Ελλάδα

Κορωνείας Παντελεήμων: «Όπου υπάρχει ο Θεός, είναι ουρανός»!

Την Κυριακή 8 Νοεμβρίου, εορτή των Ταξιαρχών, ο Σεβασμιωτατος Μητροπολιτης Κορωνείας χοροστάτησε στον Ορθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας στον Ι. Ναό Αγ. Πάντων Καλλιθεας πλαισιωμένος από τους Ιερείς του Ναού.

Η σημερινή εορτή, είπε στο κήρυγμά του ο Σεβασμιωτατος, είναι αφιερωμένη στους Αγίους Αγγέλους. Στο Σύμβολο της Πίστεως ομολογούμε ότι ο Θεός είναι «ποιητής ορατών τε πάντων και αοράτων». Και στην Κυριακή Προσευχή λέμε «Γενηθήτω το θέλημά σου, ως εν ουρανώ και επί γής». Και οι δύο αυτές φράσεις αναφέρονται στους Αγγέλους. Βέβαια το «ως εν ουρανώ» δεν σημαίνει ότι κάπου ανάμεσα στα αστέρια βρίσκεται ο Θεός με τους Αγγέλους. Η λέξη «ουρανός»συμβολίζει τό μεγαλείο. Όπου υπάρχει ο Θεός, είναι ουρανός. Και εδώ στον Ναό, όταν είναι παρών ο Θεός, η Εκκλησία γίνεται επίγειος ουρανός με Αγγέλους παρόντες. Έστω και αοράτως!

Μα μπορούμε στον αιώνα αυτόν της επιστήμης να μιλάμε για Αγγέλους; Μα ακριβώς σήμερα η επιστήμη μας ομιλεί για αόρατες φυσικές πραγματικότητες! Γιατί, λοιπόν, να μην υπάρχουν και αόρατες πνευματικές; Αλλωστε, για μας τους πιστούς, υπάρχει η μαρτυρία της Αγ. Γραφής. Και η Π. και η Κ. Διαθήκη αναφέρονται συχνά σε Αγγέλους. Έχουν και όνομα. Στην Π. Διαθήκη εμφανίζεται κυρίως ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, ως προστάτης του λαού του Θεού και των ανθρώπων του Θεού, ενώ στην Κ. Δ. εμφανίζεται συχνά ο Γαβριήλ.

Επειδή και οι Άγγελοι δημιουργήθηκαν από τον Θεό ως ελεύθερες υπάρξεις, ενα μέρος από αυτούς επαναστάτησε εναντίον του Θεού. Είναι οι δαίμονες, που αντιστρατεύονται, μάταια, βέβαια, τον Κύριο του παντός. Αλλά και ο εαυτός μας γίνεται πεδίον μάχης. Είμαστε διαφιλονικούμενες υπάρξεις. Οι Άγγελοι συμμαχώντας με τον καλό εαυτό μας θέλουν να μας κρατήσουν κοντά στον Θεό. Αντίθετα, οι δαίμονες θέλουν, συμμαχώντας με τον κακό εαυτό μας, να μας απομακρύνουν απο Αυτόν. Την τροπή την δίνει η ελεύθερη απόφασή μας. Χωρίς αυτήν, καμία δύναμη του κακού δεν μπορεί να μας επηρεάσει.

Στον αγώνα αυτόν οι Άγγελοι μας ενισχύουν και χαίρουν όταν νικάμε. Και μας βοηθούν να συνειδητοποιούμε την προσωπική μας ευθύνη στις περιστάσεις της ζωής. Γι’ αυτό και η Εκκλησία μας προτρέπει να ζητάμε από τον Θεό «Άγγελον ειρήνης, πιστόν οδηγόν, φύλακα των ψυχών και των σωμάτων ημών». Και μας βεβαιώνει ότι κάθε άνθρωπος έχει τον φύλακα Άγγελό του (Ματθ. ιη, 10).

Όλα αυτά στον «διαφωτισμένο» άνθρωπο της εποχής μας, ίσως φαίνονται κάπως παράδοξα. Όμως η ζωή, κατέληξε ο Μητροπολίτης Κορωνείας, είναι γεμάτη μυστήρια και αν δεν μπορούμε να τα δούμε ή να τα ερμηνεύσουμε, τουλάχιστον, ας τα αντιμετωπίζουμε μέ σεβασμό. Γιατί, όπως τονίζει και ο Μ. Βασίλειος, ο Δημιουργός «απετέλεσε τας λογικάς και αοράτους φύσεις, όσα την ημετέραν διάνοιαν υπερβαίνει».

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Υποδοχή εικόνας της Παναγίας του Τιχβίν στην Αποστολική Διακονία

Σπύρος Παπαγεωργίου

ΒΙΝΤΕΟ: Υποδοχή Ι. Εικόνος Παναγίας του Τιχβίν στην Αγία Βαρβάρα

Γραφείο Ρεπορτάζ

Ξεκίνησαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στον Άγιο Αντώνιο Χαλανδρίου-Βριλησσίων

Σπύρος Παπαγεωργίου

Κορωνείας: «Να λέμε την αλήθεια με κάθε κόστος»

Κορωνείας: «Κάποιοι διαφημίζουν την αθεΐα τους ως προοδευτικότητα»

Οι Ευζωνες της Προεδρικής Φρουράς λιτάνευσαν τους Αρχαγγέλους στους δρόμους του Κέντρου

Σπύρος Παπαγεωργίου