ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ |  Ένα βήμα πριν την οριστική ρήξη βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ των Πατριαρχείων Αντιοχείας και Ιεροσολύμων που τους τελευταίους μήνες ερίζουν για τα της εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας στο Κατάρ.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές , ημερομηνία «ορόσημο» για την έκβαση της υπόθεσης αυτής θα είναι η 17η Ιουνίου.

Τότε έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει η Ι. Σύνοδος του Πατριαρχείου της Αντιόχειας με κυρίαρχο θέμα το Κατάρ. Στο δεκαήμερο που μεσολαβεί μέχρι εκείνη τη συνεδρίαση, αναμένεται να εξελιχθεί και η διαμεσολαβητική προσπάθεια του Οικουμενικού Πατριάρχη που έχει συναντηθεί και με τους δυο Προκαθημένους.

Το βασικό σχέδιο που φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις ώρες μεταξύ Κωνσταντινούπολης, Ιερουσαλήμ και Βηρυτού, έχει στόχο να φέρει ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα δυο Πατριαρχεία.

jerus_epΑυτός που φαίνεται πως καλείται να κάνει το πρώτο βήμα, είναι ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων.

Από την Αντιόχεια περιμένουν μια κίνηση «καλής θελήσεως» ώστε να δεχθούν την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Στην άλλη πλευρά ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων δεν έχει δείξει ακόμη τις προθέσεις του. Μια από τις ιδέες που είναι στο τραπέζι και δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί ως μέσο αποφόρτισης της κατάστασης, είναι η περίπτωση να αλλάξει ο τίτλος του Αρχιεπισκόπου Κατάρων.

Είτε προκριθεί αυτή είτε οποιαδήποτε άλλη λύση, στην Βηρυτό περιμένουν να δουν μια κίνηση.

Αν μέχρι τις 17 δεν συμβεί κάτι, τότε «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά» όπως είπε χαρακτηριστικά στο dogma.gr ανώτατο στέλεχος του Πατριαρχείου Αντιοχείας. Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξει ακόμη και διακοπή κοινωνίας μεταξύ των δύο Εκκλησιών κάτι το οποίο θα είχε τρομακτικές συνέπειες για την Ορθοδοξία στην περιοχή.

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ

«Μετά την εκλογή του «Αρχιεπισκόπου Καταρων» στείλαμε επιστολή στα Ιεροσόλυμα και ζητήσαμε να αναβάλλουν την χειροτονία μέχρι να τα βρούμε. Μας αγνόησαν και πραγματοποίησαν την χειροτονία. Μετά μας είπαν να συζητήσουμε, επιβάλλοντας μας ένα τετελεσμένο γεγονός» είπε στο orthodoxia.info Αρχιερέας του Πατριαρχείου Αντιοχείας, που επιμένει πως αν δεν υπάρξει κάποια κίνηση από τα Ιεροσόλυμα το Πατριαρχείο της Αντιόχειας δεν πρόκειται να κάνει πίσω.

antipat_epΣτέλεχος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, σημείωσε χθες στο orthodoxia.info πως «τα επιχειρήματα που υπάρχουν είναι ακράδαντα» τονίζοντας πως «Το Κατάρ ανήκει στα αραβικά εδάφη εκείνα που ανέκαθεν βρίσκονταν στην δικαιοδοσία του Ιεροσολύμων».

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια σοβαρή διαφωνία μεταξύ δυο πρεσβυγενών Πατριαρχείων στην εξαιρετικά φορτισμένη Μέση Ανατολή και οι παρενέργειες της έχουν ήδη αρχίσει να προκαλούν προβλήματα στο σύνολο του ορθόδοξου κόσμου.

Ο Ανδρέας Λουδάρος έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στην Αθήνα. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Εργάζεται ως εκκλησιαστικός συντάκτης από το 1999

Ετικέτες: