Δήλωση -“βόμβα” σχετικά με τον εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’, ο οποίος συλλειτούργησε στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, στη Λευκωσία, τον Μητροπολίτη Τερνουπόλεως και Κρεμενέτς,  Σέργιο της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας(υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο). 

Όπως μετέδωσε το ΡΙΚ ο Αρχιεπίσκοπος αποκάλυψε : “Διαμήνυσα στον Ονούφριο να πάει να δει τον Κύριλλο (Πατριάρχη Μόσχας)  και να του πει να δώσει Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία με προκαθήμενο τον Ονούφριο και θα μείνει στην ιστορία ο Κύριλλος ως μέγας Πατριάρχης της πίστης”.

Ο κ. Χρυσόστομος επανέλαβε ότι είχε  αναλάβει μεσολαβητική πρωτοβουλία και είχε μεγάλο αριθμό επαφών, με άλλες Εκκλησίες, αλλά, είπε, ” ο Οικουμενικός εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του και γι’αυτό αποσύρθηκε”. Τέλος, υποστήριξε ότι άλλες Εκκλησίες δεν μπορούν να το πράξουν ( σ.σ: να μεσολαβήσουν), ”  λόγω οικονομικών προβλημάτων” .

Με την δήλωση του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος φαίνεται να αμφισβητεί το από αιώνων καταχυρωμένο  προνόμιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγεί Τόμο Αυτοκεφαλίας. Επίσης, σημειώνεται ότι η δήλωση συγκρούεται με άλλη , πριν μερικές μέρες , ότι είπε στον Πατριάρχη Μόσχας : “Πρώτος δεν θα γίνεις ποτέ. Οι 17 αιώνες που πέρασαν έχουν τσιμεντώσει τον Κωνσταντινουπόλεως ως τον πρώτο της Ορθοδοξίας. Τελεία και παύλα. Μην εθελοτυφλείς. Κατάλαβέ το. Αλλά ο εγωισμός δεν τον αφήνει”.

Μετά το τέλος της σημερινής Θείας Λειτουργίας τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α’.

ΠΗΓΗ: Α. ΒΙΚΕΤΟΣ

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία αυτή είναι επιλογές από το διαδίκτυο. Εαν κάποιος από τους συντάκτες τους δεν επιθυμεί την φιλοξενία τους από το "Ορθοδοξια.info" μπορεί να το ζητήσει γράφοντας στο news@orthodoxia.info Η αναδημοσίευση στις σελίδες μας δεν σημαίνει απαραίτητα και αποδοχή των όσων αναφέρονται στα κείμενα από την πλευρά του orthodoxia.info

Ετικέτες: