Με θρησκευτική λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Φανουρίου στην Ιερά Μητρόπολη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας.

Στον οικισμό του Ξηροκάμπου Λέρου και στον ομώνυμο ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Φανουρίου, την Τετάρτη 26 Αυγούστου, ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός υπό του Ιερού Κλήρου της νήσου, αλλά και πολλών παρεπιδημούντων ιερέων, που βρέθηκαν στη Λέρο και τίμησαν με την παρουσία τους την ιερά πανήγυρη.

Κατά τον Εσπερινό παρέστησαν οι τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές και πλήθος ευσεβών προσκυνητών. Μετά το πέρας του εσπερινού, εγένετο λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Φανουρίου, εις τον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού και εις τας οδούς του οικισμού του Ξηροκάμπου.

Το πρωί της Πέμπτης 27 Αυγούστου, ετελέσθη Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Τον θείον λόγον εκήρυξε ο ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως αρχιμ. Στέφανος Κατές, αναφερθείς στον βίο του Αγίου Φανουρίου.

Εντύπωση προκάλεσε και εφέτο το πλήθος των άρτων και της παραδοσιακής φανουρόπιτας προς τιμήν του Αγίου που παρέθεσαν οι πιστοί εις μνημόσυνον αιώνιον.

Απολυτίκιον Αγίου Φανουρίου

«Ουράνιον εφύμνιον, εν γη τελείται λαμπρώς,
επίγειον πανήγυριν, νυν εορτάζει φαιδρώς,
αγγέλων πολίτευμα, άνωθεν υμνωδίαις ευφημούσι τους άθλους,
κάτωθεν Εκκλησία, την ουράνιον δόξαν,
ην εύρες πόνοις καί άθλοις, τοις σοις, Φανούριε ένδοξε».

Φωτογραφίες: Γεώργιος Ι. Χρυσούλης

Κείμενα από το γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Λέρου. Τα κείμενα αυτά δημοσιεύονται χωρίς καμία παρέμβαση από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info

Ετικέτες: