Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023 | 22:30

Κόρινθος: Με τιμές η εορτή των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Με την Πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου Κορίνθου, συνεχίστηκαν οι Εορταστικές Εκδηλώσεις των «Ι’ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΩΝ 2016». Συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί, 29η Ιουνίου 2016, ανήμερα της μνήμης των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στην Ι. Ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, ενώ της Θ. Λειτουργίας προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός συνιερουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Άρτης κ. Ιγνατίου, Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου, Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως κ. Ιερεμίου, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, ως και του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου.

Λόγους οικοδομής στο Χριστεπώνυμο πλήρωμα, που είχε κατακλύσει τον καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Παύλου και τον περιβάλλοντα χώρο, απηύθηνε με χαρακτηριστική απλότητα αλλά και απαράμιλλη χάρη και θεολογική πληρότητα ο Σεβ. Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας για την πρόσκληση και την δυνατότητα της διακονίας του Θείου λόγου, επεσήμανε την εκ παλαιόθεν σχέση του με την πόλη της Κορίνθου, ως ιεροσπουδαστού στην τοπική Εκκλησιαστική Σχολή.

Συνέχισε, αναλύοντας την ρήση του Αποστόλου Παύλου «Χριστώ συνεσταύρωμαι ζω δε ουκέτι εγώ, ζη δε εν εμοί Χριστός», η οποία είναι πολύ κοντά στο αληθινό νόημα της διδασκαλίας του Χριστού μας και της ελευθερίας που προσφέρει αυτή σε κάθε Χριστιανό. Ακολούθως, επεσήμανε ότι ο Απόστολος Παύλος από παιδί, ως Ιουδαίος, ήταν περισσότερο αφιερωμένος από τους συνομηλίκους Του στην τότε θρησκεία Του και γι’ αυτό αργότερα αφιερώθηκε με τέτοιο πάθος και στον αληθινό Θεό. Εξ’ αυτής Του της θελήσεως πέρασε πολλά, γι’ αυτό όμως έγινε μεγάλος για την Ορθοδοξία μας.

Εν συνεχεία παρατήρησε ότι κανείς δεν έχασε από την Ορθόδοξη Πίστη, επομένως δεν μπορεί και κανείς να ισχυρίζεται ότι δεν χρειάζονται τα θρησκευτικά και η προσευχή ούτε η πίστη στον Σωτήρα Χριστό. Ιδιαιτέρως δε, οι νεότεροι πρέπει να γίνουν άνθρωποι της αγάπης και της καλοσύνης μιμούμενοι το παράδειγμα του Απ. Παύλου και μένοντας μακριά από την υπερκατανάλωση, την απληστία και όλα τα εφήμερα να αναζητήσουν την πνευματική λύτρωση και σωτηρία μέσω του θυσιασθέντος Χριστού.

Στην αντιφώνησή του ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, εμφανώς συγκινημένος δήλωσε βαθύτατα υποχρεωμένος και ευγνώμων προς όλους τους συντελεστές των «Ι’ Κορίνθου Παυλείων», τους οποίους και ανέφερε αναλυτικά, γιατί μέσω αυτών, για ακόμη μία φορά, βιώσαμε με θρησκευτική κατάνυξη και ιεροπρέπεια την μνήμη του Πολιούχου και προστάτου μας Απ. Παύλου.

Εξ ονόματος του Δημάρχου της πόλεως κ. Πνευματικού αλλά και όλων των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών καθώς και όλων των Κορινθίων, ευχαρίστησε θερμά τον Σεβ. Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανό για την ευλογία, που παρείχε στο πλήρωμα της τοπικής μας Εκκλησίας με την χοροστασία του στην Θ. Λειτουργία και την διακονία του άμβωνα, καθώς και όλους τους υπολοίπους προσκεκλημένους Αρχιερείς. Κατέληξε, ότι «είμαστε τα παιδιά του Απ. Παύλου και κανείς όσο και αν προσπαθήσει δεν θα μας κάνει να ντρεπόμαστε γι’ αυτό, γιατί η διδασκαλία Του είναι βαθιά ριζωμένη στην ψυχή μας και στον τρόπο ζωής μας».

Χθες το απόγευμα και ώρα 19:00 με κάθε επισημότητα και με την δέουσα εκκλησιαστική τάξη τελέσθηκε ο καθιερωμένος πλέον Μέγας Συνοδικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου β’ πλαισιουμένου υπό των Συνοδικών Μητροπολιτών, Ηλείας κ. Γερμανού, Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου, Άρτης κ. Ιγνατίου, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου, Καστορίας κ. Σεραφείμ, Κασσανδρείας κ. Νικοδήμου, καθώς και υπό των προσκεκλημένων υπό του Μητροπολίτου μας Σεβ. Μητροπολιτών, Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίου, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεθώνης κ. Κλήμεντος, Αρχιγραμματέως της Ι. Συνόδου, ως και του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου.

Αμέσως μετά το πέρας του Εσπερινού ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, από τα προπύλαια του Καθεδρικού Ι. Ναού, προσφωνών ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο β’, καθώς και τους υπολοίπους Συνοδικούς και μη Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς, που αψήφησαν κόπους και αποστάσεις, ερχόμενοι στην πόλη μας, ώστε να τιμήσουν τις Εορταστικές Εκδηλώσεις προς τιμήν του Αποστόλου Προστάτου μας Θείου Παύλου, υπό τον τίτλο «Ι’ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2016» και κάλεσε τον Σεβ. Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, στον οποίο ο Μακαριώτατος έδωσε την εντολή της διακονίας του Θείου λόγου, να απευθύνει λόγους πνευματικής οικοδομής.

Στην σύντομη αναφορά του ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας εξήρε την ταπείνωση του Αποστόλου μας, που ενώ επέτυχε να ελευθερώσει όλα τα Έθνη της τότε γνωστής Οικουμένης από την πλάνη της ειδωλολατρίας και την αγνωσία της αθεΐας, «εσμίκρυνε εαυτόν» και ήταν «ευχαριστημένος για τον μέτριο ρόλο, που κατέχει στην θριαμβευτική παρέλαση του Χριστού, όταν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο ίδιος σαν τρόπαιο» εν αντιθέσει με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα τόσο της εποχής Του όσο και της σημερινής, που οι περισσότεροι από εμάς αναζητούμε την εξουσία, την δύναμη, την οικονομική ισχύ, την εφήμερη λάμψη, την κοινωνική καταξίωση και γενικώς όλα τα πρόσκαιρα και ανούσια για την σωτηρία μας.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμος, πριν παρακαλέσει ευγενικά τον Σεβ. Χαλκίδος να απευθύνει εποικοδομητικούς λόγους προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Κορινθιακής Εκκλησίας, ζήτησε από αυτό να φέρει πάντοτε μαζί του, στις τσέπες του, τις ξακουστές στην Οικουμένη δύο «προς Κορινθίους Επιστολές» του Αποστόλου Παύλου, τονίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την μοναδικότητα και την σπουδαιότητά τους για την Ορθοδοξία μας.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο για την όλως τιμητική εκχώρηση της διακονίας του λόγου και τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Διονύσιο για την πρόσκληση αλλά και για τον επί σειρά ετών επιτυχή εορτασμό της μνήμης του Αποστόλου Παύλου στην πόλη της Κορίνθου.

Στο μεστό και επιστηρικτικό κήρυγμά του, ορμώμενος από την σοφή, όπως χαρακτηριστικά είπε, προτροπή του Μακαριωτάτου σχετικά με τις δύο «προς Κορινθίους Επιστολές», εκίνησε από την ίδια αφετηρία τον λόγο του τονίζοντας ότι ο Απόστολος μας, ενώ αρχικά αναδείκνυε την ευμάρεια, που χαρακτήριζε την Κόρινθο της εποχής Του ακολούθως διευκρίνιζε ότι ο πλούτος αυτός συνήθως συμβαδίζει με την αμαρτία και την έπαρση. Ο τρόπος ζωής όμως αυτός δεν συνάδει με την Χριστιανική διδασκαλία, που όπως την παρομοιάζει ο Απόστολός Παύλος είναι ανθρώπινο σώμα με κεφαλή τον Χριστό και μέλη όλους όσοι πιστεύουν στον Χριστό και τον θεωρούν σωτήρα και ευεργέτη τους. Στο σώμα υπάρχουν πρωτεύοντα και δευτερεύοντα μέλη. Το ένα δεν μεμψιμοιρεί εναντίον του άλλου, ούτε βεβαίως υπονομεύει το ένα το άλλο. Δεν μπορεί επί παραδείγματι η ακοή να αμφισβητεί την όραση, ούτε όταν ένα μέλος πάσχει τα υπόλοιπα μέλη να αδιαφορούν. Η ενότητα είναι αυτή που δίδει την υγεία στο σώμα. Μάλιστα, επεσήμανε ότι τα πολύτιμα μέλη του σώματος σκύβουν με ταπείνωση για να υπηρετήσουν τα υποδεέστερα και τα λιγότερο σημαντικά μέλη αποτελούν τις ασπίδες προστασίας των κυριοτέρων σε μία αγαστή, ευλογημένη, άψογη συνεργασία.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκίδος κατέληξε, ότι ούτε κεφαλή ασώματη υφίσταται ούτε σώμα ακέφαλο. Το μοντέλο «άνθρωπος θεός», που έχοντας την ψευδή εντύπωση της πνευματικής μας αυτάρκειας, θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει, είναι μια ουτοπία, όπως ξεκάθαρα κήρυξε ο Απόστολός μας. Μακάρι όλοι μας να κατανοήσουμε την ύψιστη τιμή, που μας κάνει ο Θεός θεωρώντας μας μέλη του σώματός Του. Σε μια κοινωνία που τα πάντα ακριβαίνουν καθημερινά, το μόνο που πέφτει είναι η ανθρώπινη αξία και μόνον το διαχρονικό κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου μπορεί να αλλάξει αυτή την πτώση κάνοντας ξανά την ανθρώπινη αξία ανεκτίμητη.

Εν συνεχεία, συνοδεία των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών της πόλεως και χιλιάδων πιστών πραγματοποιήθηκε ανά τις οδούς της πόλεως η πάνδημος Λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος του Αποστόλου Παύλου, φερομένης επί στρατιωτικού οχήματος, καθώς και η επί των χειρών των αδελφών των μοναστικών αδελφοτήτων της Ι. Μητροπόλεώς μας Λιτάνευσις των Ιερών Λειψάνων των Κορινθίων Αγίων: Τιμίου Προδρόμου, Αποστόλου Παύλου του και πολιούχου μας, Αποστόλου Ιάσονος, Ιερομαρτύρων Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Βλασίου, των εν Αγίοις Πατέρων Σωφρονίου Ιεροσολύμων και Μακαρίου Κορίνθου, Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, Οσίων Παταπίου και Υπομονής και Νίκωνος του νέου, καθώς και η Ι. Εικόνα πάντων των Αγίων των εχόντων σχέση με την Εκκλησία της Κορίνθου.

Η ραδιοφωνική κάλυψη της Ι. Ακολουθίας του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος και από τον Ρ/Σ «Πειραϊκή Εκκλησία» ενώ το ψηφιακό Τηλεοπτικό Κανάλι «4ε» κατέγραψε όλες τις εκδηλώσεις για να τις μεταδώσει μαγνητοσκοπημένες πανελληνίως. Επιπρόσθετα, σύσσωμος ο Τοπικός Τύπος προσήλθε και «κάλυψε» το σπουδαίο αυτό για τον Νομό μας θρησκευτικό γεγονός. Στις διευθύνσεις όλων των Μέσων Ενημέρωσης, που παρέστησαν, η Ιερά Μητρόπολή μας εκφράζει τις ευχαριστίες της και την ευαρέσκεια της.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ