Ελλάδα

ΚΑΒΑΛΑ: Μνημείο όχι μονο για τους Εβραίους αλλά για όλα τα θύματα 40-44 ζητά ο μητροπολίτης Φιλίππων

Την δική του θέση για την υπόθεση του μνημείου του Ολοκαυτώματος στην Καβάλα, εξέφρασε με δήλωση του ο μητροπολίτης Φιλίππων κ. Προκόπιος. Απαντώντας στα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες μετά την απόφαση της Δημάρχου να αναβάλει την τελετή αποκαλυπτηρίων του μνημείου εξαιτίας της ύπαρξης του αστέρα του Δαυίδ, ο κ. Προκόπιος σημειώνει οτι ο θόρυβος θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Ο μητροπολίτης που εμμέσως πλην σαφώς συμφωνεί με την στάση της Δημάρχου, προτείνει να στηθεί μνημείο «για όλα τα θύματα της περιόδου 40-44» και όχι μόνο για τους Εβραίους της Καβάλας.

«Αγαπούμε, τιμούμε και σεβόμεθα την μνήμη των Εβραίων της Καβάλας και τα πράγματα ας εξελιχθούν ομαλά γιατί το προέχων είναι να προχωρήσουμε στο μέλλον ειρηνικά και δημιουργικά» δήλωσε ο μητροπολίτης.

Νωρίτερα η Μητρόπολη είχε εκδώσει την ακόλουθη γραπτή ανακοίνωση:

Το μνημείο ολοκαυτώματος των Εβραίων της Καβάλας κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου κατέστη σημείο αντιλεγόμενο. Εξαιτίας της αναβολής των εγκαινίων του, με απόφαση (κατά πλειονοψηφία) του Δημοτικού Συμβουλίου, εκδηλώθηκαν οξύτατες δημόσιες αντιπαραθέσεις με υβριστικό περιεχόμενο σε ορισμένες περιπτώσεις. Όλα αυτά γεννούν την ανάγκη της συμμετοχής στον ευρύτερο αυτό διάλογο.

Η αντικειμενική, απροκατάληπτη και χωρίς κανενός είδους σκοπιμότητες θεώρηση του θέματος δεν δικαιολογεί την παρουσίαση του θέματος με διαφορετικό περιεχόμενο από εκείνο που έχει. Πρόκειται δηλαδή, για τη δημιουργία μνημείου σχετιζόμενου με αποτρόπαια και καταδικαστέα γεγονότα που δεν συνέβησαν στον τόπο μας. Δεν χρειάζεται λοιπόν, στην προκειμένη περίπτωση να γίνει επίκληση λόγων θρησκευτικών (ελευθερία της θρησκείας και των συμβόλων της),ιδεολογικών (άστρο του Δαυίδ, πεντάλφα), πολιτικών (μισαλλοδοξίας, αντισημιτισμού) και αισθητικών ή συναισθηματικών (απαράδεκτη, ανήθικη και προσβλητική απόφαση, ανεξόφλητο χρέος, δολοφονία μνήμης και άλλα ηχηρά παρόμοια) για να στηθεί το μνημείο στο κέντρο της πόλης, για τα αδικοχαμένα θύματα της εβραϊκής κοινότητας της Καβάλας.

Γενικότερα, η μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας διατηρείται ζωντανή και χωρίς αναθηματικές στήλες σε κεντρικούς δημόσιους χώρους. Το ίδιο και η οφειλόμενη τιμή προς αυτά από την τοπική κοινωνία δεν περιορίζεται μόνον στους Εβραίους, δίκαια ανήκει και σε άλλες, το ίδιο ειδεχθείς γενοκτονίες (Ποντίων, Μικρασιατών, Θρακών, Αρμενίων), που δεν απέκτησαν ακόμη «δημόσια σήματα» της πολύπαθης Καβάλας και της περιοχής της στην οποία διαχρονικά συνυπήρξαν ειρηνικά και φιλόξενα και άλλες κοινότητες.

Εκ του Γραφείου Ορθοδόξου Μαρτυρίας της Ι.Μ.Φ.Ν.Θ.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Αυτή είναι η Διαθήκη του μακαριστού μητροπολίτη Φιλίππων Προκόπιου

Ανδρέας Λουδάρος

Τρισάγιο από τον Τοποτηρητή στο μνήμα του μακαριστού Φιλίππων Προκόπιου

Αναδημοσίευση

Ενας δημοσιογράφος αποχαιρετά έναν ανθρώπινο Ιεράρχη

Η Καβάλα αποχαιρετά τον ποιμενάρχη της

ΒΙΝΤΕΟ: Η Εξόδιος Ακολουθία του Μητροπολίτη Φιλίππων Προκοπίου

ECTV Εκκλησιαστική Τηλεόραση

Γίνου πιστός άχρι θανάτου και δώσω σοι τον στέφανον της ζωής