Ημέρα μνήμης η σημερινή για την προσφυγική περιοχή της Νέας Ερυθραίας, όπου τιμήθηκε η  μνήμη του ξεριζωμού των Ελλήνων από τα χώματα της Σμύρνης και της Μικράς Ασίας.

Μέσα σε αυτό το συγκινησιακό κλίμα τελέστηκε και η Θεία Λειτουργία στο Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Κηφισίας κ. Κυρίλλου.

Πλήθη πιστών συνερρευσαν στο Ναό, για να τιμήσουν τα θύματα της Μικρασιατικής καταστροφής, ανάμεσά τους ο δήμαρχος Κηφισιάς κ. Γεώργιος Θωμάκος, ο αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Καυγαλάκης, αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι Μικρασιατών της Νέας Ερυθραίας.

Στην ομιλία του ο κ. Κύριλλος έκανε εκτενή αναφορά στα ιστορικά εκείνα γεγονότα, από την έξοδο του ελληνισμού από τις πατρογονικές ρίζες της ανατολής, αλλά και σε πρόσωπα που βρήκαν μαρτυρικό θάνατο, όπως ο Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος.

Τόνισε δε, πως “Δεν υπάρχουν αλησμόνητες πατρίδες, είναι αλλοτινές και η μνήμη όλων μας θα είναι στον ελληνισμό της Μικράς Ασίας. Δεν πρέπει να ξεχαστεί ποτέ αυτό το έκλημα κατά της ανθρωπότητας. Αιωνία η μνήμη όλων εκείνων που θυσιάστηκαν”.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων της Μικρασιατικής καταστροφής.

Ετικέτες: