Ενοριακά

Κηφισίας Κύριλλος: «Όχι μακριά από την Εκκλησία» (VIDEO)

Να μην μένουν μακριά από την Εκκλησία και τα Μυστήριά της, προέτρεψε τους πιστούς ο Μητροπολίτης Κηφισίας Κύριλλος, από τον πανηυρίζοντα ναό του Αγίου Θωμά Αμαρουσίου.

Ο κ. Κύριλλος που προεξήρχε σήμερα της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, αναφέρθηκε στην δυσπιστία του Αποστόλου Θωμά, που όπως είπε οφείλεται στην απομάκρυνσή του από την κοινότητα των Αποστόλων και πληροφορήθηκε για την Ανάσταση του Κυρίου, 10 ημέρες μετά.

Τόνισε πως «Πολλές φορές στη ζωή μας όλοι οι άνθρωποι, έχουμε κάμψεις και πτώσεις. Ανάλογες πτώσεις είχαν και οι μαθητές του Χριστού, που ήταν άνθρωποι. Τέτοια παραδείγματα Αγίων Αποστόλων που κατέρρευσαν ήταν ο Πέτρος που τον αρνήθηκε, ο Ιούδας που τον πρόδωσε και ο Θωμάς που ήταν δύσπιστος. Δεν είναι όμως κακό η δυσπιστία, αλλά να μην φτάνουμε στην απογοήτευση και στο τέλος του Ιούδα, που μετανόησε αλλά δεν ζήτησε συγγνώμη».

Το βασικό συμπέρασμα είναι «Όχι μακριά από την Εκκλησία. Όχι μακριά από την εκκλησιαστική κοινότητα και τα Μυστήρια της Εκκλησίας, που μας περισώζουν».

Τον θείο λόγο κήρυξε ο ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως π. Νικάνωρ Καραγιάννης που αναφέρθηκε στη δυσπιστία του Θωμά προς το Χριστό, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Η στάση του αντανακλά τη συμπεριφορά κάθε ανθρώπου μπροστά σε κάτι καινούριο και ανήκουστο. Η έκπληξη και ο θαυμασμός, δίνουν τη θέση τους στη δυσπιστία».

Τόνισε πως «Όπως ο σημερινός άνθρωπος έτσι και ο απόστολος Θωμάς στέκει αποκομμένος από τους συνανθρώπους του, βυθισμένος στα προβλήματά του, έχοντας όμως μία καλή δυσπιστία.

Ήθελε να πιστέψει αλλά δε μπορούσε, αντίθετα με τον σημερινό άνθρωπο που ενώ μπορεί να πιστέψει, δε θέλει. Αρνείται με πείσμα την επέμβαση του Θεού, προσπαθώντας να επινοήσει οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία, περί σύμπτωσης, τυχαίας συγκυρίας, ψευδαίσθησης.

Όλα αυτά δεν είναι τίποτα άλλο, παρά η ανικανότητα του ορθολογιστή ανθρώπου να αποδεχθεί την παρουσία και την επέμβαση του αληθινού Θεού. Είναι εγκλωβισμένος μέσα στη λογική του, την οποία θεοποίησε. Η απιστία του γίνεται μία φυλακή, αποτρέποντάς τον να δει οτιδήποτε άλλο πέρα από αυτόν.

Ο Θεός δεν είναι μια υπόθεση του μυαλού, αλλά μια υπόθεση της καρδιάς που θα πρέπει να ανοίξουμε για να τον εμπιστευτούμε».

Τέλος ο Μητροπολίτης Κηφισίας ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Σερβίων & Κοζάνης Παύλο, για την άδεια να εξέλθει για πρώτη φορά η θαυματουργός εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Βαζελώνος, από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Κοζάνης, όπου και φυλάσσεται.

Η εικόνα θα παραμείνει στο ναό του Αγίου Θωμά Αμαρουσίου, μέχρι την Τρίτη 17 Απριλίου.

Η σημερινή Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε ζωντανή σύνδεση από την Εκκλησιαστική Τηλεόραση και το ECTV.

 

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Εκκλησία εναντίον Fake News: Προτάσεις για την αποκατάσταση της αλήθειας

Σοφία Καρεκλά

Υποδοχή της χείρας του Αγ. Διονυσίου στην Αγία Ματρώνα Ν. Ερυθραίας

Σπύρος Παπαγεωργίου

Νέα Μάκρη: Η εορτή του Αγίου Εφραίμ στον τόπο του μαρτυρίου του (ΒΙΝΤΕΟ)

Αναστάσιος Βόπης

Ο εσπερινός της Αγάπης στην Μητρόπολη Κηφισίας

Σπύρος Παπαγεωργίου

«Ανάστα ο Θεός» στους Αγίους Αποστόλους Πεύκης

Μαρκος Παπαγεωργίου

BINTEO: Η Πρώτη Ανάσταση στους Αγίους Αποστόλους Πεύκης

ECTV Εκκλησιαστική Τηλεόραση