Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023 | 21:17

Κόρινθος: Μέγας Συνοδικός Εσπερινός για τον Απόστολο Παύλο

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και όπως αρμόζει στον Μεγάλο Απόστολό μας, τον ένδοξο Ιδρυτή της Τοπικής μας Εκκλησίας και Πολιούχο Κορίνθου, τον φωτιστή της Ελλάδος και ολοκλήρου της Οικουμένης Άγιο Παύλο, εορτάστηκε κι’ εφέτος η μνήμη Του στον Καθεδρικό Ι. Ναό, που τιμάται στο όνομα Του, στην Κόρινθο.

Το απόγευμα και ώρα 19:00 με κάθε επισημότητα και με την δέουσα εκκλησιαστική τάξη τελέσθηκε ο καθιερωμένος πλέον Μέγας Συνοδικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου β’ πλαισιουμένου υπό των Συνοδικών Μητροπολιτών, Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Κερκύρας κ. Νεκταρίου, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου καθώς και υπό των προσκεκλημένων υπό του Μητροπολίτου μας και εγκεκριμένων υπό της Ι. Συνόδου Σεβ. Μητροπολιτών Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου, Πατρών κ. Χρυσοστόμου, Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐου εκ της Εκκλησίας της Κύπρου, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου, Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, Μάνης κ. Χρυσοστόμου, των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Ωλένης κ. Αθανασίου, Σαλώνων κ. Αντωνίου, Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, Θεσπιών κ. Συμεώνος, Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ως και του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου.

Αμέσως μετά το πέρας του Εσπερινού ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, από τα προπύλαια του Καθεδρικού Ι. Ναού, προσφωνών ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο β’, καθώς και τους υπολοίπους Συνοδικούς και μη Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς, που αψήφησαν κόπους και αποστάσεις, ερχόμενοι στην πόλη μας, ώστε να τιμήσουν τις Εορταστικές Εκδηλώσεις προς τιμήν του Αποστόλου Προστάτου μας Θείου Παύλου, υπό τον τίτλο «ΙΒ’ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2018».

Στην σύντομη αναφορά του ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στον προκάτοχό του Μητροπολίτη Κορινθίας και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κυρό Μιχαήλ τον Α’ και σε αδιαμφισβήτητα ιστορικά γεγονότα, σχετικά με αυτόν μακαριστό, όταν ακόμη υπηρετούσε στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών ως Μέγας Πρωτοσύγκελλος, τα οποία καθιέρωσαν τον εορτασμό του Αποστόλου Παύλου, ως σημαντικό διεθνές γεγονός, αποδεικτικό του Ορθόδοξου Χριστιανικού χαρακτήρα της Ελληνικής Πρωτευούσης και του Ελληνικού Έθνους γενικότερα.

Εν συνεχεία, ανέφερε τον τρόπο με τον οποίο ο Μιχαήλ τίμησε τον Απόστολό μας, ως Μητροπολίτης Κορινθίας πλέον, με την καθιέρωση της «ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ», «…της ωραιοτέρας πνευματικής εκδηλώσεως από την ίδρυση της Νέας Κορίνθου…» κατά τον μακαριστό Σήφη Κόλλια. Ολοκληρώνοντας, κάλεσε τον Σεβ. Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννη, στον οποίο ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος τιμητικώς έδωσε την εντολή της διακονίας του Θείου λόγου, να απευθύνει λόγους πνευματικής οικοδομής προς τους παρισταμένους πιστούς.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, αφού αρχικώς ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο για την όλως τιμητική εκχώρηση της διακονίας του λόγου και τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Διονύσιο για την πρόσκληση στους εορτασμούς της μνήμης του Αποστόλου Παύλου στην πόλη της Κορίνθου, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και το δέος του για την παρουσία του στο μέρος που διέμεινε και κήρυξε επί μακρόν ο Απόστολος Παύλος.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στον βίο του Παύλου και τον θαυμαστό τρόπο που Αυτός μεταλλάχθηκε από διώκτη του Χριστιανισμού στον Πρωτοκορυφαίο Απόστολο και κήρυκα του Ευαγγελίου του Χριστού. Από την στιγμή που ο Απόστολος ανακαλύπτει το μεγαλείο του Θεού, πραγματοποιεί τα αδύνατα και ιδρύει Εκκλησίες σε πόλεις που οι κάτοικοί τους ζούσαν βουτηγμένοι στην αμαρτία, όπως η Κόρινθος, η Αθήνα, η Έφεσος οι Φίλιπποι, η Θεσσαλονίκη και άλλες. Και πως το επέτυχε αυτό; Το επέτυχε διότι ενώ κατέκρινε ευθαρσώς την αμαρτία, ταυτόχρονα έσκυβε πάνω από τον αμαρτωλό και τον περιέθαλπε δίδοντας του το διέξοδο του Ευαγγελίου και του λόγου του Θεού.

Εν συνεχεία, συνοδεία των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών της πόλεως και χιλιάδων πιστών πραγματοποιήθηκε ανά τις οδούς της πόλεως η πάνδημος Λιτάνευσις των Ιερών Εικόνων του Αποστόλου Παύλου και της Παναγίας της ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ, φερόμενες επί στρατιωτικών οχημάτων, καθώς και η επί των χειρών των αδελφών των μοναστικών αδελφοτήτων της Ι. Μητροπόλεώς μας Λιτάνευσις των Ιερών Λειψάνων των Κορινθίων Αγίων: Τιμίου Προδρόμου, Αποστόλων Παύλου, Ιάσονος και Ακύλα, των Ιερομαρτύρων Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Βλασίου, των εν αγίοις Πατέρων Σωφρονίου Ιεροσολύμων και Μακαρίου Κορίνθου, των Μεγαλομαρτύρων Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, των Αγίων Μαρτύρων Λεωνίδου και της συνοδείας αυτού, Οσίων Παταπίου, Νίκωνος του Νέου και Υπομονής, καθώς και η Ι. Εικόνα πάντων των Αγίων των εχόντων σχέση με την Εκκλησία της Κορίνθου.

Ακολουθεί ολόκληρη η προσφώνηση του μητροπολίτη Κορίνθου προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών:

Η εφετινή πανήγυρις του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου Παύλου του Ουρανοβάμονος, εδώ εις την πόλι της Κορίνθου, Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και πάσης Ελλάδος Κύριέ μοι, κύριε Ιερώνυμε, Πρόεδρε της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Σεβασμιώτατοι άγιοι Συνοδικοί Σύνεδροι, Σεβασμιώτατοι και Θεοφιλέστατοι άγιοι Αδελφοί, Εντιμότατοι Άρχοντες, κύριοι Εκπρόσωποι Στρατιωτικών, Αστυνομικών κ.λ.π. Αρχών του Τόπου μας, Τίμιον Πρεσβυτέριον, Χριστού Διακονία, Οσιώτατοι και Οσιώταται Μοναχοί και Μοναχαί, Χριστεπώνυμε Λαέ του Θεού, συμπίπτει με την συμπλήρωσι εξήκοντα (60) χρόνων από της εις Κύριον εκδημίας του αοιδίμου προκατόχου μου Μητροπολίτου Κορινθίας και μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αμερικής κυρού Μιχαήλ του Α’, εις τον οποίον και αφιερώσαμε το Εγκόλπιο ημερολόγιο της Ι. Μητροπόλεώς μας κατά το τρέχον έτος. Πρόκειται περί μιας ξεχωριστής Εκκλησιαστικής προσωπικότητος, περί ενός πνευματικού ηγέτου, ο οποίος με την αγλαόκαρπο ποιμαντορία του, την εναργή γνώσι και βίωσι της Θεόθεν αποστολής του, την πολυσχιδή δράσι του «ευάρεστος τω Θεώ γενόμενος ηγαπήθη» (Σοφ. Σολ. δ’, 10). Αγαπήθηκε και από τους Κορινθίους όμως υπερβαλλόντως, σε σημείον ώστε η ζωή και το έργον του να παραμένουν ανεξίτηλα στις καρδιές των, διότι τους περιέβαλε με αληθινή στοργή και με πατρικό ενδιαφέρον, προσφέροντας ανεκτιμήτους υπηρεσίας και προπολεμικώς και κατά την επάρατον Γερμανικήν Κατοχήν 1941-1944 και κατά τον εμφύλιον αλλά και μεταπελευθερωτικώς, έως ότου εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αμερικής. Δικαίως, λοιπόν, εις την εδώ τοποθετημένη προτομή του αναγράφουν οι Κορίνθιοι: «Μιχαήλ 1892-1958 Ο ΣΤΟΡΓΙΚΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΑ ΜΑΥΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ»!

Αυτός ο εξαίρετος Ιεράρχης, ο οποίος απεδείχθη από τους σπουδαιότερους θεολόγους της εποχής του, ερευνητής και επιστήμων, ο γλωσσομαθής, αφού ομιλούσε εννέα γλώσσες μαζί με την μητρικήν μας, ο Επίσκοπος με τις σπουδαίες ηγετικές ικανότητες και τα προσόντα, καθώς είχε το χάρισμα του κηρύγματος, της πειθούς και του λέγειν συνδέει την καθ᾿ η¬μάς Αποστολική Ι. Μητρόπολι Κορίνθου με την Αγιωτάτη Αποστολική Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών, Μακαριώτατε πάτερ και δέσποτα, και ιδιαιτέρως κατ᾿ αυ¬τὴν την Συνοδική Εκδήλωσι αποτίσεως φόρου τιμής, ευλαβείας και ευγνωμοσύνης προς τον Μέγαν Απόστολον και κοινόν Προστάτην Αθηνών και Κορίνθου, τον Ιδρυτήν της Τοπικής Εκκλησίας των Αθηνών, της εδώ παροικούσης Αγίας Εκκλησίας αλλά και ολοκλήρου της καθ᾿ Ἑλλάδα Αγίας Εκκλησίας επί τη ενδόξω μνήμη Αυτού.

Στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο των Αθηνών ανέρχεται το έτος 1923 ο Αρχιεπίσκοπος κυρός Χρυσόστομος Παπαδόπουλος, ο οποίος και παρέμεινεν έως του θανάτου του το έτος 1938. Το έτος 1925 και ενώ στο Λονδίνο εσημειούντο σημαντικά γεγονότα, οι Πατριάρχες Αλεξανδρείας Φώτιος και Ιεροσολύμων Δαμιανός συμμετείχον στους εκεί εορτασμούς της χιλιοστής εξακοσιοστής επετείου της Α’ εν Νικαία Αγίας και Οικουμενικής Συνόδου, ο Χρυσόστομος Παπαδόπουλος επιλέγει να καθιερώση τον εορτασμό του Αποστόλου Παύλου στον ιερό βράχο του Αρείου Πάγου, παρά την Ακρόπολι, γεγονός το οποίο έλαβε διεθνείς διαστάσεις, αφού η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος απ᾿ ἐκεῖ διεκήρυσσε τον Χριστιανικό χαρακτήρα της Ελληνικής Πρωτευούσης.

Εφανέρωνε πως το Ελληνικό Έθνος και η πόλις των Αθηνών, παρ᾿ όλες τις περιπέτειές τους, μετά από τόσους αιώνες, από τον ίδιο χώρο και στην ίδια γλώσσα έστελναν και συνεχίζουν να στέλλουν, τα σωστικά μηνύματα της δημηγορίας του Αποστόλου Παύλου, που δημιούργησε «νέον» εν Χριστώ κόσμο. Διετράνωνε την θέσιν της Εκκλησίας, η οποία εθεώρει πως ένα από τα εξαιρετικά προσόντα και μεγάλα καυχήματα του Ελληνικού Έθνους είναι το γεγονός ότι παρέμεινε ομόδοξο και ακλονήτως σταθερό στην Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστι. Η Εκκλησία το επροστάτευσε, το ανέδειξε και το απελευθέρωσε, αποτελώντας Αυτή την βάσι της ενότητός του και το στήριγμά του σε όλες τις ιστορικές περιπέτειες, αλλά και την εποχή εκείνη που επικρατούσαν ανώμαλες πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες με την Μικρασιατική συμφορά και την πολιτική αστάθεια, που ακολούθησε και συνοδεύθηκε από δυσάρεστα οικονομικά γεγονότα.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, που προσομοιάζουν σ᾿ αυ¬τὲς των ημερών μας, καθιερώνετο ο εορτασμός στο βράχο του Αρείου Πάγου, τον Ιούνιου του 1925. Η λιτή ανακοίνωσις, την οποία υπέγραφε ο Μέγας Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Μιχαήλ Κωνσταντινίδης, ενημέρωνε «πάντας τους Ευσεβείς Χριστιανούς ότι από τούδε καθιερούται ίνα κατά παν έτος τελήται τη 29η Ιουνίου επί του Αρείου Πάγου η ακολουθία των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων». Ο Πρωτοσύγκελλος, ο οποίος ανέλαβε και διεξεπεραίωσε την οργάνωσι, καθιερώνοντας τον θεσμόν, ήταν ο κατά κόσμον Θουκυδίδης Κωνσταντινίδης, μετέπειτα Μητροπολίτης Κορινθίας και Αρχιεπίσκοπος Αμερικής. Ο τρόπος της διοργανώσεως της τελετής το 1925 ήταν υποδειγματικός, ενώ σπουδαία υπήρξε η εκτέλεσις του ασματικού μέρους της Ακολουθίας από την Ελληνική Χορωδία Αθηνών με τις δύο προσωπικότητες, τον 32χρονο τότε θεωρητικό της Βυζαντινής Μουσικής και Πρωτοψάλτη Θεόδωρο Χατζηθεοδώρου (1893-1985) και τον μόλις 22 ετών τότε μουσικοδιδάσκαλο και Ιεροψάλτη Σίμωνα Καρά (1903-1999).

Με τις εμπειρίες αυτές αλλά, και κατά τον μακαριστό Σήφη Κόλλια, «βαθύς μελετητής της ζωής και του έργου του Απόστολου των Εθνών Παύλου, ο Κορινθίας Μιχαήλ, γοητευμένος από την αυτοθυσία, την πίστι και την σοφία του Αποστόλου ένοιωθε υπερήφανος, γιατί σ᾿ αυ¬τὸν έλαχεν ο Αποστολικός θρόνος της Κορίνθου… και θέλοντας να συνειδητοποιήση εις όλα τα πνευματικά του τέκνα την κορυφαία φυσιογνωμία και την Θεοκίνητη ζωή του Παύλου… ίδρυσε και ωργάνωσε την «ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ», η οποία… ήταν η ωραιότερη πνευματική εκδήλωσις, που εσημειώθη από την ίδρυσι της Νέας Κορίνθου μέχρι σήμερον.

Ολόκληρη την εβδομάδα ο Κορινθιακός λαός απελάμβανε μίαν εξαίσια πανδαισία…
Η οποία απεκορυφούτο εις τον Εσπερινόν [την Ακολουθίαν του Εσπερινού συνέθεσεν μόνος του ο Μιχαήλ (βλπ. αυτήν εν «Ο Απ. Παύλος» Α’ 1946, σ. 20)], που εψάλλετο επί του Βήματος προ του οποίου ωδηγήθη ο Απ. Παύλος εις την παλαιάν Κόρινθον, επί Γαλλίωνος…» (Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Μιχαήλ ο από Κορινθίας, Αθήναι 1964, σελ. 57-58).

Αλλά και εις την Αμερικήν ο Μιχαήλ μετέφερε την εβδομάδα του Αποστόλου Παύλου και από τις 22 έως τις 29 Ιουνίου σ᾿ ό¬λες τις Ελληνικές Κοινότητες της Αμερικής εορτάζετο η εβδομάδα αυτή με πλουσιώτατο πνευματικό πρόγραμμα (βλπ. όπου ανωτ., σελ. 74).

Της προσπαθείας αυτής του αειμνήστου προκατόχου μου κυρού Μιχαήλ αλλά και αυτής της των πρώτων χρόνων της Μητροπολιτείας του αμέσως προκατόχου μου κυρού Παντελεήμονος συνεχιστής και η ταπεινότης μου καθιέρωσε τα «ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ», τα οποία εφέτος είναι τα δωδέκατα (ΙΒ’), περιβάλλοντας τον εσπερινόν της 28ης Ιουνίου, παραμονής της εορτής με ιδιαιτέραν αίγλην, αφού ο αλήστου μνήμης προκάτοχος Υμών, κυρός Χριστόδουλος και η περί αυτόν τότε Ιερά Σύνοδος ανύψωσε αυτόν εις Συνοδικόν τοιούτον, γεγονός το οποίον και Υμείς Μακαριώτατε, ασμένως απεδέχθητε και υλοποιείτε και επί συνεχή δωδεκαετίαν όλην συνεορτάζομεν την Ιεράν μνήμη του κοινού Προστάτου Αγίου Ενδόξου Αποστόλου Παύλου, εδώ εις την περιάκουστον πόλιν της Κορίνθου, με την ευλογητήν Υψηλήν Υμών παρουσίαν, διο και ευγνωμόνως βαθυσεβάστως ευχαριστούμεν όσον Υμάς τόσον και τους αγίους Συνοδικούς αδελφούς Σεβ. Μητροπολίτας Χαλκίδος κ. Χρυσόστομον, Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριον και Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννην ως και τους υπ᾿ ε¬μού προσκεκλημένους Σεβασμιώτατους και Θεοφιλεστάτους αγίους αδελφούς Αρχιερείς: Μητροπολίτην Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρον, Μητροπολίτην Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεον, Μητροπολίτην Πατρών κ. Χρυσόστομον, Μητροπολίτην Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐαν εκ της Εκκλησίας της Κύπρου, Μητροπολίτην Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητον, Μητροπολίτην Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητον, Μητροπολίτην Μάνης κ. Χρυσόστομον, Επίσκοπον Ωλένης κ. Αθανάσιον, Επίσκοπον Σαλώνων κ. Αντώνιον, Επίσκοπον Κερνίτσης κ. Χρύσανθον και Επίσκοπον Θεσπιών κ. Συμεών, Πρωτοσύγκελλον Ι.Α.Α., οι οποίοι ιδιαιτέρως λαμπρύνετε με την σεπτήν παρουσίαν Σας την Ιεράν ημών Πανήγυριν.

Η εδώ συμπροσευχή τόσων Αγίων Αρχιερέων με πρώτον Υμάς τον περινούστατον και δεξιόν οιακόστροφον του σκάφους της Ελλαδικής Εκκλησίας, Μακαριώτατε, εκπέμπει μηνύματα ενότητος, συνοχής, σύμπνοιας και ομοψυχίας, τα οποία μεγάλως παρηγορούν τον ταλαιπωρημένον ευγενή, υπομονετικόν αλλά και ένδοξο Λαό μας σε ημέρες δύσκολες. Εισπράττει, όχι μόνον ο Κορινθιακός Λαός, αλλά σύμπας ο Ελληνικός Λαός την αληθινή στοργή της Εκκλησίας και συνειδητοποιεί ότι έχει ωραίους αγωνιστές της θείας διδασκαλίας του Ιησού, φορείς της αγνής αγάπης Του ως μιμητάς Του, κατά την προτροπήν του Θείου Παύλου «μιμηταί μου γίνεσθε, καθώς καγώ Χριστού» (Α’ Κορ. ια’, 1).

Ευχηθήτε, Μακαριώτατε, ευχηθήτε Σεβασμιώτατοι και Θεοφιλέστατοι άγιοι Αδελφοί το φως της διδασκαλίας του Αποστόλου Παύλου να φωτίζη τους εντιμοτάτους Άρχοντας ημών, ώστε να καθίστανται εμπνέουσες προσωπικότητες με αγωνίες, με «πιστεύω», αληθινοί μύστες των οσίων και ιερών της αμωμήτου Χριστιανικής Πίστεώς μας και των ιδανικών του Έθνους μας, τον ευαγή Κλήρον μας, ώστε ευλαβούμενος αυτός τον Χριστόν να σέβεται και τον Λαόν, το Χριστώνυμο Ποίμνιόν μας, ώστε να συνεχίση ν᾿ αναδεικνύεται φορέας και πλαστουργός του μεγαλείου της φυλής μας, ίνα Χριστός δοξάζηται και η Ελλάς μεγαλύνηται εις τους αιώνας.

Ως ευ παρέστητε, Μακαριώτατε πάτερ και Δέσποτα.
Ως ευ παρέστητε, άγιοι αδελφοί.
Έτη πολλά παρά Κυρίου ευλογημένα, Λαέ του Θεού.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ