Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023 | 13:06

Θεσσαλονίκη: Τιμή στον “λέοντα” της εκκλησιαστικής μουσικής Χ. Ταλιαδώρο

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΖΑΧΟΣ ΚΑΡΕΚΛΑΣ

Μια από τις πιο εμβληματικές μορφές της βυζαντινής τέχνης, τον μεγάλο δάσκαλο και Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Χαρίλαο Ταλιαδώρο τίμησε χθες η Θεσσαλονίκη.

Με αφορμή τα 90 χρόνια από τη γέννησή του, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δήμος Αμπελοκήπων- Μενεμένης, με τις ευλογίες της μητρόπολης Θεσσαλονίκης, διοργάνωσαν μια ξεχωριστή τιμητική εκδήλωση για τον “λέοντα”, όπως χαρακτηρίζεται, της εκκλησιαστικής μουσικής.

Στο κατάμεστο Μέγαρο Μουσικής της πόλης, άνθρωποι από τον εκκλησιαστικό, ακαδημαϊκό, μουσικό και πολιτικό χώρο είχαν την ευκαιρία να ακούσουν βυζαντινούς ύμνους, κατ’ εκτέλεση του Χ. Ταλιαδώρου, καθώς και το Ορατόριο από την Αποκάλυψη του Ιωάννου, που συνέθεσε ο ίδιος.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος δήλωσε ότι “στο πρόσωπο του σπουδαίου δασκάλου Χ. Ταλιαδώρου τιμούμε ταυτόχρονα, σε επίπεδο συμβολισμού, την ίδια τη βυζαντινή μουσική παράδοση, που αποτελεί αναπόσπαστο και ανεξίτηλο στοιχείο της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου μας”.

Ο επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος μετέφερε το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και τη βαθύτατη εκτίμησή του στο πρόσωπο του κ. Ταλιαδώρου.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε συνοπτικά η βιογραφία του τιμώμενου Άρχοντα Πρωτοψάλτη, ο οποίος διακονεί τη βυζαντινή μουσική για περισσότερα από εβδομήντα χρόνια, τα εξήντα εξ αυτών στο δεξιό αναλόγιο του καθεδρικού ναού της Του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης.

Μέλη του Σωματείου Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης “Ιωάννης ο Δαμασκηνός”, της Βυζαντινής Χορωδίας “Μακεδονία” και του Βυζαντινού Χορού “Ηδύμελον”, υπό τη διεύθυνση του κ. Ιωάννη Τσάμη, έψαλαν βυζαντινούς ύμνους, κατ΄εκτέλεση του Χ. Ταλιαδώρου.

[jw7-video n=”1″]

Ο μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος μίλησε, μέσα από τα προσωπικά του βιώματα, για τον “τέττιγα των Θεσσαλονικέων, τον μαϊστορα της εκκλησιαστικής τέχνης, τον αξεπέραστο καλοφωνάρη με την ακένωτη φαντασία”, όπως χαρακτήρισε τον σπουδαίο ιεροψάλτη. Ο κ. Ιερόθεος ανέφερε, ακόμη, την προσωπική του γνωριμία με τον κ. Ταλιαδώρο καθώς τον είχε καθηγητή στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Στάθηκε, επίσης, στην μεγαλοπρέπεια και την επιβλητικότητα του ύφους του.

Κατόπιν, παρουσιάστηκε το Ορατόριο από την Αποκάλυψη του Ιωάννου, υπό τη διεύθυνση του ίδιου του Χ. Ταλιαδώρου, που συγκίνησε το ακροατήριο.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή αναμνηστικών στο τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς και στους εκπροσώπους των τριών χορωδιών. Ο κ. Ταλιαδώρος αφιέρωσε την τιμητική εκδήλωση στη σύζυγό του, για την αγάπη και τη στήριξη που του προσφέρει.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ