Πρό των ευθυνών τους έθεσε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, την Διαρκή Ιερά Σύνοδο αλλά και την υπό σύσταση Επιτροπή, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος που μίλησε στον ΣΚΑΪ και την πρωινή εκπομπή Σήμερα.

Ο κ. Χρυσόστομος κάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο και τα μέλη της ΔΙΣ ώστε να σεβαστούν την απόφαση της Ιεραρχίας στην ολότητά της, για συνέχιση των συζητήσεων με την Κυβέρνηση στο θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας και την μισθοδοσίας του κλήρου, τονίζοντας πως για την Ιεραρχία η αλλαγή καθεστώτος στην μισθοδοσία του κλήρου αποτελεί “κόκκινη γραμμή”.

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας αναφερόμενος στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας την περασμένη Παρασκευή τόνισε ότι αναγκάστηκε να αποχωρήσει εξαιτίας αφενός του τρόπου του Αρχιεπισκόπου που δεν του επέτρεψε να ολοκληρώσει την τοποθέτηση του, αφετέρου λόγω της διαδικασίας που ακολουθήθηκε λέγοντας ότι “ο Αρχιεπίσκοπος οδήγησε την συζητηση εκεί που εκείνος νόμιζε ότι έπρεπε να πάει”.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟΝ ΕΡΜΗΝΕΥΣΩ

“Τον Αρχιεπίσκοπο τον γνωρίζω από το 1995. Πρωτη φορά βλέπω τον Αρχιεπίσκοπο να συμπεριφέρεται έτσι στο Σώμα της Ιεραρχίας. Δεν γνωρίζω γιατί δεν ενημέρωσε την Ιεραρχία”, ενώ συμπλήρωσε ότι “Είναι πολύ έξυπνος και πολύ Συνοδικος. Δεν μπορώ να ερμηνεύσω την στάση του αυτή. Μάλλον έδειξε περισσότερη εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό και παρασύρθηκε από πρόσωπα που βρίσκονται στο περιβάλλον του”.

Ο κ. Χρυσόστομος εκτίμησε πάντως πως η όλη συζήτηση για την αναμόρφωση της σχέσης Κράτους – Εκκλησίας θα απαιτήσει πολύ χρόνο ακόμα, ξεκαθαρίζοντας με νόημα πως δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν τις εκλογές.

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΡΕΙΣ, ΑΛΛΑ 73

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις της πλειψηφίας των αρχιερέων λέγοντας πως “Κάπου ειπωθηκε ότι οι αρχιερείς που διαφωνούν είμαστε μόνο 3. Εγώ σας λέω ότι αυτή την στιγμή οι Ιεράρχες που αντιδρούν είναι 73 και ο αριθμός θα αυξηθεί. Ας το αξιολογήσει αυτό ο Αρχιεπίσκοπος”.

Ο κ. Χρυσόστομος ξεκαθάρισε πάντως πως επί του παρόντος δεν τίθεται θέμα πρότασης μομφής κατά του Αρχιεπισκόπου “Δεν υπάρχει τέτοια σκέψη ακόμα. Σκοπός είναι η ΔΙΣ και ο Αρχιεπίσκοπος να σεβαστούν την απόφαση της Ιεραρχίας”.

Ο ιεραρχης  σχολίασε και την αντίδραση της Κυβέρνησης στην απόφαση της Ιεραρχίας λέγοντας ότι “Δυστυχώς η απαξιωτική συμπεριφορά της Κυβέρνησης προς την απόφαση της Ιεραρχίας είναι απαράδεκτη” επισημαίνοντας πως “Η συμφωνία για να προχωρήσει έχει πολλά νομικά κενά. Εύχομαι η συζήτηση να ξεκινήσει πριν ξεκινήσει η Κυβέρνηση να νομθετεί. Αν η Κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει μονομερώς, τότε δυστυχώς θα έχουμε πολύ άσχημες εξελίξεις, ακόμα και μέσα στην Ιεραρχία”.

Αναφερόμενος σε όσους τον κατηγορούν ότι προσπαθεί μέσα από τις διαδικασίες να ικανοποιήσει τις προσωπικές του βλέψεις στην διαδοχή, ο κ. Χρυσόστομος απάντησε πως “Εδώ υπάρχουν πολύ σοβαρά θέματα. Ας αφήσουμε αυτά που ακούγονται για να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο”.

Συμφώνησε τέλος με την άποψη του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης περί εθνικής αυτοκτονίας λέγοντας ότι “Ασφαλώς και είναι εθνική αυτοκτονία. Όταν θέλουν την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, από κοινού με το κράτος, τι ειναι αυτό”;

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη του μητροπολίτη Μεσσηνίας στον ΣΚΑΪ