Μετά πάσης λαμπρότητος ετελέσθη το απόγευμα ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός των Εγκαινίων του πρώτου εν Ελλάδι Ιερού Ναού του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, ο οποίος και ευρίσκεται εις την περιοχή του Ηρακλείου Λαγκαδά, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.

Προ της ενάρξεως του Εσπερινού έγινε η κατάθεσις των Ιερών Μαρτυρικών Λειψάνων, τα οποία και εναποτέθηκαν εις την Αγία Τράπεζα επί του Αγίου Δισκαρίου, όπως ορίζει η εκκλησιαστική τάξη των εγκαινίων ψάλλοντας την ειδική Ακολουθία της υποδοχής των Σεπτών Λειψάνων εντός του Ιερού Βήματος.

Κατά τη διάρκεια του πολυαρχιερατικού Εσπερινού, συγχοροστάτησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, Σύρου κ. Δωρόθεος, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων κ. Τιμόθεος, Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Θεουπόλεως κ. Παντελεήμων, Θερμών κ. Δημήτριος και Αμορίου κ. Νικηφόρος, καθώς επίσης και ο επιχώριος μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης.

Παρέστησαν επίσης ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πανος. Αρχιμ. π. Συμεών Βολιώτης, ο Προηγούμενος της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Ιεράς Μονής των Ιβήρων Αγίου Όρους, Πανοσ. Αρχιμ. π. Βασίλειος Γοντικάκης, πολλοί ιερείς, καθώς και αντιπροσωπείες μοναχών και μοναζουσών των Ιερών Μονών της επαρχίας μας.

Μεταξύ του πολυπληθούς εκκλησιάσματος κατά την Ακολουθία του Εσπερινού ήταν η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Παρασκευή Πατουλίδου, ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Θεόδωρος Καράογλου, των Αν. Ελλ. κ. Γεώργιος Λαζαρίδης, της Ένωσης Κεντρώων κ. Αριστείδης Φωκάς, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, εκπρόσωποι της Ακαδημαϊκής Κοινότητος, της Δημοτικής και Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, του Στρατού Ξηράς και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και της μαθητιώσης νεολαίας της επαρχίας του Λαγκαδά.

Προ της Απολύσεως στη σύντομη προσφώνησή του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης εξέφρασε λόγους ευχαριστίας προς το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου ο οποίος και είχε την ευγενή καλοσύνη να αποδεχτεί την πρόσκληση και να λαμπρύνει με την παρουσία του τελώντας τα εγκαίνια του πρώτου εν Ελλάδι Ιερού Ναού του Οσίου Πορφυρίου.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στις προσωπικές εμπειρίες που είχε από τον Γέροντα Πορφύριο. Εν συνεχεία, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από τη χορεία των Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων μετέβει εις την περιοχή του Μελισσοχωρίου όπου και ετελέσε τα εγκαίνια του Φιλανθρωπικού Οίκου Ευγηρίας και Πρόνοιας «Χαραλάμπους Παπέ», του οποίου την θεμελίωση είχε κάνει ο ίδιος τον Οκτώβριο του 2012.

Στον Μακαριώτατο επεφύλαξαν θερμή υποδοχή οι κάτοικοι του Μελισσοχωρίου, ενώ κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του Οίκου Ευγηρίας παρέστησαν ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Σάββας Αναστασιάδης, ο κ. Σταύρος Καλαφάτης ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Ν.Δ., ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου κ. Αστέριος Γαβότσης, οι κατά σάρκα συγγενείς του αειμνήστου δωρητού Χαράλαμπου Παπέ καθώς και πλήθος κόσμου.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμος, ο οποίος και τόνισε ότι σήμερα προστίθεται ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα του έργου της αγάπης της Εκκλησίας, η οποία πάντοτε και συνεχώς κάνει το καθήκον της.

Το πρωί, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος θα προεξάρχει της Τελετής των Εγκαινίων του Ιερού Ναού του Οσίου Πορφυρίου και εν συνεχεία του πολυαρχιερατικού Συλλείτουργου, ενώ το απόγευμα θα παραβρεθεί στην Εορτή Νεολαίας που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης με τη συνεργασία του Γραφείου Νεότητος και των Κατηχητικών Σχολείων όλων των ενοριών της επαρχίας.

Κείμενα από το γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά. Τα κείμενα αυτά δημοσιεύονται χωρίς καμία παρέμβαση από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info

Ετικέτες: