Με λαμπρότητα γιορτάστηκε στο Βόλο η μνήμη του Αγίου Βασιλείου, Επισκόπου Καισαρείας, του ουρανοφάντορος και Μεγάλου, με επίκεντρο τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της πόλης.

Στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, παρουσία πλειάδος Κληρικών και μεγάλου πλήθους πιστών. Τον Θείο Λόγο Κήρυξε ο Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων Νήσων. Αμέσως μετά, στο Πν. Κέντρο του Ναού, ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε την Βασιλόπιτα της Ενορίας.

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου, το Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα του οποίου αναγνώσθηκε αντί κηρύγματος.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος προεχείρισε σε Πρωτοπρεσβύτερο τον Εφημέριο του Ναού π. Κων/νο Μπουρτζή. Ο κ. Ιγνάτιος εξήρε το ήθος, την πραότητα και την ταπείνωση του π. Κων/νου, αλλά και τις πολύτιμες υπηρεσίες του στην Εκκλησία, στα είκοσι μέχρι σήμερα χρόνια της ιερωσύνης του, ιδιαίτερα δε στην λειτουργία του Σπιτιού Γαλήνης της ενορίας. «Στο πρόσωπό του τιμώ όλους τους Ιερείς, που αναλώνονται αυτή την περίοδο για ν’ αντεπεξέλθουμε στην κρίση και στις ανάγκες του λαού μας». Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον λαό για την παρουσία του, όσο και για την αλληλεγγύη του, όλες αυτές τις ημέρες, αναφέρθηκε στην ενότητα όλων και στα έργα αγάπης, που πραγματοποιούνται και τόνισε ότι «αυτή είναι η απάντηση του Θεού στην εποχή μας, ότι η Εκκλησία μας ζει, η Ορθόδοξη πίστη μας ζει, ενώνει και σώζει το λαό μας». Απευθυνόμενος στον π. Κων/νο επεσήμανε ότι ο Σταυρός που θα φέρει, πλέον, πάνω του, θα θυμίζει πάντοτε ότι καλείται ν’ ακολουθήσει τη σταυρώσιμη πορεία του Χριστού: «την δική Του θυσία συνεχίζουμε, την δική Του ιερωσύνη φέρουμε, την δική Του αγιότητα οφείλουμε να μεταδίδουμε».

Επίσημη Δοξολογία επί τω Νέω Έτει

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, όπου τέλεσε την επίσημη Δοξολογία επί τη υποδοχή του νέου έτους, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχου Θεσσαλίας κ. Δωροθέας Κολυνδρίνη, του Βουλευτού Μαγνησίας κ. Μάκη Μπαλή, εκπροσώπων των Στρατιωτικών, Λιμενικών, Αστυνομικών και Πυροσβεστικών Αρχών.

Η ευλογία της Βασιλόπιτας στην Μητρόπολη Δημητριάδος

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, η ευλογία της Βασιλόπιτας της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ιγνατίου. Στην τελετή παρέστησαν πολλοί Κληρικοί, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο Βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, ο Δήμαρχος Βόλου Θάνος Θεοδώρου, οι επικεφαλής των Στρατιωτικών, Λιμενικών, Αστυνομικών και Πυροσβεστικών Αρχών, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πλήθος κόσμου.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Ιγνάτιος επεσήμανε ότι «κάθε χρόνο τέτοια μέρα, επιλέγουμε να ευλογούμε την είσοδό μας στη νέα χρονιά, με την ευλογία της Βασιλόπιτας της Μητροπόλεώς μας. Η ευλογία της Βασιλόπιτας είναι ένα έθιμο πατροπαράδοτο, γιατί υποδηλώνει την κοινή πίστη όλων μας, σχετίζεται με την Ορθόδοξη παράδοσή μας, με την τιμή του αυθεντικού Αγίου Βασιλείου, ενώ είναι μια πράξη δικαιοσύνης και αγάπης, γιατί καλούμαστε να μοιραστούμε, γεγονός που φανερώνει ότι όλοι είμαστε ίσοι ενώπιον του Θεού και μεταξύ μας… Είναι η 20ή χρονιά που γιορτάζουμε μαζί, με τη Χάρη του Θεού κι όλα αυτά τα χρόνια σφυρηλατούμε την ενότητα, στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε ανάγκη του λαού μας, επιδιώκουμε την συνεργασία, για την οποία και πάλι ευχαριστώ όλους. Όλοι μας υπηρετούμε έναν λαό, που περνάει κρίσιμες στιγμές, που ζει δυσκολίες. Βρεθήκαμε όλοι μαζί, όποτε χρειάστηκε, έχοντας ο καθένας πλήρη συνείδηση του δικού του ρόλου. Χαίρομαι, γιατί σταθήκαμε αντάξιοι των περιστάσεων και δεν αφήσαμε κανέναν άνθρωπο εγκαταλελειμμένο, Έλληνα και ξένο. Όταν χρειάστηκε να υποδεχτούμε πρόσφυγες και άλλους, το κάναμε με την καρδιά μας, γιατί και ο Χριστός το ίδιο θα έπραττε. Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι. Μας ενώνει η πίστη, η ιστορία, η παράδοση κι έτσι μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε κάθε δυσκολία. Κανείς δε μπορεί να μας τρομοκρατήσει και να μας στερήσει τη χαρά. Επαγγελλόμαστε το Ευαγγέλιο της χαράς, της ελπίδας και της ενότητας, της δικαιοσύνης, της αλήθειας. Ο Θεός να χαρίζει σοφία σε όσους καλούνται να πάρουν μεγάλες αποφάσεις για τον τόπο, αλλά και σε όλους μας, για να φέρνουμε εις πέρας ο καθένας το έργο του. Καλή και Ευλογημένη Χρονιά!»

Μετά την διανομή της Βασιλόπιτας, ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε το Κέντρο Σίτισης του Μητροπολιτικού μας Ναού «ΔΟΣ ΗΜΙΝ ΣΗΜΕΡΟΝ», προσέφερε Βασιλόπιτα στους πολυπληθείς τροφίμους και ευχαρίστησε από καρδιάς τους εθελοντές, που καθημερινά αναλώνονται με αγάπη στο κορυφαίο αυτό έργο της Τοπικής μας Εκκλησίας.

Κείμενα από το γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος. Τα κείμενα αυτά δημοσιεύονται χωρίς καμία παρέμβαση από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info