Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022 | 21:55

Η πρώτη συνάντηση Ρώσου Πατριάρχη με Πάπα είναι γεγονός ΒΙΝΤΕΟ

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

Για πρώτη φορά από την σύσταση του Πατριαρχείου Ρωσίας στα τέλη του 15ου αιώνα, ο Προκαθήμενος του συναντάται με τον αρχηγό της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Ύστερα από σειρά μυστικών διαβουλεύσεων μεταξύ εκπροσώπων των δυο Εκκλησιών η άκαμπτη εως σήμερα Εκκλησία της Ρωσίας δέχθηκε τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο της Αβάνας στην Κούβα, σε ουδέτερο έδαφος.

Η Εκκλησία της Ρωσίας η οποία εκπροσωπείται στους θεολογικούς διαλόγους των Ορθοδόξων με τους Ρωμαιοκαθολικούς είχε αρνηθεί στο παρελθόν να υπάρξει συνάντηση Προκαθημένου της με Πάπα, επικαλούμενη σειρά ζητημάτων με κυριότερο αυτό της Ουνίας η οποία σε αρκετές περιοχές της δικαιοδοσίας της Ρωσικής Εκκλησίας, θεωρείται μείζον πρόβλημα.

Ένας ακόμη ουσιαστικός αλλά λιγότερο προβεβλημένος λόγος είναι η επαναφορά της Πενταρχίας στην περίπτωση μιας ενδεχόμενης ένωσης μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Εκκλησίας. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο η επαναφορά της σειράς των Εκκλησιών στην προ του σχίσματος κατάσταση (Ρώμη, Κωνσταντινούπολη, Αλεξάνδρεια, Αντιόχεια, Ιεροσόλυμα) αφήνει εκτός την ισχυρή σήμερα Εκκλησία της Ρωσίας.

Ανώτατος αξιωματούχος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σημείωνε στο orthodoxia.info πως ένας από τους λόγους που ο διάλογος στο συγκεκριμένο θέμα προχωρά εξαιρετικά αργά, είναι η στάση της Ρωσικής Εκκλησίας, κάτι το οποίο όπως χαρακτηριστικά σημείωσε αφορά τις εσωτερικές υποθέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας στις οποίες το Βατικανό δεν έχει καμία διάθεση να αναμιχθεί.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΥΜΑ ΤΩΝ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝΤΩΝ

Αξίζει να σημειωθεί πως ένας από τους λόγους που το Πατριαρχείο της Ρωσίας απέφευγε όλα αυτά τα χρόνια την οποιαδήποτε συνάντηση του Προκαθημένου του με τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, είναι ο εξαιρετικά μεγάλος αριθμός Ρώσων Ορθοδόξων οι οποίοι δεν βλέπουν με καθόλου θετική ματιά μια τέτοια συνάντηση.

Είναι ενδεικτικό πως όλες οι επαφές για την προετοιμασία έγιναν υπό άκρα μυστικότητα και ο τόπος που επελέγη είναι ουδέτερος.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ