Ελλάδα

Μεσογαίας: «Η κοινωνία έχει ανάγκη από άρχοντες φωτισμένους»

ORTHODOXIA.INFO | Μάρκος Παπαγεωργίου Με μεγαλοπρέπεια εορτάστηκαν τα Θεοφάνια στη Ραφήνα και στον ιερό ναό Παναγίας Παντοβασιλίσσης.

Ο ναός κατακλύστηκε από εκατοντάδες πιστούς με τον καιρό να είναι φέτος σύμμαχος, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας & Λαυρεωτικής Νικόλαος, ο οποίος αναφερόμενος στη σημερινή εορτή μίλησε για τρεις λέξεις-κλειδιά.

«Κάθαρση, φωτισμός ,αγιασμός», ενώ συμπλήρωσε λέγοντας ότι «Φωτισμένος δεν είναι ο έξυπνος ούτε ο μορφωμένος, είναι αυτός που διαθέτει τρία βασικά χαρακτηριστικά: Διόραση, ώστε να μπορεί να δει την αλήθεια εκεί που κρύβεται, μέσα στα γεγονότα, στους ανθρώπους και στον ίδιο του τον εαυτό. Προόραση, για να μπορεί να δει πριν εξελιχθούν τα γεγονότα μέσα στο χρόνο και να τα εκτιμά με ακρίβεια. Διάκριση ως προς τις διαφορές μεταξύ ίδιων πραγμάτων».

Πρόσθεσε πως «και οι τρεις αρετές είναι απαραίτητες για να προχωρήσει η κοινωνία, η οποία έχει ανάγκη από άρχοντες, προφήτες και ηγεμόνες. Ανθρώπους, που να ξέρουν να ασκούν την εξουσία που τους δίνει ο λαός. Φωτισμένος είναι εκείνος που έχει τη δύναμη και τη δυνατότητα οράσεως μέσα από την ψυχή του, στις ψυχές των ανθρώπων, ώστε να μπορεί να είναι συνετός και σοφός.

«Αυτό μας υπενθυμίζει η Εκκλησία για τον φωτισμό τη σημερινή ημέρα, ότι πατάει σε μία στέρεη βάση, τον καθαρισμό. Καθαροί από σκοπιμότητες και συμφέροντα, ελεύθεροι εσωτερικά και με καθαρότητα στις σχέσεις μας, ανοίγει η πόρτα του Θεού για τον καθένα από εμάς. Για να συμβεί αυτό, που είναι πέρα από τις δυνατότητες μας».

Κλείνοντας ευχήθηκε «να γίνουμε λίγο πιο φωτισμένοι και να έλθει η κάθαρση στην ψυχή μας, καθώς χάσαμε το φώς μας, ζούμε ανελεύθεροι, χωρίς τη δυνατότητα οράματος».

Τη σημερινή ημέρα επέλεξε, ο κ. Νικόλαος για να προσφέρει στον προϊστάμενο του Ναού π. Δημήτριο Μπακόπουλος το οφφίκιο του Σταυροφόρου Οικονόμου, το οποίο όπως τόνισε «δεν θα ανήκει στον ίδιο, αλλά στο Ναό και σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία, ως αναγνώριση του έργου που επιτελέστηκε στην περιοχή».

Παρόντες στη σημερινή εορτή ήταν ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας κ. Ευάγγελος Μπουρνούς, πλήθος βουλευτών και στελεχών της Ν.Δ., της τοπικής αυτοδιοίκησης, της ελληνικής αστυνομίας και του Στρατού Ξηράς.

Ακολούθησε ο καθαγιασμός των υδάτων και η μεγαλειώδης λιτάνευση της εικόνας προς το λιμάνι της Ραφήνας, εκεί όπου πραγματοποιήθηκε η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα. Ο κ. Νικόλαος συνεχάρη έναν έναν όσους έσπευσαν να πιάσουν το Σταυρό, δίνοντας τους ένα αναμνηστικό δώρο.

Την εικόνα συνόδευσε άγημα του Πολεμικού Ναυτικού και της Eλληνικής Aστυνομίας, υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του Δήμου Ραφήνας.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Τρίκκης: «Δεν γινόμαστε παπάδες για να καλοπεράσουμε»

π. Απόστολος Δάμκαλης: Σώζει και ζωές και ψυχές – ΒΙΝΤΕΟ

Σπύρος Παπαγεωργίου

Μεσογαίας Νικόλαος: «Ο ιερέας δεν είναι ελεύθερος, υπάρχει μια δουλεία»

Σπύρος Παπαγεωργίου

Μητσοτάκης: Θα επαναφέρω το εργασιακό καθεστώς των κληρικών

Αναδημοσίευση

Μητσοτάκης: «Η Εκκλησία χρησιμοποιήθηκε από τον Τσίπρα ενόψει εκλογών»

Σπύρος Παπαγεωργίου

Μεσογαίας: «Δεν είναι επείγουσα ανάγκη η αυτοκεφαλία όσο η ενότητα των Εκκλησιών»

Σπύρος Παπαγεωργίου