Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023 | 21:57

Κερκύρας: “Η βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος είναι η άρνηση της σώζουσας Θείας Χάριτος”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Το απόγευμα της Κυριακής 27 Μαϊου 2018 τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα Ι.Ν. της Αγίας Τριάδος, του Ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων “Η Πλατυτέρα”, Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.

Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος εξήρε την σπουδαιότητα του υπερφυούς γεγονότος της επιδημίας του Παναγίου Πνεύματος εις τον κόσμο, που αποτελεί την γενέθλιον ημέρα της Αγίας μας Εκκλησίας. Μέσα στο υπερώον, ο Παράκλητος, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, κατήλθε επί τας κεφαλάς των Μαθητών εν είδει πυρίνων γλωσσών, διότι σύμφωνα με τους Πατέρες της Εκκλησίας μας, το Πανάγιον Πνεύμα είναι η έκφραση του Υιού και Λόγου του Θεού. Με την κάθοδο του Παρακλήτου οι Άγιοι Απόστολοι άρχισαν να ομιλούν ξένες γλώσσες, υμνώντας τα μεγαλεία του Θεού. Η γλώσσα είναι ο τρόπος έκφρασης όλων όσων έχει ο άνθρωπος στην καρδιά και στον νου του. Δυστυχώς όμως με την απομάκρυνση του ανθρώπου από τον Δημιουργό του το στόμα δεν εκφράζει όσα βρίσκονται στην καρδιά και στον νου, αλλά εκφέρει λόγια που λυπούν τόσο τον Χριστό, όσο και τους αδελφούς του. Εκφέρει ακόμη ψέματα και έτσι δημιουργείται η σύγχυση.

Απεναντίας, συνέχισε ο Μητροπολίτης Κερκύρας, η κοινωνία μετά του Ζώντος Θεού και η συνεχής αναφορά σε Εκείνον καταξιώνει τον άνθρωπο, καθιστώντας τον συγκροτημένη προσωπικότητα. Με τον τρόπο αυτόν μαθαίνει πρώτα απ’όλα να αγαπά αληθινά, να ταπεινώνεται, αλλά και να σκέφτεται. Όλα τα αισθητήριά μας είναι δοσμένα από τον Κύριο. Επαφίεται σε εμάς αν τα χρησιμοποιήσουμε προς Δόξαν Θεού και διακονία των αδελφών μας ή αν φυλακιστούμε στην εγωπάθειά μας, που απομακρύνει την Θεία Χάρη. Η βλασφημία η οποία δεν μπορεί να συγχωρεθεί είναι αυτή κατά του Αγίου Πνεύματος, άλλως η άρνηση της σώζουσας Θείας Χάριτος.

Κλείνοντας ο κ. Νεκτάριος αφού παρακάλεσε τον Τριαδικό Θεό να αναπαύσει εν χώρα ζώντων την ψυχή του προκατόχου του, μακαριστού κυρού Τιμοθέου, του και κτήτορος του Ι.Χ.Π. “Η Πλατυτέρα”, κάλεσε τους πιστούς να στρέψουν τους οφθαλμούς τους στον ουράνο και να ικετεύσουν το Πνεύμα της Αληθείας να καθαρίσει τις ψυχές τους, οδηγώντας τους στην εν Χριστώ τελείωση.

Την Δευτέρα 28 Μαϊου 2018 τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ι.Ν. της Αγίας Τριάδος Γαρίτσης, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας στο κήρυγμά του, παίρνοντας αφορμή από την διδαχή του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, υπογράμμισε τις τρεις αλλοιώσεις που βίωσαν οι Άγιοι Απόστολοι, άμα τη επιδημία του Παρακλήτου, κατά την ημέρα της Πεντηκοστής. Πρωτίστως αλλοιώθηκε ο νους των Αποστόλων. Μέχρι και πριν την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος οι Μαθητές σκέπτονταν με κριτήρια κοσμικά. Όταν ο Κύριος τους ομίλησε περί της Βασιλείας των Ουρανών, εκείνοι άρχισαν να φιλονικούν, για το ποιός θα κατείχε την πρώτη θέση σε αυτήν. Με τον φωτισμό του Παρακλήτου οι Μαθητές απέκτησαν την αυτογνωσία, ταπεινώθηκαν, παρομοιάζοντας τους εαυτούς τους με σκύβαλα. Κατά δεύτερον, ο Παράκλητος αλλοίωσε τους Αποστόλους στην καρδιά. Πριν οι Μαθητές σκέφτονταν τις εργασίες τους και τα κοινωνικά τους θέματα. Τώρα πλέον, αναβαπτισμένοι από το πυρ της Θεότητος, αισθάνονται ότι το πολίτευμά τους βρίσκεται στον ουρανό. Αφήνουν όλα τα υλικά και τα γήινα και ξεκινούν τον ευαγγελισμό της οικουμένης. Και κατά τρίτον, το Πανάγιο Πνεύμα αλλιώνει την γλώσσα των Αποστόλων.

Γίνονται αλιείς πάνσοφοι. Ενώ μέχρι πρότινος ήταν κρυμμένοι δια τον φόβο των Ιουδαίων, τώρα ο Παράκλητος τους δίνει την τόλμη, εξέρχονται και ομιλούν την γλώσσα της αληθείας, την γλώσσα του Θεού, καταγγέλλοντας σε όλα τα έθνη τον Αναστάντα εκ νεκρών Ιησού Χριστό. Αψηφούν οιονδήποτε κίνδυνο, ακόμα και τον θάνατο, διότι πυρπολούνται από αγάπη για τον Διδάσκαλό τους.

Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος ευχήθηκε ο Τριαδικός Θεός να δίδει την αυτήν αλλοίωση σε όλους του Χριστιανούς, ώστε να πορεύονται στην οδό της μετανοίας και της σωτηρίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ