Απάντηση στις βολές που εξαπέλυσε χθες ο μητροπολίτης Κυθήρων σχετικά με την απόφαση της Ιεραρχίας για το Ουκρανικό αλλά και με τον τρόπο λήψης της απόφασης αυτής δίνει η Ιερά Σύνοδος με ανακοίνωση της Συνοδικής Επιτροπής Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων και Διαφωτίσεως.

Εμμέσως πλην σαφώς, η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου διαψεύδει τις δηλώσεις του μητροπολίτη Κυθήρων κ. Σεραφείμ ο οποίος αμφισβητεί την ευρεία αποδοχή από την Ιεραρχία του ανακοινωθέντος που προέκυψε από την έκτακτη συνεδρίασή της. Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το δελτίο τύπου που εξέδωσε η αρμόδια επιτροπή μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας το Σάββατο αναγνώσθηκε “εις επήκοον πάντων και κατόπιν γενομένων υπό των Αρχιερέων διορθώσεων, έλαβε την τελική του μορφή και απετέλεσε απόφαση της Ιεραρχίας”.

Την αντίδρασή του στις δηλώσεις του μητροπολίτη Κυθήρων εξέφρασε σήμερα και ο μητροπολίτης Παροναξίας Καλλίνικος, διαψεύδοντας ουσιαστικά τα λεγόμενα του κ. Σεραφείμ ότι τον εξουσιοδότησε να ψηφίσει και για αυτόν σε περίπτωση ψηφοφορίας.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου :

Με αφορμή Ανακοίνωση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυθήρων κ. Σεραφείμ, η οποία αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, σχετικά με την από 12ης Οκτωβρίου τ.έ. απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος περί της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας, η οποία κοινοποιήθηκε με Δελτίο Τύπου από την αρμοδία Επιτροπή Τύπου, ανακοινώνεται και διευκρινίζεται ότι, όπως δύνανται να μαρτυρήσουν όλοι οι παρόντες Σεβασμιώτατοι Ιεράρχες, αλλά και έχει καταγραφεί στα επίσημα Πρακτικά της Ιεράς Συνόδου, το εκδοθέν Δελτίο Τύπου, το οποίο στηρίχθηκε τόσο στην εισήγηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου καί στην γενομένη συζήτηση κατά την οποία συμμετείχαν 33 Αρχιερείς, όπως και στα συμπεράσματα, τα οποία στο τέλος της συζητήσεως ανακοίνωσε ο Μακαριώτατος, αναγνώσθηκε εις επήκοον πάντων και κατόπιν γενομένων υπό των Αρχιερέων διορθώσεων, έλαβε την τελική του μορφή και απετέλεσε απόφαση της Ιεραρχίας. Κατά συνέπεια, η Τριμελής εξ Αρχιερέων Επιτροπή Τύπου εξέφρασε την αλήθεια των γενομένων και οποιαδήποτε άλλη απόπειρα ερμηνείας τους δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα.

Η Σοφία Καρεκλά έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ. Εργάζεται σε τηλεοπτικά κι έντυπα Μέσα, από το 2006.

Ετικέτες: