άλλους φορείς της Ελλάδος και του εξωτερικού(Caritas κ.ά.).

Ο Πανοσ. Αρχιμ. Ιγνάτιος Σωτηριάδης μίλησε για τη δράση της Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών σχέσεων της Ι.Σ., ενώ η κυρία Ευ. Δουρίδα τόνισε την ανάγκη να βρεθεί άμεσα ασφαλής δίοδος των μεταναστών προς την Ευρώπη, ώστε να μην πέφτουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους δουλεμπόρους και να ληφθεί ειδική μέριμνα για την άμεση λήψη νομιμοποιητικών εγγράφων που θα πρέπει να λαμβάνουν οι πρόσφυγες.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τα μέλη της αντιπροσωπείας επισκέφθηκαν τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο. Στο πλαίσιο της συνάντησης, στην οποία παρέστη και ο Σεβ. Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ, έγινε εκτενής συζήτηση για την πολιτική διάσταση του μεταναστευτικού, τις θέσεις των Προκαθημένων των Εκκλησιών της Ευρώπης και τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις από την περαιτέρω επιδείνωση του προβλήματος.

Κείμενα από το γραφείο Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Τα κείμενα αυτά δημοσιεύονται χωρίς καμία παρέμβαση από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info