Στον προσκυνηματικό ναό Αναστάντος Χριστού Σπάτων, έλαβε χώρα σήμερα το πρωί ο επίσημος εορτασμός της Σύναξης των Αγίων Τριών Ιεραρχών.

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας & Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος.

Στη διάρκεια του Κοινωνικού, αναγνώσθηκε το Μήνυμα της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησία της Ελλάδος προς τους μαθητές και τις μαθήτριες της Πατρίδος μας, το οποίο αναφερόταν στην προσφορά των Τριών Ιεραρχών στην Παιδεία, αλλά και στην ανθρωπότητα ευρύτερα.

Λίγο πριν την απόλυση, ο κ. Νικόλαος αναφερόμενος στους Τρεις Ιεράρχες τόνισε ότι “ήταν άνθρωποι της μορφώσεως αλλά και διακρίνονταν για τον πλούτο και την δύναμη του πνεύματος. Δικαίως λοιπόν τιμώνται ως προστάτες της Παιδείας. Ένα άλλο γνώρισμα το οποίο τους χαρακτήριζε ήταν η κοινωνική τους ευαισθησία. Αυτό που λέμε πίστη, μπόρεσαν να το μεταφράσουν στην καθημερινότητα μέσα από μια κίνηση και δραστηριότητα αγάπης, προσφοράς, αλληλεγγύης και καλλιέργειας των ανθρωπίνων σχέσεων πάνω σε θεμέλια στέρεα και πνευματικά”.

Πρόσθεσε επίσης πως οι Άγιος Τρεις Ιεράρχες “Ξεπέρασαν την ανθρώπινη σοφία, τις ανθρώπινες σχέσεις και μπόρεσαν να μπούνε στο Μυστήριο του Θεού και να προσεγγίσουν τα δυσπρόσιτα και αθέατα. Και μπήκαν όχι με την σκέψη τους αλλά με όλη τους την ζωή και την υπόσταση και προσφέρουν το Μυστήριο του Θεού στην Εκκλησία. Καρπός αυτής εισόδου είναι οι Θείες Λειτουργίες που και οι τρεις συνέθεσαν. Έτσι ο υμνωδός τους ονομάζεις “εισόδους του Παραδείσου” περάσματα, που μέσω Αυτών μπορούμε κι εμείς να μπούμε στο Μυστήριο του Θεού. Όμως είναι και μυσταγωγοί, δηλαδή οδηγοί σε αυτό το Μυστήριο. Αυτό είναι το μεγαλείο των Τριών Ιεραρχών και από εδώ πηγάζει η άνωθεν σοφία την οποία είχαν ως αείρροος ποταμός που πηγάζει το Αλήθεια στη ζωή της Εκκλησίας και που δεν την κράτησαν για τον εαυτό τους, αλλά από το ξεχύλισμα του δικού τους πλούτου παίρνουμε κι εμείς.

Έκλεισε λέγοντας ότι “Η τιμή των Τριών Ιεραρχών δεν είναι τιμή προτύπων μόνο που μας εντυπωσιάζουν, αλλά είναι και τιμή πηγών δυνάμεως και της κατά Θεόν σοφίας. Η τιμή προς αυτούς μας φέρνει πιο κοντά στην Αλήθεια του Θεού.”

Ετικέτες: