Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 | 15:24

Μεσογαίας “Δεν με ενδιαφέρει πώς φέρεται η Πολιτεία. Με ενδιαφέρει τι κάνουμε ως Εκκλησία”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση στο Newsbomb.gr, o Μητροπολίτης Μεσογαίας & Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, δίνει απαντήσεις σε πολλά θέματα της επικαιρότητας, το προσφυγικό, την Πανορθόδοξη Σύνοδο 2016 στην Κρήτη, τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας, αλλά και για την επιστημονική θέση στη NASA που εγκατέλειψε για να ακολουθήσει τον μοναχισμό.

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Κυβέρνησης με την Εκκλησία είπε πως “Κάποιου τύπου συνεργασία φαίνεται να υπάρχει. Τουλάχιστον στο παρόν κυβερνητικό σχήμα υπάρχει ένα επιφυλακτικό υπόβαθρο έναντι της Εκκλησίας. Και αυτό δημιουργεί μια δυσκολία λόγω της πολιτικής ιδεολογίας που για κάποιο λόγο έχει εκφράσει δυσκολία γενικότερα με το φαινόμενο της θρησκείας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται εντάσεις, οι οποίες εξισορροπούν από φόβο και όχι από σεβασμό. Νομίζω ότι είναι καλό να γνωριστούμε λίγο καλύτερα, να βοηθήσουμε τον πολιτικό κόσμο να καταλάβει τι είναι η Εκκλησία και πως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ουσιαστικά πολιτικά. Νομίζω ότι είναι ένα δικό μας λάθος, ότι δεν μπορούμε να βοηθήσουμε την πολιτεία να μας καταλάβει, για να μπορέσει να βοηθήσει την κοινωνία. Δεν με ενδιαφέρει πώς φέρεται η Πολιτεία. Εμένα με ενδιαφέρει τι κάνουμε ως Εκκλησία. Πως να δίνουμε την μαρτυρία της ποιότητός μας. Μια Εκκλησία που ελευθερώνει τον άνθρωπο, τον φωτίζει και τον δυναμώνει γιατί να είναι κακή;”

 

“Τα θρησκευτικά να μην κατήχηση, αλλά να έχουν ορθόδοξο προσανατολισμό”

Στη ερώτηση για το αν θα πρέπει να αλλάξει το μάθημα των Θρησκευτικών, ο κ. Νικόλαος ανταπάντησε “Θεωρείται ότι δεν πρέπει να αλλάξει το μάθημα των θρησκευτικών; Γιατί να μην αλλάξει και να πάμε σε κάτι καλύτερο; Εγώ πιστεύω ότι το μάθημα των θρησκευτικών θα έπρεπε να είναι το νούμερο 1 μάθημα. Μιλάει για το Θεό. Κομίζει ένα μήνυμα ελπίδας. Αλλάζει την ζωή. Φέρνει αγάπη. Λέμε ότι η κρίση που περνάμε είναι κρίση αξιών. Η Εκκλησία, το Ευαγγέλιο και τα Θρησκευτικά είναι μια δεξαμενή αξιών. Δεν είναι καιρός να έρθουν πίσω; Θεωρώ πως πρέπει λοιπόν να καθίσουν και να συζητήσουν πώς θα γίνει καλύτερο το μάθημα, όχι το μάθημα που θα το κρατήσουμε ή όχι”.

Επίσης για το αν θα πρέπει το μάθημα να έχει ορθόδοξο προσανατολισμό, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας είπε πως “Να έχει ορθόδοξο προσανατολισμό αλλά να έχει και ελεύθερο προσανατολισμό και μια ενημέρωση. Να μην είναι κατήχηση. Αυτό δεν πρέπει να το θέλει η Εκκλησία. Η κατήχηση είναι δική της ευθύνη και δεν μπορεί να την εμπιστευθεί σε κανέναν άλλον και οφείλει να το κάνει η ίδια όσο καλύτερα μπορεί. Αλλά να είναι διδασκαλία της ορθόδοξης παράδοσης, του ορθόδοξου πολιτισμού είναι τόσο κακό; Για ποιο λόγο να μην το πούμε; Αυτό που είμαστε, αυτό που είναι αποτυπωμένο στην λαογραφία, στην κουλτούρα στα έθιμά μας και στο πολιτισμό μας. Φυσικά και θα έπρεπε να είναι ορθόδοξο, αλλά ταυτόχρονα να πληροφορεί τι είναι οι άλλες θρησκείες, με σεβασμό προς τις άλλες θρησκείες χωρίς να δημιουργεί εχθρότητες και φανατισμό”.

 

“Πρέπει να δουλέψουμε ενδοορθοδόξως”

“Για την Πανορθόδοξη περίμενα να είναι κάτι μεγάλο, κάτι ατσαλάκωτο δεν θα ήθελα να είναι κάτι στιγματισμένο”, λέει ο μητροπολίτης Μεσογαίας. “Αυτή τη στιγμή βλέπω μια προσπάθεια να πείσουν κάποιοι ότι είναι κάτι μεγάλο. Όταν προσπαθείς να πείσεις για κάτι ότι είναι σπουδαίο δεν είναι και τόσο σπουδαίο. Και υπάρχουν κάποιοι άλλοι που προσπαθούν να το αποδομήσουν και να το αμφισβητήσουν εντελώς. Είναι λάθος και αυτό. Έγινε μια προσπάθεια. Μπορεί να είχε λάθη, να είχε ελλείψεις, είχε όμως και αγνή διάθεση. Να βρεθούμε και να δούμε πού βρισκόμαστε. Τελικά μας έδειξε ότι δεν βρισκόμαστε σε πάρα πολύ καλό σημείο και πρέπει να δουλέψουμε ενδοορθοδόξως. Η προσπάθεια να τα βρούμε με τους ετεροδόξους, δημιούργησε μεγαλύτερα τραύματα μέσα στο ορθόδοξο σώμα”.

Για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο να γίνει ένωση των δύο Εκκλησιών είπε ότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο θα έχει πολιτικό χρώμα. Είναι ανάγκη να τα βρούμε μεταξύ μας. Ενώπιον της αληθείας και όχι να τα βρούμε με κοινωνική αγάπη ή πολιτικής σκοπιμότητας αγάπη να υπογράψουμε χαρτιά.

 

“H Εκκλησία δεν ένας χώρος που έχει ντουλάπια με λεφτά ή αποθήκες με τρόφιμα”

Για το προσφυγικό ο μητροπολίτης Μεσογαίας επισημαίνει την λύπη του “γιατί χιλιάδες άνθρωποι φεύγουν και αφήνουν πίσω τον πολιτισμό τους που αναπτύχθηκε επί χιλιάδες χρόνια. Είναι κρίμα να μην μπορούν να αποκαταστήσουν το μεγαλείο του πολιτισμού τους. Παράλληλα με αυτούς τους ανθρώπους το φαινόμενο που βλέπουμε εμείς εδώ είναι ότι για άλλους λόγους οι εκφραστές του δικούς μας πολιτισμού φεύγουν από τη χώρα μας. Δεν ξέρω εύκολα αν θα γυρίσουν».

Για την ανθρωπιστική βοήθεια που έδωσε η Εκκλησία στους πρόσφυγες, τόνισε ότι το 2015 ανήλθε στα 126 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα αυτά δεν πήγαν σε μετανάστες. Τους μετανάστες βασικώς τους φροντίζουν οι ΜΚΟ κι εκεί είναι ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα. Η Εκκλησία δείχνει την συμπαράστασή της, έχει ανοίξει χώρους προσπάθησε να διευκολύνει, αλλά δεν άφησε την μέριμνά της καθόλου για το ελληνικό στοιχείο. Την στιγμή που δεν είναι δική της ευθύνη το κατάντημα του ελληνικού λαού. Η οικονομική εξαθλίωση είναι αποτέλεσμα και πολιτικών επιλογών. Δεν φταίει για αυτό η Εκκλησία, αλλά κοιτάξτε πως συμπαρίσταται. Και η Εκκλησία δεν ένας χώρος που έχει ντουλάπια με λεφτά ή αποθήκες με τρόφιμα. Είναι ο λαός. Η σχέση του λαού με την Εκκλησία είναι καλύτερη από τη σχέση του λαού με την Πολιτεία. Ο λαός εμπιστεύεται στην εκκλησία και από τους οικονομικούς πόρους που της εμπιστεύεται, αυτή τους μοιράζει.

 

“Τους άθεους τους “γεννάμε” εδώ”

Για άθεους ή τους ανθρώπους με διαφορετική θρησκεία που έρχονται στην Ελλάδα. Ο κ. Νικόλαος λέει μεταξύ άλλων
«Δεν έρχονται άθεοι, τους αθέους τους γεννάμε εμείς. Έρχονται Μουσουλμάνοι. Μπορούν να έρθουν άνθρωποι στον χώρο μας και στην πατρίδα μας. Στην Ελλάδα υπάρχει μια κουλτούρα συνύπαρξης ανθρώπων άλλου θρησκεύματος γενικότερα μέσα στην ιστορία μας”. Επίσης τόνισε πως “είναι κακό πράγμα ο φόβος του διαφορετικού”.

 

“Ο ISIS έχει πολιτικό υπόβαθρο”

Ο κ. Νικόλαος επισημαίνει ότι ο ISIS έχει πολιτικό υπόβαθρο, εξυπηρετεί κάποιες κάποιες σκοπιμότητες, οι οποίες έχουν οικονομική βάση έχουν τα θέματα τα ενεργειακά και των πολιτικών επιρροών και δημιουργείται η εκμετάλλευση του θρησκευτικού στοιχείου. Υπάρχει μια χριστιανική Δύση που είναι φοβερά αποδυναμωμένη και κατ΄ουσία αυτοκτονούσα αμφισβητώντας τη δική της ταυτότητα. Δεν είναι ευθύνη της ότι προκάλεσε αυτή μια μισαλλοδοξία. Αμύνεται μέσα σε όλο αυτό που συμβαίνει. Νομίζω ότι είναι καιρός να ανακαλύψουμε αυτό που είμαστε».

Ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος ως Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Βιοηθικής, μιλά στο Newsbomb.gr τη βιοηθική, για την τεχνολογικοποίηση της παραγωγής και την εμπορευματοποίηση ιερών πραγμάτων. Eπίσης αναφέρεται στην ευθανασία, στο φύλο και την ταυτότητα. Μιλά στα σχολεία και την προσπάθεια που γίνεται για την αποδόμηση των εμφυλικών στερεοτύπων. “Δηλαδή είναι στερεότυπο να είναι άνδρας και γυναίκα. Δεν μπορούν δύο άνθρωποι να ενωθούν σωματικά, αν δεν είναι συμπληρωματικοί. Δεν μπορούν να ενωθούν αν δεν έχουν φυσιολογία συμπληρωματική”, διερωτάται και επισημαίνει ότι η εκκλησία δίνει πρακτικές απαντήσεις και στα θέματα της ευθανασίας. “Στην Μονάδα Γαλιλαία που έχουμε δημιουργήσει, προσπαθούμε να πιάσουμε τον ασθενή που τον έχει ξεχάσει η Ιατρική ή αδυνατεί να τον στηρίξει και η Πολιτεία τον έχει εγκαταλείψει. Τον παίρνει η Εκκλησία σε μία αγκαλιά να του δώσει ποιότητα ζωής στις τελευταίες του στιγμές. Όταν του δώσεις χαρά, ελπίδα, αγάπη πίστη ότι ο θάνατος είναι γλίστρημα στην όντως ζωή, αν θέλει ο άνθρωπος να το ακούσει, τουλάχιστον να πιστέψει στην αγάπη των ανθρώπων. Είναι μεγάλη ανακούφιση.

 

“Έχανα τον εαυτό μου με το ψευτομεγαλείο των γνώσεών μου”

Ο κ. Νικόλαος μίλησε όμως και για τον πόθο του μοναχισμού. «Σκοπός μου ήταν να γίνω μοναχός και ενδεχομένως ιερέας. Προέκυψε και έγινα Ιεράρχης. Χαρά μου, τιμή μου να προσπαθήσω να διακονήσω και από αυτή την θέση την Εκκλησία. Εάν στην Αμερική βρίσκεται το κέντρο της επιστημονικής γνώσης, θεωρώ ότι στην ταπεινή πατρίδα μας βρίσκεται ο παράδεισος που φιλοξενεί τον θησαυρό της πίστεως στον Θεό. Αφού μου δόθηκε η ευκαιρία προτίμησα να γευθώ την ομορφιά της επιστήμης και να εκθέσω τον προβληματισμό της επιστήμης μου και μόλις το “φωτάκι” της πίστης άναψε μέσα του, να επιστρέψω στην Ελλάδα και στην Ορθοδοξία και στον εαυτό μου τον οποίο”, όπως λέει χαρακτηριστικά «κάπως τον έχανα με το ψευτομεγαλείο των γνώσεών μου. Δοξάζω το Θεό που βρίσκομαι εδώ και θα ήθελα να είμαι ο τελευταίος που θα φύγω από την Ελλάδα».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ