Ελλάδα

Κηφισίας: Επαναπροσδιορισμός των σχέσεων Εκκλησίας –Πολιτείας

Τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων Εκκλησίας- Κράτους επεσήμανε ο Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος, στην εισήγησή του στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο κ. Κύριλλος αναφερόμενος στο ζήτημα της αναθεώρησης του συνταγματικού πλαισίου των σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας, τόνισε ότι “απαιτεί σοβαρό και νηφάλιο προβληματισμό και ύπαρξη εμπιστοσύνης μεταξύ των διαλεγομένων θεσμών Εκκλησίας και Πολιτείας και ειλικρίνεια των προθέσεων”.

«Eκτός από ακραίες και μεμονωμένες φωνές που ζητούν διαχωρισμό Εκκλησίας –Πολιτείας, οι περισσότερες προτάσεις συντείνουν είτε στον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων είτε στον εξορθολογισμό τους ή και στον καθορισμό του συστήματος διάκρισης αρμοδιοτήτων” υπογραμμίζει ο κ. Κύριλλος

Τέλος επισημαίνει ότι “το καθεστώς των διακριτών ρόλων Εκκλησίας – Πολιτείας με το νέο Σύνταγμα της Μεταπολιτεύσεως του 1975 είναι σαφέστατα οριοθετημένο για τα δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας. Η ιστορική εμπειρία των 43 ετών εφαρμογής του αποδεικνύει ότι η νομική αυτή κατάσταση δεν έβλαψε ούτε την ελληνική κοινωνία ούτε τα δικαιώματα των άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΕΒ. ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΙΑ

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Κηφισίας: “Αυτό που μας ενώνει με τους Αγίους είναι η πίστη προς τον Θεό”

Σπύρος Παπαγεωργίου

Κηφισίας: «Πίσω από τις ιδεολογίες και τα πολιτικά συστήματα πολεμιέται ο Χριστός»

Αναστάσιος Βόπης

Η ανάμνηση ευρέσεως των λειψάνων του Οσίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη

Σπύρος Παπαγεωργίου

150.000 σε πυροπαθείς διένειμε σήμερα η Ι. Σύνοδος σε Μάτι και Κινέττα

Ανδρέας Λουδάρος

Η εορτή του Αγίου Ευστρατίου στην Πεύκη

Η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο

Γραφείο Ρεπορτάζ