Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022 | 21:36

Λήμνου: “Πάντοτε κάποιοι θα προκαλούν το Χριστό να τους αποδείξει ότι υπάρχει”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ORTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης Χοροστατούντος του μητροπολίτη Λήμνου κ. Ιεροθέου τελέστηκε το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης η ακολουθία των Παθών στον ιερό ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στο Βάρος της Λήμνου.

Φέτος, για πρώτη φορά οι πιστοί παρακολούθησαν τα δώδεκα ευαγγέλια και βίωσαν τα γεγονότα των Παθών του Κυρίου μέσα από το διαδίκτυο και το ραδιόφωνο, αφού δεν επιτρέπεται η προσέλευση των πιστών στους ναούς.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση πραγματοποιήθηκε σε έναν άδειο από κόσμο ναό η λιτάνευση του Εσταυρωμένου και η τοποθέτησή του στο μέσο του ναού. Στη συνέχεια όσο οι ψάλτες έψαλλαν το τροπάριο “Σήμερον κρεμάται επί ξύλου ο εν ύδασι τὴν γην κρεμάσας”, ο κ. Ιερόθεος εμφανώς συγκινημένος με τους ιερείς του ναού ασπαζόταν με ευλάβεια το σώμα του Χριστού.

Ο μητροπολίτης Λήμνου παίρνοντας αφορμή από τα Πάθη που πέρασε ο Χριστός για τον άνθρωπο τόνισε πως “ο Σταυρός τον όποιο σήμερα αντικρίζουμε και υψώνει και περιφέρει στη ζωή μας, στην εκκλησία μας, στην κοινωνία μας η εκκλησία ταυτίζεται με τον Σταυρό που έχει ανεξαιρέτως ο κάθε άνθρωπος”, προσθέτοντας πως “η εκκλησία φωνάζει και ομολογεί την αλήθεια ότι αυτός ο Χριστός που ανέβηκε επάνω στο Σταυρό για όλους εμάς ανέστη μετά από αυτή τη Σταύρωση”.

Ο κ. Ιερόθεος συνέχισε λέγοντας πως “όσοι χρησιμοποιούν τη λογική και δεν μπορούν να αποδεχτούν αυτήν την αλήθεια διότι περιορίζουν τη λογική τους σε ό,τι μόνο οι ίδιοι αντιλαμβάνονται, τότε ο Σταύρος θα είναι μόνιμος σύνοδος της ζωής τους” και συμπλήρωσε πως “όποιος πιστεύει ότι ο Χριστός που Σταυρώθηκε έδωσε τη δυνατότητα να λυτρώνεται και ο κάθε άνθρωπος από το δικό του Σταυρό, θα γνωρίσει και εκείνος την Ανάσταση”.

Ο κ. Ιερόθεος θέλοντας να ταυτίσει τις συμπεριφορές των ανθρώπων με τα πρόσωπα των δύο ληστών που σταυρώθηκαν δίπλα στο Χριστό σημείωσε πως “οι τρεις Σταυροί πάνω στον Γολγοθά θα μας θυμίζουν την αιώνια αλήθεια. Αφού η ανθρωπότητα από τότε χωρίστηκε και επαναλαμβάνεται και ακόμη σήμερα στα πρόσωπά των δύο ληστών”. Ο μεν ένας ληστής “θα συμβολίζει εκείνη την μερίδα των ανθρώπων που μέσα στην ιστορία πάντοτε θα προκαλούν παρότι λήστεψαν τη ζωή τους, δηλαδή τα χαρίσματα που τους έδωσε ο Θεός τα εξαφάνισαν και λήστεψαν και τη ζωή των άλλων. Θα προκαλούν πάντοτε το Χριστό να τους αποδείξει ότι είναι Θεός και θα πεθαίνουν έτσι με αυτήν την απορία και αυτήν την προτροπή απέναντι στο Χριστό”. “Η άλλη μερίδα των ανθρώπων θα μοιάζει στον άλλο ληστή ο οποίος έχοντας επίγνωση των αμαρτιών του, των ληστειών του, των λαθών του, παρότι πληρώνει όσα έκανε επάνω στο Σταυρό τον οποίο ο ίδιος έφτιαξε θα στρέφει τις σκέψεις του και την ανάγκη του πιστεύοντας στη θεότητα του Χριστού”.

Ο μητροπολίτης Λήμνου θέλοντας να επισημάνει την απομάκρυνση του ανθρώπου από το Θεό σημείωσε πως “ο άνθρωπος στην ιστορία του έκανε ό,τι χειρότερο μπορούσε. Ανέβασε ως δημιούργημα τον δημιουργό του στο Σταυρό γιατί θέλησε να τον εξαφανίσει, όπως και σήμερα τον εξορίζει από τη ζωή του και θέλει να τον σκοτώσει και να τον εξαφανίσει. Γι’ αυτό πάντα μέσα από τις συμπεριφορές του θα τον μαστιγώνει, θα τον ραπίζει και θα του φοράει ακάνθινο στέφανο δείχνοντάς του τη διάθεσή του”.

Κλείνοντας ο κ. Ιερόθεος ευχήθηκε καλή δύναμη και ο Εσταυρωμένος να χαρίζει αγάπη και ελπίδα σε όλους τους ανθρώπους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ