Μιχάλης Σταθόπουλος: «υπάρχει μια συμφωνία εξυπηρέτησης, αμοιβαίως, συμφερόντων. Συμφερόντων κομματικών, πολιτικών από τη μια μεριά και συμφερόντων ειδικά της εκκλησίας. Όχι συμφερόντων εθνικών ή του συνόλου.»

Από την ταυτόχρονη ίδρυσή τους το ελληνικό κράτος και η Ελλαδική εκκλησία συμπορεύονται στη βάση ιστορικών και πολιτισμικών δεσμών, οικονομικών εξαρτήσεων και διεκδίκησης εξουσίας. Η ομάδα της ερευνητικής εκπομπής ΕΡΤ report ανατρέχει στις συγκρούσεις που άφησαν πολιτικό στίγμα. Ανιχνεύει τη συγκυρία και τις βαθύτερες αιτίες που άφησαν μετέωρη την πρόσφατη απόπειρα συμφωνίας.

Με άξονες, τη σύνδεση της περιουσίας με την μισθοδοσία του κλήρου, το ιδιοκτησιακό χάος και την πολύχρονη περιπέτεια του μαθήματος των θρησκευτικών, η Εμμανουέλα Αργείτη, η Μαρίνα Δεμερτζιάν και η Μάχη Νικολάρα αναζητούν τι συμβαίνει στην Ευρώπη και τι απομένει να γίνει στην Ελλάδα σε συνταγματικό, νομοθετικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο ώστε Κράτος και Εκκλησία να συνεργάζονται διατηρώντας διακριτούς ρόλους.

Ο Καθηγητής και Ακαδημαϊκός, Μιχάλης Σταθόπουλος, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Δημήτρης Χριστόπουλος, ο νομικός σύμβουλος της Ιεράς Συνόδου, Θόδωρος Παπαγεωργίου, ο ερευνητής Σωτήρης Μητραλέξης, ο Θεολόγος, Βασίλης Ξυδιάς, ο δημοσιογράφος, Ανδρέας Λουδάρος, επιχειρούν να ξεδιαλύνουν το κουβάρι στις σχέσεις Κράτους Εκκλησίας στην Ελλάδα, καταθέτουν απόψεις και προτάσεις.

ΚΡΑΤΟΣ – ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Μαζί δεν κάνουν και χώρια δεν μπορούν
Την Κυριακή 12 Μαΐου, στις 17.00
Στην ΕΡΤ1

 

Διεύθυνση παραγωγής, Περικλής Παπαδημητρίου
Σκηνοθεσία, Γιάννης Ρεμούνδος

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία αυτή είναι επιλογές από το διαδίκτυο. Εαν κάποιος από τους συντάκτες τους δεν επιθυμεί την φιλοξενία τους από το "Ορθοδοξια.info" μπορεί να το ζητήσει γράφοντας στο news@orthodoxia.info Η αναδημοσίευση στις σελίδες μας δεν σημαίνει απαραίτητα και αποδοχή των όσων αναφέρονται στα κείμενα από την πλευρά του orthodoxia.info

Ετικέτες: