Αισίοδοξος για το ζήτημα της αναγνώρισης της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας και την πορεία της εμφανίζεται ο Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος.

Λίγες ώρες πριν την σύγκληση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Προκαθήμενος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μίλησε στο «Βήμα της Κυριακής» και σε συνέντευξή του στη δημοσιογράφο Μαρία Αντωνιάδου καλεί τους Μητροπολίτες της ελλαδικής Εκκλησίας «να μην πιστεύουν στην προπαγάνδα που εξελίσσεται γύρω από την Εκκλησία της Ουκρανίας». Οπως σημειώνει «Ούτε σχισματικοί είμαστε, ούτε τον άρραφο Χιτώνα του Κυρίου επιδιώξαμε να διαρρήξουμε, ούτε, προς Θεού, την Εκκλησία να βλάψουμε ποτέ».

Ο προκαθήμενος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εξηγεί ότι «Είμαστε ουκρανοί πολίτες, άλλο έθνος, από τους αδελφούς Ρώσους, έχουμε τη δική μας γλώσσα και τον δικό μας πολιτισμό, τη δική μας ιστορία και θέλαμε τη δική μας Εκκλησία, έτσι όπως έλαβαν την ευλογία για τη σύσταση της δικής τους αυτοκέφαλης Εκκλησίας απο τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης οι λαοί στα Βαλκάνια τον 19ο και 20ο αιώνα […] Θέλουμε την κοινωνία και την επικοινωνία με όλες τις αδελφές Εκκλησίες, όπως την έχουμε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Πώς αλλιώς να εκφράσουμε τον πόθο να είμαστε ενωμένοι με εσάς; […] Γι΄αυτό επαναλαμβάνω προς τους αδελφούς αρχιερείς: η περίπτωση μας δεν διαφέρει σε τίποτε από την Αυτοκεφαλία άλλων τοπικών Εκκλησιών, που την έλαβαν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο».

Ο Κιέβου Επιφάνιος τονίζει και την πολιτική διάσταση στο ουκρανικό ζήτημα αντιπαραβάλλοντάς το με τις άλλες αυτοκεφαλίες, υποστηρίζοντας ότι: «στις άλλες περιπτώσεις δεν υπήρχε το αντίπαλο δέος, μια ισχυρή κοσμική δύναμη να εμποδίζει την ελεύθερη πορεία μας».

Πάντως εμφανίζεται αισιόδοξος για την ενότητα της Ορθοδοξίας, λέγοντας: «δεν πιστεύω ότι η ενότητα της Ορθοδοξίας βρίσκεται σε κίνδυνο. Και ασφαλώς δεν μπορώ να δεχθώ ότι τυχόν κινδυνεύει από τη συγκρότηση της Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας».

Ο Μητροπολίτης Κιεβου στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» σημειώνει ότι η αυτοκεφαλία της Εκκλησίας του δεν διαφέρει σε τίποτα από τις άλλες αυτοκεφαλίες. «Ο,τι δηλαδή ίσχυσε για όλες τις νεότερες τοπικές ορθόδοξες Εκκλησίες που έλαβαν την Αυτοκεφαλία τους από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Γιατί λοιπόν η Ουκρανία να αποτελεί την αιτία διάσπασης της ενότητας της Ορθοδοξίας;».

Σε ερώτηση αν η υπόθεση της Ουκρανίας θέτει σε κίνδυνο την ενότητα της Ορθοδοξίας, ο Κιέβου Επιφάνιος είναι επίσης κατηγορηματικός: «Όχι. Όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να καλλιεργήσουν τον φόβο της διάσπασης, όσο και να πιέζουν τις τοπικές Εκκλησίες, όσο και αν προσπαθούν να περιθωριοποιήσουν την κοινή μας Μητέρα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, πεποίθησή μου είναι ότι δεν θα καταφέρουν τίποτε».

Ετικέτες: