Με την άδεια και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου και την ευγενική πρόσκληση του εκλεκτού προίσταμένου του Ι. Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ερμουπόλεως Σύρου, ο παρεπιδημών στην Σύρο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό και προέστη της Ι. Λιτανείας της Ι. Εικόνος.

Μεγάλη ήταν η προσέλευση των πιστών που κατέκλυσαν τον Ναό και ακολούθησαν την Λιτάνευση. Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κορωνείας είπε: Στο Ναό αυτό, όπως γνωρίζετε, είναι αποθησαυρισμένη η περίφημη εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του μεγάλου Έλληνα Κρητικού ζωγράφου Δομίνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco). Η Εικόνα αυτή συγκεφαλαιώνει όλο το Μυστήριο, δηλ. την πραγματικότητα της Εκκλησίας.

Η Εκκλησία δεν είναι μια ανθρώπινη οργάνωση. Ούτε απλώς ενα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (που μερικοί μάλιστα θέλουν να την κάνουν Ιδιωτικού Δικαίου, δηλ. να έχει το κύρος π.χ. μιας ποδοσφαιρικής ομάδας). Η Εκκλησία πάνω απ’ όλα είναι ένας Θεανθρώπινος ζωντανός οργανισμός. Ενα ζωντανό Σώμα με Κεφαλή τον Χριστό και μέλη όλους εμάς τους πιστούς.

Και τι βλέπουμε στην Εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου; Συγκεντρωμένη όλη την Εκκλησία. Στο κέντρο ο Χριστός και η Παναγία. Γύρω οι Απόστολοι, οι Επίσκοποι, οι πιστοί, οι Άγγελοι. Όλη η θριαμβεύουσα Εκκλησία. Αυτοί που αγωνίστηκαν στην επίγεια ζωή τους και εθριάμευσαν. Και καλούμεθα και εμείς, που αγωνιζόμαστε ακόμη στη γη (η στρατευμένη Εκκλησία) να τους μιμηθούμε, μη προδίδοντας τα πιστεύω μας.

Η παράδοση λέει ότι ένας Ιουδαίος, ο Ιεφωνίας, θέλησε κατά την Κοιμηςη να βεβηλώσει το σώμα της Παναγίας. Αλλά δεν το κατόρθωσε. Και το Σώμα της Εκκλησίας πολλοί διά μέσου των αιώνων θέλησαν να το βλάψουν. Ούτε αυτοί το κατόρθωσαν. Ούτε ποτέ θα το κατορθώσουν. Ο Ιερός Χρυσόστομος αναφωνεί “Πόσοι επολέμησαν την Εκκλησίαν; Πόσοι τύραννοι, πόσοι στρατηγοί, πόσοι βασιλείς; Που οι πολεμήσαντες; Λήθη παραδέδονται. Πού δε η Εκκλησία; Υπέρ τον ήλιον λάμπει”. Και συνεχίζει ο Ι. Πατήρ “Η Εκκλησία πολεμουμένη νικά… κλυδωνίζεται, αλλ’ ού καταποντίζεται, παλεύει αλλ’ ουχ’ ηττάται”. Διότι “Τεθεμελίωτο επί την πέτραν” (Ματθ. ζ, 25), “η δε πέτρα ην ο Χριστός” (Α’ Κόριν. ι, 4).

Οι άνθρωποι έρχονται και παρέρχονται. Η Εκκλησία παραμένει ασάλευτη. Αρκεί εμείς οι πιστοί, χωρίς να κλονιζόμαστε, να ζητάμε τις πρεσβείες της Παναγίας, ώστε ενισχυμένοι από την Χάρη του Θεού, να ζούμε όπως θέλει ο Θεός. Και τότε η Παναγία θα είναι η προστάτιδά μας στις δυσκολίες και στα προβλήματα της ζωής, όταν μας κυκλώνουν “ώσπερ μέλισσαι κηρίον” . Και με την μητρική στοργή Της θα μας συμπαραστέκεται σ’ αυτήν την ζωή. Και στην άλλη θα μας παραλάβει και θα μας αγκαλιάσει. Αφού στους ουρανούς (συμβολικά ομιλούμε) πηγαίνουν οι άγιοι. Για μας τους υπόλοιπους υπάρχει η αγκαλιά της Παναγίας, που είναι “Πλατυτέρα των ουρανών”. Αυτή η γεμάτη στοργή αγκαλιά της Παναγίας ας μας περιβάλει και σ’ αυτή την ζωή και στην αιωνιότητα.

Κείμενα από το γραφείο Τύπου του Τιτουλάριου Μητροπολίτη Κορωνείας κ. Παντελεήμονα. Τα κείμενα αυτά δημοσιεύονται χωρίς καμία παρέμβαση από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info

Ετικέτες: