Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 | 22:31

Κωνσταντινούπολη: Σε εξέλιξη η πιο σημαντική συνάντηση των Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως και Μόσχας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ Ανδρέας Λουδάρος – Γιώργος Φερδής | Όταν οι πολιτικοί καταφέρνουν να προσπερνούν τις διαφορές τους με τον διάλογο δεν είναι δυνατόν εμείς οι πνευματικοί ηγέτες να μην τα καταφέρνουμε. Με αυτά τα λόγια υποδέχθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Φανάρι, τον Πατριάρχη της Ρωσίας.

Η επίσκεψη που ήδη χαρακτηρίζεται ιστορική, ξεκίνησε στις 10 το πρωί κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν από νωρίς το πρωί το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Το βάρος από τις αστυνομικές αρχές δόθηκε σε μια ομάδα Ουκρανών πιστών που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Πατριαρχείο.

Οι τουρκικές αστυνομικές δυνάμεις ύστερα από υπόδειξη των Ρωσων προπομπών απομάκρυναν τους Ουκρανούς επισκέπτες σε απόσταση ασφαλείας ενώ ο Πατριάρχης Κύριλλος προσήλθε από αντίθετη κατεύθυνση ώστε να μην υπάρξει καν οπτική επαφή.

Τον Πατριάρχη Κύριλλο υποδέχθηκαν στην είσοδο του Πατριαρχείου οι μητροπολίτες Γαλλίας και Σμύρνης οι οποίοι τον οδήγησαν στον πατριαρχικό ναό του αγίου Γεωργίου όπου προσκύνησε τα ιερά λείψανα των αγίων πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως.

ΠΡΩΤΑ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Παρά την έκδηλη αμηχανία στα πρόσωπα των μελών της ρωσικής αντιπροσωπείας οι δύο Προκαθήμενοι ήταν ιδιαίτερα χαμογελαστοί. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος υποδέχθηκε με θερμά λόγια τον Πατριάρχη Κύριλλο στον οποίο από την πρώτη στιγμή τόνισε την ανάγκη της εδραίωσης ειλικρινούς διαλόγου.

Αίσθηση προκάλεσε η αντιφώνηση του Πατριάρχη Μόσχας που απαντώντας στην προτροπή του Οικουμενικού Πατριάρχη για υπέρβαση των διαφορών μέσω του διαλόγου ανταπάντησε πως οι πολιτικοί εκπροσωπούν τα κράτη τους αλλά οι πνευματικοί ηγέτες οφείλουν να προασπίζουν την οικουμενικότητα της ορθόδοξης Εκκλησίας.

Τη στιγμή εκείνη αρκετοί θυμήθηκαν την φράση που είχε πει ο ίδιος ο Πατριάρχης Κύριλλος την τελευταία φορά που είχε βρεθεί στο Φανάρι στην τελευταία σύναξη των Προκαθημένων όταν είχε πει πως είναι πρώτα Ρώσος και μετά ορθόδοξος.

Η αντιφώνηση του Πατριάρχη Κυριλλου προκάλεσε αίσθηση και για έναν ακόμη λόγο αφού κατέβαλε ιδιαίτερη προσπάθεια να εκτινάξει από πάνω του τις πολιτικές προεκτάσεις του ουκρανικού ζητήματος. Έκανε πολλές αναφορές στην οικουμενική Ορθοδοξία και στην ανάγκη διατήρησης της ενότητας μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες.

Το κλίμα έγινε ακόμη πιο φιλικό όταν ο Πατριάρχης Κύριλλος σημείωσε πως κάθε φορά που επισκέπτεται το Φανάρι παρά τις δυσκολίες των διαλόγων περνά τις πιο όμορφες στιγμές, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη να ενθυμείται τους πνευματικούς πατέρες τόσο του ιδίου όσο και του επισκέπτη του.
Αυτή τη στιγμή οι συνομιλίες είναι σε εξέλιξη.

Δείτε εδώ φωτογραφίες από την υποδοχή του Πατριάρχη Μόσχας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ