Ελλάδα

Κηφισίας: Επαναπροσδιορισμός των σχέσεων Εκκλησίας –Πολιτείας

Τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων Εκκλησίας- Κράτους επεσήμανε ο Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος, στην εισήγησή του στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο κ. Κύριλλος αναφερόμενος στο ζήτημα της αναθεώρησης του συνταγματικού πλαισίου των σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας, τόνισε ότι «απαιτεί σοβαρό και νηφάλιο προβληματισμό και ύπαρξη εμπιστοσύνης μεταξύ των διαλεγομένων θεσμών Εκκλησίας και Πολιτείας και ειλικρίνεια των προθέσεων».

«Eκτός από ακραίες και μεμονωμένες φωνές που ζητούν διαχωρισμό Εκκλησίας –Πολιτείας, οι περισσότερες προτάσεις συντείνουν είτε στον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων είτε στον εξορθολογισμό τους ή και στον καθορισμό του συστήματος διάκρισης αρμοδιοτήτων» υπογραμμίζει ο κ. Κύριλλος

Τέλος επισημαίνει ότι «το καθεστώς των διακριτών ρόλων Εκκλησίας – Πολιτείας με το νέο Σύνταγμα της Μεταπολιτεύσεως του 1975 είναι σαφέστατα οριοθετημένο για τα δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας. Η ιστορική εμπειρία των 43 ετών εφαρμογής του αποδεικνύει ότι η νομική αυτή κατάσταση δεν έβλαψε ούτε την ελληνική κοινωνία ούτε τα δικαιώματα των άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΕΒ. ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΙΑ

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Η εορτή του Αγίου Ευστρατίου στην Πεύκη

Η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο

Γραφείο Ρεπορτάζ

Η εορτή της Αγίας Αικατερίνης στην Πεύκη

Υποδοχή ιερών λειψάνων στους Αγίους Αποστόλους Πεύκης

Μαρκος Παπαγεωργίου

Κερκύρας προς Αρχιεπίσκοπο: Υπηρετείτε την «Αριστερά του Υψίστου»

Ανδρέας Λουδάρος

Η παρέμβαση του μητροπολίτη Ναυπάκτου στην Ιεραρχία