Τε, 09/10/24 | 15:20

Λατρευτικές εκδηλώσεις για τους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο από την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με την ευκαιρία της εορτής των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, Ισαποστόλων και Φωτιστών των Σλάβων (Δευτέρα, 11. Μαΐου), στην μνήμη των οποίων έχει αφιερωθεί το Παρεκκλήσι της ΟΑΚ, το μοναδικό σε ολόκληρη την Κρήτη και στο νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, κορυφώθηκαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε η ΟΑΚ προς τιμήν των δύο Αγίων Θεσσαλονικέων.

Πριν από τον Εσπερινό της εορτής (Κυριακή, 10. Μαΐου) πραγματοποιήθηκε επίσημη ομιλία από την κ. Εύη Βουλγαράκη- Πισίνα, Καθηγήτρια της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών, με θέμα: «Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος: Μία ανεξίτηλη σφραγίδα στη φυσιογνωμία της ιεραποστολής στο χθες και το σήμερα».

Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο κ. Σταύρος Πατεράκης, επίτιμος Πρέσβης της Δημοκρατίας της Σλοβακίας, ο οποίος υπογράμμισε ότι σε πολλές Χώρες οι Άγιοι αποτελούν μέρος της εθνικής τους ταυτότητος. Στη Σλοβακία π.χ, επάνω στο Εθνικό τους Σύμβολο, η Σλοβάκικη Σημαία φέρει τον Σταυρό που ευρίσκεται στο παλαιό κιβώριο του Αγίου Δημητρίου, που έφεραν οι δύο Άγιοι όταν ευρισκόντουσαν εκεί, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό ότι αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές ανά την Οικουμένη.

Το θέμα και την ομιλήτρια παρουσίασε ο κ. Κων. Β. Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, ο οποίος επεσήμανε τη σημασία της εορτής σε σχέση με τον πολιτισμό μας και ιδιαίτερα της Ευρώπης. Ασφαλώς, ουδείς μπορεί να προβλέψει το μέλλον της Ορθοδοξίας, επεσήμανε, στις καινούργιες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί παγκοσμίως, το θετικό όμως παράδειγμα των αγίων φωτιστών των Σλάβων μπορεί να αποτελέσει ένα ασφαλές κριτήριο.

Από την πλευρά της, η ομιλήτρια, μέσα από την αφήγηση σημαντικών γεγονότων από τη ζωή και το βίο των δύο Αγίων, έθεσε τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες πρέπει να στηρίζεται η ορθόδοξος ιεραποστολή, κυρίως ως προς τη συμμετοχή των λαϊκών, εάν λάβουμε υπόψη ότι ο Κωνσταντίνος, ο οποίος θεωρείται ο ιδεολόγος της ιεραποστολής, αδελφός του Μεθοδίου, έγινε λίγες ημέρες πριν από την κοίμησή του μοναχός με το όνομα Κύριλλος. Ο Άγιος Μεθόδιος για 16 συναπτά έτη μετά την Κοίμηση του Κυρίλλου (14-2-869), αγωνίστηκε σκληρά στη συνέχιση του ιεραποστολικού τους έργου, διδάσκοντας, ποιμαίνοντας, μεταφράζοντας, συγγράφοντας, υμνολογώντας και ομολογώντας την Ορθόδοξη πίστη μέχρι την πάνσεπτό του τελευτή (6-4-885).

Ακολούθησε ο Μέγας Εσπερινός της εορτής, χοροστατούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, ενώ έψαλλαν μέλη της Βυζαντινής Χορωδίας Χανίων «Στέφανος Μελωδών», υπό την διεύθυνση του κ. Κωνσταντίνου Στεφανάκη, Άρχοντα Υμνωδού του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του επεσήμανε ότι οι δύο Άγιοι υπηρέτησαν την Εκκλησία και οικοδόμησαν τη βάση και το έργο της Ορθοδόξου Ιεραποστολής φέρνοντας το μήνυμα της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με τον φωτισμένο Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Μέγα Φώτιο, ο οποίος ήταν διδάσκαλος και καθοδηγητής τους στο μεγάλο έργο της ιεραποστολής των Σλαύων. Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος τόνισε τη σημασία του διαλόγου, πάνω στα θεμέλια στα οποία στηρίζεται όλο το έργο της ΟΑΚ, ενώ στη συνέχεια ο κ. Ζορμπάς ευχαρίστησε τον Σεβασμ. και όλους τους παρευρισκομένους για τη συμμετοχή τους στην εορτή.

Παρευρέθησαν ο Διοικητής του Πεδίου Βολής Κρήτης, μέλη του Συλλόγου Μακεδόνων-Θρακιωτών, μέλη της Ενορίας του Ι. Ναού Αγίου Ιωάννου Χανίων με συνοδό τον εφημέριο π. Εμμανουήλ Τζατζάνη, καθώς και αρκετοί προσκυνητές.

Την επομένη, κυριώνυμο ημέρα της εορτής, τελέσθηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία από τους π. Διονύσιο Νταουντάκη και π. Αντώνιο Πατεράκη, ενώ συμμετείχαν μαθητές του Γυμνασίου Κολυμπαρίου, συνοδευόμενοι από τον Γυμνασιάρχη κ. Στέλιο Παπαδάκη.

Κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων άρχισε και η φωτογραφική Έκθεση της Κατερίνας Καλογεράκη, με θέμα: «Δος μοι τούτον τον ξένον», η οποία αναφέρεται στο μεγάλο πρόβλημα της μετανάστευσης.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ

Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ), σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Wergeland (το οποίο λειτoυργεί υπό την αιγίδα του ΣτΕ και με την οικονομική υποστήριξη της Νορβηγικής Κυβέρνησης), το Σύνδεσμο Θεολόγων της Κρήτης και με την υποστήριξη του κ. Παν. Σημαντηράκη, Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Απασχόλησης, συνδιοργανώνουν εκπαιδευτικό Σεμινάριο, με θέμα- συζήτηση την Οδηγία του ΣτΕ (Recommendation CM/Rec(2008)12) και τη συνέχεια της Οδηγίας με το πρόσφατο σύγγραμμα «Signposts-Policy and practice for teaching about religions and non-religious world views in inteculural education» του ΣτΕ, την Παρασκευή 15 Μαΐου 2015, στις εγκαταστάσεις της ΟΑΚ. Εισηγήσεις στην παραπάνω Ημερίδα θα κάνουν από την πλευρά του ΣτΕ οι Claudia Lenz και Peter Schreiner, ενώ από την πλευρά της Ελλάδος εισηγήσεις θα κάνουν ο Σταύρος Γιαγκάζογλου, Σύμβουλος A’, Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων/Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και ο Άγγελος Βαλλιανάτος, Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων Ανατολικής Αττικής-Εύβοιας. Μετά τις εισηγήσεις θα ακολουθήσουν Ομάδες Εργασίας.

Την εκπαιδευτική αυτή ημερίδα έχει θέσει υπό την αιγίδα του το Υπουργείο Παιδείας και στόχος της είναι η εξοικείωση των Θεολόγων Καθηγητών (ΠΕ1) και όχι μόνον, με το περιεχόμενο της Οδηγίας του ΣτΕ και των προτάσεων του Signposts μέσα σε ένα συγκεκριμένο εθνικό περιβάλλον, ώστε οι εκπαιδευτικοί να αποκτήσουν τις κατάλληλες γνώσεις σχετικά με τις θρησκευτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν εντός του σχολικού περιβάλλοντος. Η Ημερίδα είναι ανοιχτή σε όλους τους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να έχουν μία εικόνα των θρησκευτικών δρώμενων στο ΣτΕ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ