Στα ψευδοείδωλα που δεν αφήνουν τον άνθρωπο να βιώσει το πνεύμα της ελευθερίας του αναφέρθηκε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος κατά τον λαμπρό εορτασμό της εορτής του Πολιούχου των Αθηνών αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη.

«Μήπως ο άνθρωπος πρέπει να πάψει να ελπίζει σε όλα αυτά τα ψευδοείδωλα που έχουν δημιουργήσει στη ζωή του, τα μέσα μαζικής ενημερώσεως και η προβολή τέτοιων μορφών ζωής τον καθιστούν δέσμιο, του περιορίζουν την ελευθερία, τον περιχαρακώνουν στα στενά όρια του ατομισμού του και δεν τον αφήνουν να βιώσει το πνεύμα της ελευθερίας του Θεού» είπε ο μητροπολίτης από το ιερό βήμα του πανηγυρίζοντος ναού του Πολιούχου της πρωτεύουσας στο Κολωνάκι.

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στο θαυμαστό βίο του Αγίου Διονυσίου, υπογράμμισε πως «ο Διονύσιος υπήρξε πατέρας και διδάσκαλος για την πρώτη Εκκλησία των Αθηνών. Είναι πατέρας γιατί εκφράζει την πατρική αγάπη που είναι αντίστοιχη και ανάλογη με την αγάπη που ο Θεός δίνει και φανερώνει στους ανθρώπους. Ο Διονύσιος, Θυσιάζεται και προσφέρεται για το ποίμνιό του, ενδυναμώνει το ποίμνιό του θαυματουργικά, προσπαθεί και ανταποκρίνεται στο να απαλλάξει το ποίμνιό του από τα δείνα».

Σε άλλο σημείο ο κ. Χρυσόστομος τόνισε «μήπως χρειάζεται στην εποχή την οποία ζούμε όπου προβάλλονται διάφορα ψευδοείδωλα με μια άλλη βέβαια μορφή, όχι της πέτρας, του ξύλου, η του μαρμάρου, άλλα τα ψευδοείδωλα του ατομικού ευδαιμονισμού και του καταναλωτισμού και τα ψευδοείδωλα της ανάπτυξης μιας τεχνολογίας, η οποία προσπαθεί να υποκαταστήσει την ίδια την ανθρώπινη προσωπικότητα και να περιορίσει η να καταστρατηγήσει και να αποδυναμώσει ακόμη και την ελευθερία του ανθρώπου».

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ

Η μνήμη του αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στην Αθήνα εορτάστηκε με αρχιερατικό συλλείτουργο που τελέσθηκε στον ομώνυμο ναό προεξάρχοντος του εορτάζοντος Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονύσιου, με συλλειτουργούς τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο και τον επίσκοπο Θεσπιών κ. Συμεών πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Από του ιερού βήματος συμπροσευχήθηκαν οι Μητροπολίτες Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Σταγών κ. Θεόκλητος, Ελενουπόλεως κ. Ιωακείμ, Πτολεμαΐδος κ. Εμμανουήλ και ο Επίσκοπος Ανδρούσης κ. Κωνστάντιος.

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ο Επίσκοπος Θεσπιών μετέφερε τις ευχές του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου τόσο στον εορτάζονταν Μητροπολίτη κ. Διονύσιο, όσο και σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Ο Μητροπολίτης Κορίνθου ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο, τους αρχιερείς, καθώς και τον αντιπρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών κ. Θέμη Σοφό για την ομιλία του.

Ο εορτασμός θα κορυφωθεί με τη λιτάνευση της ιερής εικόνας του αγίου Διονυσίου στους δρόμους του κέντρου το απόγευμα.

Ετικέτες: