Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022 | 2:51

Κοσμοπλημμύρα κι εφέτος στο Παλλάδιο της Παναγίας στην Τήνο

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Πρωτοφανής κοσμοπλημμύρα στην Τήνο εφέτος, όπου χιλιάδες άνθρωποι προσήλθαν από όλα τα μέρη της Ελλάδος και το εξωτερικό να τιμήσουν την εορτή της Κοιμήσεως και Μεταστάσεως της Παναγίας, να προσκυνήσουν το ιερό Της Εικόνισμα και να ζητήσουν τη Χάρη και την Ευλογία Της.

Νωρίς το απόγευμα τελέσθηκε Τρισάγιο στο μαυσωλείο της “ΕΛΛΗΣ” όπου απέδωσε τιμές η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού και κατετέθησαν στεφάνια από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης Υπουργό Ναυτιλίας κ. Π. Κουρουμπλή, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου-Τήνου κ. Δωρόθεο Β’ ως πρόεδρο της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Ιδρύματος, τον Δήμαρχο Τήνου κ. Σ. Ορφανό, τον Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γ. Λεονταρίτη και απεδώθησαν οι κεκανονισμένες τιμές προς τους πεσόντες ενώ επελέγη η τελετή με τον Εθνικό Ύμνο.

Με λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών τελέσθηκε ο Μέγας Τρισαρχιερατικός Εσπερινός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου, συμπροσευχομένων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Πειραιώς κ. Σεραφείμ και Σύρου και Τήνου κ. Δωροθέου Β’.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παν. Κουρουμπλής, ενώ συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Β. Λεβέντης, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Μ. Γεωργιάδης, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γ. Λεονταρίτης, ο Έπαρχος Τήνου κ. Ι. Γιαγιάς, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ι. Σιώτος, η Αντιδήμαρχος κα. Αν. Δεληγιάννη, ο Αντιπρόεδρος και τα μέλη της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Ιδρύματος, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, Πολιτευτές των Κυκλάδων, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, οι Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών Αστυνομίας, Λιμενικού Σώματος και Πυροσβεστικής της Περιφερείας Νοτίου Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Τήνου, Αξιωματικός εκπρόσωπος του Αρχηγού της Αεροπορίας, ο Διοικητής της Σχολής Λιμενοφυλάκων, Ιερείς της Τήνου και εξ άλλων Επαρχιών.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος καλωσόρισε τους Αρχιερείς αναφερόμενος στον θυσιαστικό ζήλο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζιχνών κ. Ιεροθέου στην ακριτική και ολιγάνθρωπη Μητρόπολη όπου υπηρετεί φυλάσσοντας τα όρια της πατρώας γης, καθώς και για το μεγάλο και φιλανθρωπικό έργο που επιτελεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ στην πόλη του Αγίου Σπυρίδωνος, τον Πειραιά, αδιακρίτως προς όλους τους ανθρώπους οι οποίοι κατά χιλιάδες αποβιβάζονται εκεί ζητώντας την ελευθερία και ένα δικαίωμα στη ζωή.

Ο Σεβ. κ. Ιερόθεος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο ότι ο άνθρωπος δεν είναι μόνο ύλη αλλά είναι και πνεύμα και αυτά δεν μποροούμε να τα διαχωρίζουμε και αν αυτά διαχωρίζονται τότε ο άνθρωπος οδηγείται σε λάθος διαδρομές και αποφάσεις. Αντιλαμβανόμενος όμως ο άνθρωπος ότι έχει μέσα του τη Χάρη και την Εικόνα του Θεού τότε μπορεί πράγματι στη ζωή του να αναγεννάται πνευματικά και σε αυτό συνεργεί και βοηθά η Χάρη της Παναγίας.

Κατά την ώρα του Εσπερινού τιμές απέδωσε με καύση πυροτεχνημάτων το πλοίο της Hellenic Seaways “Νήσος Μύκονος” του οποίου πλοίαρχος είναι ο Τήνιος την καταγωγή Ευ. Αράθυμος.

Ανήμερα της πανηγύρεως, της τρισαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ με τη συμμετοχή των Σεβ. Μητροπολιτών Ζιχνών κ. Ιεροθέου και Σύρου και Τήνου κ. Δωροθέου Β’.

Ο Σεβ. κ. Σεραφείμ στην θεολογικότατη ομιλία του ανέπτυξε ιστορικά με περίτεχνο λόγο την ιστορική πορεία του Ανθρωπίνου Γένους από της Πτώσεως έως της Σαρκώσεως του Κυρίου και τη συνέργεια σε αυτό της Παναγίας.

Νωρίτερα, διαρκούσης της Θείας Λειτουργίας ο εκπροσωπών την Κυβέρνηση Υπουργός Ναυτιλίας κ. Παν. Κουρουμπλής, ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας κ. Βίτσας, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Μ. Γεωργιάδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Β. Λεβέντης, οι εκπροσωπούντες τη Νεα Δημοκρατία και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη Βουλευτές κ.κ. Κουμουτσάκος και Παπαθεοδώρου, οι Αρχηγοί ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικ. Τσούνης ΠΝ και Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Σταμ. Ράπτης ΛΣ, ο Γεν. Γραμματέας της Διοικούσης Επιτροπής του ΠΙΙΕΤ, μετέβησαν επί πολεμικού πλοίου και στο σημείο βυθίσεως της “ΕΛΛΗΣ” έριψαν στεφάνι κατά την καθιερωμένη τελετή συνοδεία του Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Νήσου Τήνου Πρωτοπρ. Γεωργίου Φανερού.

Στη Λιτανεία της αγίας Εικόνος κατά την οποία προπορευόταν η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού και η Φιλαρμονική του ΠΙΙΕΤ καθώς και αγήματα του Πολεμικού Ναυτικού και της Σχολής Λιμενοφυλάκων, συμμετείχαν επίσης όλοι οι Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών των Σωμάτων Ασφαλείας Περιφερείας Νοτίου Αιγαίου, Κυκλάδων και Τήνου, ο Έπαρχος Τήνου, ο Δήμαρχος Τήνου, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, τα μέλη της Διοικολυσης το Ιερό Ίδρυμα Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Αδελφότητος των εν Αθήναις Τηνίων, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων της Τήνου.

Ο Σεβ. κ. Δωρόθεος στην ομιλία του στην εξέδρα επί της πλατείας “Παντανάσσης” πρωτίστως αναφέρθηκε στους πυροπαθείς του λεκανοπεδίου Αττικής, των περιοχών που πλήττονται από τις πυρκαγιές και τόνισε ότι χθες και σήμερα η σκέψη μας είναι κοντά τους και ότι παρακαλούμε την Παναγία να τους στηρίξει και να τους βοηθήσει στον αγώνα που δίνουν για τη ζωή τους και τις περιουσίες τους. Αναφέρθηκε στον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία που συμπορεύονται, στην πίστη των χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι είχαν κατακλύσει το νησί ειπών ότι με αυτή την πίστη και αυτά τα ιδανικά γαλουχήθηκε ο τόπος και με αυτά θα πορευθούμε και θα μπορέσουμε να βγούμε από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και τέλος είπε χαρακτηριστικά: “…είμαι βέβαιος ότι, όσο θ’ ανάβει έστω και ένα κερί στο μανουάλι της Παναγίας, όσο η Σημαία, πληγωμένη και ματωμένη στο βυθό της “ΕΛΛΗΣ” θα είναι στον ιστό σε θέση επάρσεως και όσο στο Τηνιακό μάρμαρο θα παραμένουν με ανεξίτηλα γράμματα τα ονόματα των ηρώων θυμάτων της “ΕΛΛΗΣ”, αυτός ο τόπος θα πορεύεται μαζί, Ελληνισμός και Ορθοδοξία! Η Παναγία εκείνη την ημέρα του ’40 πήρε στην αγκαλιά της την πληγωμένη “ΕΛΛΗ” και ορκίστηκε ότι οι Έλληνες σε όποιον άνισο αγώνα και αν αγωνιστούν θα κερδίσουν και θα νικήσουν γιατί εκείνη την ημέρα δεν πληγώθηκε μόνο η “ΕΛΛΗ” και η Παναγία, αλλά πληγώθηκε και το φιλότιμο των Ελλήνων, οι οποίοι έχουν μάθει να ζουν υπερήφανοι και να είναι διδάκαλοι του κόσμου από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα.” Επίσης είπε ότι στα μάτια σας γράφεται μια άλλη ιστορία γιατί τα χιλιάδες αυτά μάτια που είναι σήμερα βουρκωμένα ζητούν την ελπίδα και αυτή την δίνει η Παναγία στη ζωή μας, γι’ αυτό δεν πρέπει να απογοητευτούμε και να εγκαταλείψουμε τον αγώνα μας. Στο Ιερό Ίδρυμα μετά τη Θεία Λειτουργία στην Αγία Τράπεζα τελείται και Λειτουργία της Αγάπης, η οποία είναι Λειτουργία φιλανθρώπων εκδηλώσεων αγάπης προς όλους τους ανθρώπους από το φιλότιμο των προσκυνητών το οποίο μεταμορφώνεται σε αυτά τα έργα αγάπης και αλληλεγγύης που τόσο σήμερα τα έχουμε όλοι ανάγκη για να στηριχθούμε και να συνοδοιπορήσουμε.

Ευχαρίστησε τον Ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ για την τηλεοπτική αναμετάδοση τόσο του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας όσο και της Λιτανίας, καθώς και την ΕΡΤ για την κάλυψη με στιγμιότυπα για τα Δελτία Ειδήσεων.

Μετά τον Σεβασμιώτατο τον Πανηγυρικό εξεφώνησε ο Υπουργός Ναυτιλίας εκπροσωπών την Κυβέρνηση ο οποίος αναφέρθηκε στη συμπόρευση Ελληνισμού και Ορθοδοξίας, αναφέρθηκε στις αρετές του Ελληνικού λαού ο οποίος πάντοτε μέσα από τη δύναμη και το κουράγιο του αντιμετώπιζε τις δυσκολίες και τέλος απηύθυνε προτροπές και πατρικές νουθεσίες προς τους νέους και τις νέες λέγοντάς τους ότι πρέπει στη ζωή σας πάντοτε και να διεκδικείτε και να απαιτείτε και ότι μέσα από αυτή τη διεκδίκηση και την απαίτηση μπορείτε να κερδίσετε στη ζωή σας και έτσι να πορευθείτε και να μη λυγίζετε ποτέ και εγκαταλείψετε την προσπάθεια και τον αγώνα, αναφερθείς ωσαύτως και ο ίδιος στους πυροπαθείς της Αττικής.

Τους εκκλησιαστικούς ύμνους απέδωσαν οι χοροί των Ιεροψαλτών του Πανιέρου Ναού υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Στυλ. Κοντακιώτη.

Την ευθύνη και επιμέλεια της εκκλησιαστικής τάξεως είχε ο Αρχιερατικός Επίτροπος της ιεράς νήσου Πρωτοπρ. Γεώργιος Φανερός.

Φωτογραφίες: Γεώργιος Πολυκανδρίτης, Δήμητρα Φανερού

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ