Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Μαΐου στο Θέατρο Βράχων η μουσική παράσταση “Στον Μπάιρον της Ελλάδας και του Κόσμου”. Την παράσταση διοργάνωσε ο Δήμος Βύρωνα με συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής.

Στο κατάμεστο χώρο του αμφιθεάτρου «Άννα Συνοδινού» η βραδιά άνοιξε με την κ. Δήμητρα Νούση, Γραμματέα του Συνδέσμου Μπάιρον, η οποία αφού αναφέρθηκε στη συμβολή του Άγγλου Φιλέλληνα στον αγώνα της ανεξαρτησίας του στη συνέχεια κάλεσε στο βήμα τον Δήμαρχο Βύρωνα κ. Γρηγόρη Κατωπόδη, ο οποίος συνέδεσε τα ιδεώδη του Βυρωνισμού με τον σύγχρονο αγώνα του παλαιστινιακού λαού για ελευθερία.

Ακολούθησε η μουσική παράσταση με αφηγηματικά αποσπάσματα από τις περιηγήσεις George Gordon Byron τα οποία απήγγειλε με ξεχωριστό τρόπο ο ηθοποιός Ρήγας Αξελός.

Μεταξύ των αφηγηματικών μερών παρεμβάλλονταν κατάλληλα επιλεγμένα τραγούδια και σκοποί από την Ελλάδα του τότε, τα οποία ερμήνευσαν η ορχήστρα της Σχολής «Εν Ωδαίς» μαζί με τον γνωστό Ηπειρώτη καλλιτέχνη Σάββα Σιάτρα και τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Σχολής Γιώργο Ντόβολο.

Στην παράσταση συμμετείχαν επίσης ο πολυφωνικός όμιλος «το Βουθρωτό» από την Ήπειρο, οι οποίοι ερμήνευσαν μοναδικά πωγωνίσια τραγούδια με αναφορά στο Μάρκο Μπότσαρη καθώς επίσης και το βεστιάριο του Νίκου Πλακίδα από την πόλη του Μεσολογγίου.

Ακόμα συμμετείχε η πολυμελής χορωδία παραδοσιακής μουσικής της Σχολής «Εν Ωδαις», η οποία ερμήνευσε λαϊκά παραδοσιακά τραγούδια από την προεπαναστατική Ελλάδα καθώς και το γνωστό σολωμικό «άκρα του τάφου σιωπή..» το οποίο και σιγοψιθύρισαν όλοι οι παρευρισκόμενοι.

Τέλος στη μνήμη του Μπάυρον η μικρή μαθήτρια του «Εν Ωδαίς» Ιωάννα Χαραλάμπους έπαιξε στο κλαρίνο της παραδοσιακό ηπειρωτικό μοιρολόι το οποίο απέσπασε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Η βραδιά έκλεισε με τον Δήμαρχο Γρηγόρη Κατωπόδη να προσφέρει αναμνηστικά στους συντελεστές της παράστασης ευχαριστώντας τους εκ μέρους των θεατών για το υψηλής ποιότητας θέαμα που προσέφεραν στους δημότες του Βύρωνα αλλά και σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Φωτορεπορτάζ: George Spanos

Tagged: