του Ανδρέα Λουδάρου

Να διακόψει την Κοινωνία με τους ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου αλλά και να δηλώσει πως η Εξαρχία της Κωσταντινούπολης στην Ουκρανία είναι ανεπιθύμητη, αποφάσισε πριν από λίγο Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ουκρανίας υπό τον μητροπολίτη Κιέβου Ονούφριο.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, η Εκκλησία της Ουκρανίας που βρίσκεται υπό το Πατριαρχείο της Ρωσίας καλεί το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως να σταματήσει κάθε ενέργεια γύρω από την παραχώρηση Αυτοκεφαλίας και να αποσύρει τους Έξαρχους.

Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν που έδωσε στη δημοσιότητα η υπό το Πατριαρχείο Μόσχας Εκκλησία της Ουκρανίας:

1. Εκφράζεται η ανησυχία της Ι.Συνόδου για το διορισμό «Εξάρχων» από το Οικουμενικό Πατριαρχείο κάτι το οποίο θεωρεί βαριά παρέμβαση στα εσωτερικά της ζητήματα καθώς και κατάφορη παραβίαση του κανονικού της εδάφους.

2. Καλείται ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος να μην παρεμβαίνει στα εσωτερικά της Ουκρανίας και να μην καταπατά το κανονικό της έδαφος.

3. Θεωρεί την παρουσία των Εξάρχων στο Κίεβο ως αντικανονική αλλά και απειλή για την εσωτερική ειρήνη της Ουκρανίας.

4. Καλούνται οι δυο Έξαρχοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου να εγκαταλείψουν το Κανονικό έδαφος της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

5. Οι Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ουκρανίας, διακόπτουν την Κοινωνία με τους Ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

6. Καλούνται οι κληρικοί και οι πιστοί της χώρας να προσευχηθούν για την ενότητα της Ορθοδοξίας.

Υπενθυμίζεται πως ο μητροπολίτης Κιέβου Ονούφριος έχει αρνηθεί να συναντηθεί με τους Εξάρχους όπως ο ίδιος δήλωσε στην Σύνοδο της Εκκλησίας της Ρωσίας στην οποία συμμετέχει.

Κείμενα από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info.