Με μεγάλη προσέλευση πιστών έγινε ο Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ι. Ναό Αγ. Τριάδος Κεραμεικού επί της οδού Πειραιώς. Ο Πρωτοπρεσβύτερος Ευστάθιος Γιαννακίδης προϊστάμενος του Ναού, με τους συνεργάτες του, εφρόντισαν τα της Πανηγύρεως.

Αρκετοί κληρικοί ήλθαν να συνεορτάσουν μεταξύ των οποίων ο πατέρας και ο αδελφός του π. Ευσταθίου. Χοροστάτησε ο Σεβασμιωτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων. Στο κήρυγμά του είπε:

“Αντανελείς το πνεύμα αυτών και εκλείψουσι και εις τον χούν αυτών επιστρέψουσιν”, λέγει ο Ψαλμωδός. Γι ‘ αυτό και αλλού ζητά από τον Θεό “το πνεύμα σου το Άγιον μη αντανέλης απ’ εμού”. Χριστιανός σημαίνει να έχεις το Αγ. Πνεύμα. Ο Απ. Παύλος τονίζει: “ει δε τις πνεύμα Χριστού ουκ έχει, ούτος ουκ έστιν εκ του Θεού” (Ρώμ. η, 10). Αλλά Πνεύμα Χριστού είναι το Αγ. Πνεύμα. “Το εκ του Πατρός εκπορευόμενον και εν Υιώ ανάπαυόμενον”. Και συνεχίζει ο Απόστολος “όσοι γαρ Πνεύματι Θεού άγονται, ούτοι εισίν υιοί Θεού”. (Ρώμ. η,14). Και καταλήγει ο Απ. Παύλος “Αυτό το Πνεύμα συμμαρτυρεί τω πνεύματι ημών ότι εσμέν τέκνα Θεού” (Ρώμ. η, 17).

Όμως στον άνθρωπο υπάρχει και η “σαρξ”. Η λέξη “σαρξ” στην Αγ. Γραφή δεν σημαίνει το σώμα, αλλά το “φρόνημα της σαρκός” (Ρώμ. η, 6), το σαρκικό φρόνημα. Το σώμα είναι δημιούργημα του Θεού “καλό λίαν”, ναός του Αγ. Πνεύματος. Τι είναι, λοιπόν, η “σαρξ”, το σαρκικό φρόνημα;

Είναι οι κλίσεις μας, οι επιθυμίες μας, οι ανάγκες μας, οι σκέψεις μας, οι επιδιώξεις μας, τα αισθήματά μας, όταν όλα αυτά είναι ξένα και χωρισμένα από το Πνεύμα του Θεού, το Αγ. Πνεύμα.

“Σαρξ” είναι ακόμη η παραμόρφωση της ανθρώπινης φύσεως, η κατάχρηση της Δημιουργίας του Θεού, όταν οι δυνατότητές της τίθενται στην υπηρεσία των ακόρεστων επιθυμιών του ανθρώπου, ή στην θέληση για δύναμη.

Αυτό συμβαίνει σήμερα, όταν τα επιτεύγματα της επιστημονικής έρευνας χρησιμοποιούνται για την καταστροφή του κόσμου. Και ο κόσμος καταστρέφεται είτε σιγά, αλλά σταθερά με την υπερεκμετάλλευση των φυσικών πηγών ενέργειας και την μόλυνση του περιβάλλοντος, είτε ακαριαία με την επινόηση και χρήση όπλων μαζικής καταστροφής.

Θα ρωτήσει, ίσως, κάποιος: τι σχέση έχουν αυτά με μένα; Άμεση! Γιατί μέσα στον κάθε πιστό διεξάγεται ένας αγώνας ανάμεσα στο Πνεύμα και την σάρκα. Αυτό δεν σημαίνει αγώνας μεταξύ ψυχής και σώματος. Αλλά αγώνας, που απο την μιά είναι το Πνεύμα του Θεού. Το Αγ. Πνεύμα, που θέλει να μας κάνει κατοικητήριό Του και από την άλλη το “φρόνημα της σαρκός” που θέλει να μας αποξενώσει από τον Θεό. Μα είναι δυνατόν να νικηθεί το Αγ. Πνεύμα;

Όχι. Το Αγ. Πνεύμα δεν ηττάται, όμως εμείς ηττώμεθα, όταν διώχνουμε με την ζωή μας το Αγ. Πνεύμα από την ύπαρξή μας. Και πραγματοποιείται ο λόγος του Θεού στην Π. Δ. “ου μη καταμείνη το Πνεύμα μου εν τοις ανθρώποις τούτοις… δια το είναι αυτούς σάρκας” (Γέν. 6,3).

Γι’ αυτό ας επιμένουμε στην ικεσία “το Πνεύμα Σου το Άγιον μη αντανέλης απ’ εμού” αν θέλουμε να μείνουμε Χριστιανοί, πιστοί, εν τελευταία αναλύσει άνθρωποι, που θα επιβεβαιώνουν το “ως χαρίεν άνθρωπος, όταν άνθρωπος ή”. Αυτός ο χαριτωμένος άνθρωπος είναι ο πνευματικός άνθρωπος. Δηλαδή, ο άνθρωπος που χαριτώνεται από το Αγ. Πνεύμα. Αυτή είναι η κλήση μας, κατέληξε ο Μητροπολιτης Κορωνείας.

Κείμενα από το γραφείο Τύπου του Τιτουλάριου Μητροπολίτη Κορωνείας κ. Παντελεήμονα. Τα κείμενα αυτά δημοσιεύονται χωρίς καμία παρέμβαση από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info

Ετικέτες: