Μέσα σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα και με την δέουσα ιεροπρέπεια τελέσθηκαν το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, οι Βασιλικές Ώρες και ακολούθως ο Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, όπου και ετέλεσε την Αποκαθήλωση του Αχράντου Σώματος του Κυρίου.

Ο Σεβασμιώτατος στο λόγο που απηύθυνε στους πιστούς, έκανε ειδική αναφορά και εξήρε την ομολογία του Εκατόνταρχου, ο οποίος επιτηρούσε την Σταύρωση στο λόφο του Γολγοθά. Ο Εκατόνταρχος αν και ειδωλολάτρης αναγνωρίζει στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού, τον αληθινό Υιό του Θεού, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό την παγκόσμια διάσταση της θυσίας του Κυρίου μας.

Ο κ. Νεκτάριος έφερε παραδείγματα και της προ του ερχομού του Χριστού εποχής εις τον κόσμο, όπως παραδείγματος χάριν των Προφητών της Παλαιάς Διαθήκης και συγκεκριμένα του Ησαΐα, που παρουσιάζει με κάθε λεπτομέρεια τα Παθήματα του “Αμνού του Θεού του αίροντος την αμαρτία του κόσμου”. Αλλά και θύραθεν στοχαστές της αρχαιότητας ομίλησαν και προείδαν τον Υιό του Θεού, όπως ο Κομφούκιος, οι Βαβυλώνιοι που τον ονόμασαν Σωτήρα και Λυτρωτή, ο Αισχύλος Υιόν Θεού και Υιόν της Παρθένου, ο Πλάτωνας Δίκαιον και ο Βιργίλιος Πάμφωτον Θεόν.

Καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την ευχή πως και στη σημερινή εποχή της κρίσεως μετά τον Σταυρό και τις ταλαιπωρίες που υφίσταται η πατρίδα μας, θα έρθει και η Ανάσταση, αρκεί εμείς να ανοίξουμε την καρδιά μας και να ανταποκριθούμε στην Αγάπη που είναι ο ίδιος ο Τριαδικός μας Θεός.

Κείμενα από το γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων. Τα κείμενα αυτά δημοσιεύονται χωρίς καμία παρέμβαση από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info

Ετικέτες: