Τρίτη 28 Ιουνίου 2022 | 2:57

Κορωνείας Παντελεήμων: “Τι θέλουμε να είμαστε; Επιπλέοντα σκουπίδια ή κρυμμένα μαργαριτάρια;”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

Προσκεκλημένος του ΣεβαΣμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον όρθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας στον Ι. Ναό Ζωοδόχου Πηγής Τρικάλων την Ε’ Κυριακή των Νηστειών. Τον πλαισίωναν ο Αρχιμ. Αλέξιος Κανίνας, προϊστάμενος του Ναού και Γεν. Αρχιερ. Επίτροπος της Μητροπόλεως και οι Ιερείς του Ναού.

Αφορμή για το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος πήρε από την ευαγγελική περικοπή της ημέρας. Ενώ ο Κύριος προλέγει το πάθος Του, είπε ο ομιλητής, οι δύο μαθηταί Του ζητούν πρωτοκαθεδρίες. Προβάλλουν ανάγλυφα τα χαρακτηριστικά του φιλόδοξου, εγωϊστή, οιηματία και επηρμένου. Ας τα απαριθμήσουμε.

1. Είναι σκληρός και ανάλγητος. Ο πόνος του άλλου δεν τον ενδιαφέρει. Μπορεί να πατήσει και στους ώμους του άλλου, για να ψηλώσει αυτός.

2. Δεν έχει επίγνωση της καταστάσεώς του. “Ουκ οίδατε τί αιτείσθε ” θα πεί ο Χριστός στους δύο μαθητές. Νομίζει ότι είναι ικανός και άξιος. Υψώνει το ανάστημά του σαν το κούφιο στάχυ.

3. Είναι χαμερπής. Μετέρχεται όλα τα μέσα. Οι δύο μαθηταί χρησιμοποιούν την μητέρα τους ( Ματθ. κ, 21 )· Είναι κόλακας. Ξημεροβραδιάζεται στους προθαλάμους των ισχυρών της ημέρας. Στις κορυφές φθάνουν ή οι σαύρες έρποντας ή οι αετοί πετώντας. Αυτός ακολουθεί την τακτική της σαύρας.

4. Είναι ακόρεστος. Δεν χορταίνει, δεν ικανοποιείται ποτέ. Μοιάζει με τον “πύθο των Δαναΐδων. Και την ώρα,που νομίζει ότι πέτυχε, η πικρή γεύση του εσωτερικού του κενού του έρχεται στα χείλη.

5. Είναι ματαιόφρων. Ξεχνάει ότι όλες οι φιλοδοξίες καταλήγουν στον τάφο : “Όταν τον κόσμον κερδίσωμεν, τότε τω τάφω οικήσωμεν ” !

Όμως υπάρχει και ο άνθρωπος, που επιδιώκει το κατά Θεόν μεγαλείο. Ας δούμε τα χαρακτηριστικά του.

1. Έχει επίγνωση της καταστάσεώς του. Συνειδητοποιεί τις εσωτερικές του συγκρούσεις. Δεν απωθεί τις αδυναμίες του στο σκοτάδι του υποσυνειδήτου. ” Ου παύεται διερευνώμενος εαυτόν ” ( Μ. Βασίλειος ). Και γι’ αυτό είναι μετριόφρων. Δείγμα ψυχικής υγείας.

2. Διακονεί μιμούμενος τον Χριστό, που φέρνει μια μοναδική ανατροπή. Δεν περιμένει να Τον υπηρετήσουν οι άλλοι. Ζώνεται Εκείνος το “λέντιον “, την ποδιά του υπηρέτη και πλένει τα πόδια των μαθητών. Και φθάνει μέχρι τον Σταυρό, δείχνοντάς μας επαγωγικά τον δρόμο του πραγματικού μεγαλείου.

Βέβαια στην ζωή συχνά επιπλέουν οι αδίστακτοι, οι κούφοι, οι εγωϊστές, οι αρριβίστες. Αλλά και στο λιμάνι μετά από θαλασσοταραχή, επιπλέουν τα σκουπίδια. Και ερωτάται : Τι θέλουμε να είμαστε επιπλέοντα σκουπίδια ή κρυμμένα μαργαριτάρια, που κάποτε,έστω και αργά,τα ανακαλύπτουν και τα βγάζουν εν τιμή στην επιφάνεια ; Ας διαλέξουμε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ