Την καθιερωμένη εκδήλωση για την κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας πραγματοποίησε η Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής “Εν Ωδαίς” την περασμένη Κυριακή απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Δημητρίου Βύρωνα.

Η βραδιά άρχισε με την ευχή για την ευλογία του πλακούντα από τον π. Γρηγόριο Χαρίτο, υπεύθυνο νεότητας της ενορίας, ο οποίος και ευχήθηκε κάθε προκοπή στη Σχολή, που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αποτελεί καύχημα για τις δραστηριότητες του ναού.

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα η Σχολή τιμά έναν διακεκριμένο καλλιτέχνη, δάσκαλο ή πρωτοψάλτη που προσέφερε στην Μουσική μας Παράδοση. Φέτος ήρθε η σειρά του μεγάλου δεξιοτέχνη στο λαγούτο Χρήστου Ζώτου. Ο κ.Ζώτος μίλησε σε όλους τους παρευρισκομένους αλλά και στους μαθητές της Σχολής για τη σημασία της διατήρησης της λαϊκής μας μουσικής παράδοσης χωρίς αλλοιώσεις και παρεκτροπές. Ακόμα συνεχάρη τον κ.Γεώργιο Ντόβολο Διευθυντή της Σχολής αλλά και όλους τους καθηγητές για την προσπάθεια που καταβάλλουν στη μεταλαμπάδευση της μουσικής μας κληρονομιάς.

Η Σχολή όμως επεφύλαξε μια ιδιαίτερη έκπληξη στον κ. Ζώτο. Μεταξύ άλλων μεγάλων δασκάλων της παραδοσιακής μας μουσικής, παραβρέθηκε μίλησε και έπαιξε για τον Χρήστο Ζώτο ο μουσικοσυνθέτης και παραγωγός Κώστας Πίτσος με τον οποίο ο δάσκαλος Χρήστος Ζώτος συνδέεται με παλιούς δεσμούς φιλίας.

Κατόπιν προσφέρθηκε τιμητική πλάκα σε ανάμνηση της βραδιάς στον κ. Ζώτο για την πολύχρονη διδασκαλία και προσφορά του στην παραδοσιακή μουσική.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο τ. Αντιδήμαρχος κ. Πολύκαρπος Αντωνίου, ο Στρατηγός εν αποστρατεία κ.Κωσταντίνος Λεράκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ρωμιοσύνη κ. Γεώργιος Δαλιάνης, ο διευθυντής της Σχολής Αγιογραφίας της Ι.Μ. Πειραιώς κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος η κ. Ελένη Ζαγανιάρη δημοσιογράφος – εκδότης της εφημερίδας Ευρυτανικά Νέα, οι συνεργάτες και καθηγητές της Σχολής: Ανδρέας Νιάρχος, Κώστας Κοπανιτσάνος, Κωστής Καλαιτζάκης, Γιώργος Βασιλάκης, Όθωνας Μπικάκης, καθώς και πλήθος μαθητών και κόσμου.

Η βραδιά έκλεισε με τη χορωδία της Σχολής να τραγουδά αγαπημένες μελωδίες από την παράδοση του Μωριά και της Ρούμελης με τη συνοδεία των Χρήστου Ζώτου και Κώστα Πίτσου, καθώς και με ξεχωριστά εδέσματα που ετοιμάστηκαν από μαθητές και γονείς.

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία αυτή είναι επιλογές από το διαδίκτυο. Εαν κάποιος από τους συντάκτες τους δεν επιθυμεί την φιλοξενία τους από το "Ορθοδοξια.info" μπορεί να το ζητήσει γράφοντας στο news@orthodoxia.info Η αναδημοσίευση στις σελίδες μας δεν σημαίνει απαραίτητα και αποδοχή των όσων αναφέρονται στα κείμενα από την πλευρά του orthodoxia.info

Ετικέτες: