Σχολιάζοντας την επικαιρότητα

Μήπως να δούμε τις διαβεβαιώσεις των Μητροπολιτών;

Σε μια κοινωνία που αλλάζει είναι σημαντικό κανείς να μπορεί να διαβάζει τα «μηνύματα». Τις τελευταίες μέρες η υπόθεση της ορκωμοσίας, του Πρωθυπουργού και των μελών της Κυβέρνησης του, καθώς και των Βουλευτών της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου στάθηκε αφορμή για να πυροδοτηθεί για μια ακόμη φορά ένας δημόσιος διάλογος και ένα δίλημμα: «θρησκευτικός ή πολιτικός όρκος»;

Δεν θα μπω στην κουβέντα αυτή γιατί και οι δυο πλευρές έχουν ήδη αναπτύξει με σαφήνεια τα επιχειρήματα τους. Φυσικά και έχω άποψη και για να μην θεωρηθεί οτι την κρύβω σας γράφω οτι δεν με ενόχλησε καθόλου ο χειρισμός της όλης υπόθεσης από τον Πρωθυπουργό αλλά ούτε και από τον Αρχιεπίσκοπο. Κάποια στιγμή η Εκκλησία θα πρέπει να σταματήσει να επιτρέπει στους πολιτικούς να χρησιμοποιούν τα ιερά και τα όσια για να μας εμφανίζονται σαν τα χριστιανόπουλα. Ξέρετε πόσες φορές είχε επικαλεστεί την «Αγία και Αδιαίρετο και Ομοούσιο Τριάδα» ο κ. Άκης Τσοχατζόπουλος στις ορκωμοσίες του;

Το θέμα μου ωστόσο δεν είναι αυτό σας το είπα από τις πρώτες αράδες. Αυτό που με ενοχλεί αφάνταστα και προσβάλει την θρησκευτική αισθητική μου, είναι η «διαβεβαίωση» που δίνουν αμα τη εκλογή τους οι Αρχιερείς.

Τα ίδια συναισθήματα μου δημιουργεί και η ανάγνωση του προεδρικού διατάγματος σε κάθε ενθρόνιση Μητροπολίτη.

Δεν ξέρω αν είναι η ιδέα μου ή δική μου παραξενιά, αλλά μήπως όλο αυτό υποβιβάζει τους Αρχιερείς; Μήπως βάζει το κράτος σε διαδικασίες που δεν θα πρέπει να έχει καμία αρμοδιότητα; Σε καμία χώρα του κόσμου η εκλογή ορθόδοξου αρχιερέα δεν χρειάζεται να επικυρωθεί από τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα.

Βέβαια ορισμένοι το θεωρούν τιμή και αξία. Όταν όμως σε έχει εκλέξει το ανώτατο όργανο της Εκκλησίας, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, έχεις χειροτονηθεί κάτω από την επίκληση του Αγίου Πνεύματος, είσαι κρίκος μιας αλυσίδας που αν την πάρουμε κομμάτι κομμάτι θα φθάσουμε στους Αποστόλους και τον ίδιο τον Χριστό… γιατί πρέπει να σταθείς σαν νεοσύλλεκτος μπροστά στον Πρόεδρο και να δώσεις διαβεβαίωση;

Το πιο άσχημο σε όλη αυτήν την διαδικασία είναι το γεγονός πως αν δεν γίνει η Διαβεβαίωση και δεν εκδοθεί το σχετικό Π.Δ. η εκλογή θεωρείται άκυρη για την Πολιτεία.

Φρονώ πως κάποια στιγμή η Εκκλησία θα πρέπει να ενσκήψει με αποφασιστικότητα σε θέματα σαν κι αυτά και να κόψει τα δεσμά που της έχουν επιβάλλει με διάφορα προσχήματα οι κατά καιρούς κυβερνώντες.

Όσο για αυτούς που κραδαίνουν απειλές τύπου «χωρισμός Εκκλησίας – Κράτους», νομίζω πως στην Εκκλησία ειδικά, θα πρέπει ορισμένοι να αντιληφθούν πως κανείς δεν έπαθε κάτι κακό αποκτώντας την ελευθερία του.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Την διαβεβαίωση ενώπιον του ΠτΔ δίνουν οι νέοι Μητροπολίτες

Γιώργος Δ. Φερδής

Αλεξανδρουπόλεως: «Οι πολιτικοί μεταχειρίζονται τον χωρισμό σαν bullying κατά της Εκκλησίας»

Σπύρος Παπαγεωργίου

Ο Πατριάρχης στην ορκωμοσία του Ερντογάν – Κλειστή και φέτος η Παναγία Σουμελά

Σπύρος Παπαγεωργίου

Άνθιμος: «Καιρός είναι να πάρουμε στα σοβαρά το ρόλο μας όλοι»

Σπύρος Παπαγεωργίου

Οι διαβεβαιώσεις των νέων Μητροπολιτών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Εκκλησία της Ελλάδος

Στην Αθήνα οι Μητροπολίτες Σταγών και Φιλίππων για τις διαβεβαιώσεις στον ΠτΔ

Γιώργος Δ. Φερδής