Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022 | 12:32

Κιέβου Επιφάνιος: Πιστεύω ότι όλες οι Εκκλησίες θα αναγνωρίσουν την Ουκρανία ως αδελφή Εκκλησία

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

Την αισιοδοξία του ότι θα έρθει η μέρα που όλες, χωρίς εξαίρεση, οι τοπικές ορθόδοξες Εκκλησίες θα ακολουθήσουν την κανονική απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και θα αναγνωρίσουν την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας ως την ίση αδελφή Εκκλησία εξέφρασε ο Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος. Ο προκαθήμενος της νεότερης Ορθόδοξης Εκκλησίας ταξίδεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς τιμήθηκε με το βραβείο για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Πατριάρχης Αθηναγόρας».

Όπως δήλωσε στην εκδήλωση για τη βράβευσή του, ο Κιέβου Επιφάνιος θεωρεί το βραβείο όχι ως ανταμοιβή για τον ίδιο προσωπικά, αλλά ως απόδειξη της επιτυχίας για το έργο χιλιάδων ή και ακόμη εκατομμυρίων Ουκρανών Ορθοδόξων πιστών στην Ουκρανία και στη διασπορά. «Για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, τη 15η και νεότερη χρονολογικά στα εκκλησιαστικά δίπτυχα το βραβείο είναι ο καρπός του έργου, του αγώνα, των προσευχών και των αγώνων πολλών γενεών του ευσεβούς μας λαού, πολλών επισκόπων, εκατοντάδων ιερέων και εκατομμυρίων πιστών», είπε ο Κιέβου.

Ο κ. Επιφάνιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα έρθει η μέρα που όλες, χωρίς εξαίρεση, οι Τοπικές Εκκλησίες θα ακολουθήσουν την κανονική απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και θα αναγνωρίσουν την Τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας ως την ίση αδελφή Εκκλησία. «Πιστεύω ότι μια Πανορθόδοξη Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη – τη Νέα Ρώμη – όπως σχεδιάστηκε και για την οποία εργάστηκε σκληρά ο Πατριάρχης Αθηναγόρας. Πιστεύω ότι θα συνεχιστεί το έργο της Ιερής και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Κρήτη και αυτές οι Σύνοδοι θα γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της Εκκλησίας», είπε στη συνέχεια.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος περιέγραψε την προσωπική του εμπειρία, όταν, ως Αρχιγραμματέας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, διαπίστωσε από πρώτο χέρι την πολυπλοκότητα του εκκλησιαστικού ζητήματος στην Ουκρανία. «Ήταν μια διαδικασία γεμάτη με δυσκολίες σε κάθε στροφή, είπε ο κ. Ελπιδοφόρος, αλλά η τελική λύση που συμβάλατε Μακαριώτατε στην επίτευξή της αντανακλά την ιστορική πραγματικότητα της σχέσης μεταξύ Κίεβου και Κωνσταντινούπολης».

Ο Αμερικής τόνισε ότι με την απόδοση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας αποκαταστάθηκε στην κανονική της τάξη μια μεγάλη μερίδα των Ορθοδόξων Χριστιανών στην Ουκρανία και αυτός ήταν ο λόγος που αποφασίστηκε να τιμηθεί ο Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος με το βραβείο του Πατριάρχη Αθηναγόρα. «Παρότι, είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, μπορεί να υπάρξουν πένες που θα θελήσουν να ξαναγράψουν την Ιστορία, εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά από ποια πηγή ανάβλυσε η ουκρανική Εκκλησία -από την ζωοδόχο πηγή της βασιλίδας των Πόλεων, την Κωνσταντινούπολη- και για αυτό το Κίεβο είναι η μητέρα της Μόσχας και όχι το αντίστροφο», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, υπενθυμίζοντας ότι όλες οι τοπικές Εκκλησίες που ιδρύθηκαν κατά την δεύτερη χιλιετία έλαβαν την αυτοκεφαλία τους από την Κωνσταντινούπολη. «Αυτά είναι ιστορικά γεγονότα που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, εκτός από εκείνους που αυτόβουλα επιλέγουν να ζήσουν μέσα στην άρνηση».

Ο κ. Ελπιδοφόρος παραδέχθηκε ότι η αυτοκεφαλία της Ουκρανίας δεν έχει αναγνωριστεί από την πλειοψηφία των Τοπικών Εκκλησιών, αλλά -όπως είπε- αυτές οι καθυστερήσεις υπήρχαν πάντοτε. Τέλος, επισήμανε στον Μητροπολίτη Κιέβου τις βαριές και σοβαρές ευθύνες του για την οικοδόμηση του μέλλοντος του ευσεβούς έθνους των Ουκρανών, που εξακολουθεί να αγωνίζεται για την απελευθέρωσή του από εξωτερικές πιέσεις, πιέσεις που επηρεάζουν πολλούς άλλους Ουκρανούς πιστούς που βρίσκονται ακόμα υπό το Πατριαρχείο Μόσχας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ